Jera On Air 2018: het verslag (vrijdag)

Van 28 t/m 30 juni vindt, in het Limburgse Ysselsteyn, voor de 26ste keer hét punk-, hardcore- en metalcore-festival van de Benelux plaats: Jera on Air. Voor het eerst in de geschiedenis is het festival volledig uitverkocht; uiteindelijk lokt deze editie meer dan veertig verschillende nationaliteiten naar Zuid-Nederland.

Wat ooit als een – zoals wel vaker – door vrijwilligers opgezet, plaatselijk buitenfestival begon, is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal festival met grote namen uit binnen- en buitenland.

Het groots opgezette festival heeft alles wat je als muziekliefhebber nodig hebt. Het festivalterrein is ruim opgezet en heeft voor ieder wat wils. Naast drie podia (de tenten Eagle, Vulture en Buzzard) is het terrein ook ingericht met een foodcourt, waar de festivalgangers een ruim aanbod aan eten en drinken vinden. Een aparte tent voor de merchandise, een VIP/Press area, een festivalmarkt, signeersessies én een stunt area zorgen ervoor dat je je tussen de bands door geen moment hoeft te vervelen.

Jera On Air begint officieus op 28 juni met een pre-party, terwijl 29 en 30 juni de twee officiële en overvolle festivaldagen zijn. Ragherrie is op vrijdag aanwezig om verslag te doen.

Headliner op deze vrijdag 29 juni is de Canadese punk rockband Billy Talent, maar voordat zij om 00.00 uur het hoofdpodium betreden, trapt het Canadese Get The Shot zo’n twaalf uur eerder in de Vulture de eerste festivaldag af. Tegelijkertijd opent de Belgische punkband Generation 84 (recentelijk nog voorprogramma van Silverstein in Dynamo) deze dag in de Buzzard, het derde podium.

Aan het Duitse Any Given Day (die zagen we al eens vaker) de eer om de Eagle, het hoofdpodium dus, te openen, gevolgd door het Nederlandse Pace Shifters. Ondertussen maken Knocked Loose en Prospect respectievelijk de Vulture en Buzzard onveilig. Verrassend was het optreden van het Engelse Beat The Red Light. Hun muziek blijkt een mix van metal, thrash en ska, waarbij de rauwe gitaren worden begeleid met een trompet en saxofoon. Heftig én feestelijk dus!

Lijkt het animo nog beperkt in eerste instantie, in de loop van de dag neemt het aantal bezoekers gestaag toe. Muziekliefhebbers die beide dagen én de pre-party willen bijwonen konden op voorhand een campingticket kopen. Deze camping grenst aan het festivalterrein en biedt een ideale gelegenheid om tussendoor even op adem te komen. Bijzonder fijn, gezien het bloedhete weer.

Beat The Red Light

Het Amerikaanse Touché Amoré, dat in 2014 nog besloot om te stoppen maar in 2016 toch weer een album uitbracht en sindsdien weer regelmatig optreedt, laat letterlijk en figuurlijk de eerste stofwolken opwaaien in de Vulture-tent.  

Frank Carter & The Rattlesnakes brengt een ietwat matte show op het hoofdpodium. Een optreden waarbij Frank zich al snel tussen (lees: op) het inmiddels ruimschoots aanwezige publiek werpt, maar af en toe lijkt te vergeten waar het uiteindelijk echt om gaat: vette muziek laten horen. Gemiste kans.

Frank Carter wordt opgevolgd door de Amerikanen van Blessthefall, die uitstekend in staat blijken om de aanwezigen mee te krijgen met hun emo metalcore-melodieën.

Vervolgens wordt het publiek getrakteerd op snelle, ruige en opzwepende old school hardcore, door bands als Stray from the Path en Lionheart, afgewisseld met het poppunk-geluid van Neck Deep (die we al eens als voorprogramma van A Day To Remember zagen).

Lionheart

Bury Tomorrow en Emmure (beide bands ook op Graspop 2018) luiden het avondprogramma in, waarna het de beurt is aan de “oude rotten” van Anti-Flag en Sick of it All. De laatste band brengt nog steeds de energie op het podium die we kennen uit hun beginjaren (dan gaan we dus meer dan twintig jaar terug in de tijd).

Na Modern Life Is War treedt het ietwat uit de toon vallende Enter Shikari op. Ondanks de aparte, niet goed te omschrijven, muziekstijl van deze band, weet het publiek hetgeen Enter Shikari laat horen enorm te waarderen en blijft de Eagle-tent de gehele set afgeladen vol.

Als warming-up voor de headliner weet het Amerikaanse Terror een volle Vulture-tent volledig op zijn kop te zetten. Niet alleen door de opzwepende muziek, maar zeker ook aangemoedigd door zanger Scott Vogel, die het publiek continu oproept om vooral niet stil te staan en het liefst via de hoofden van het publiek richting het podium te komen.

Terror

Zoals eerder gezegd is het Canadese Billy Talent de afsluiter van deze eerste volle festivaldag. Op hun show is, zoals gebruikelijk, vrijwel niets aan te merken. De band speelt al enige tijd nagenoeg dezelfde set, naar aanleiding van hun laatste album Afraid of Heights. Eigenlijk is dit meer een soort “Best Of..”-set, want van het laatste album worden maar enkele nummers gespeeld. Iets wat overigens helemaal niet erg is: Billy Talent heeft inmiddels meer dan genoeg materiaal om een intense en avondvullende set neer te zetten.

Deze eerste dag mogen we als zeer succesvol bestempelen. De organisatie en het geluid bij alle podia bleken dik in orde. Het publiek dat huiswaarts keert kan terugkijken op een afwisselende en geslaagde Jera On Air-vrijdag. En dan te bedenken dat de mensen met een combiticket – op het moment van schrijven – nog mogen uitkijken naar nóg een volle dag, met o.a. bands als Iron Reagen, No Fun At All, Satanic Surfers, Less Than Jake en NOFX!

Billy Talent

Metal- en hardcore-minnend Nederland mag trots zijn op dit festival. De data voor volgend jaar (27 t/m 30 juni 2019) staan alweer in de agenda omcirkeld!

Datum: 29-06-2018 | Locatie: Ysselsteyn | Setlists Jera On Air

Ragherrie wil Walter Sterkenburg bedanken voor zijn tekst en foto’s!

FacebookTwitter