Foto-verslag: Apparition in The Robin 2, Bilston (UK)

Soms duurt het even voor een nieuw album wordt gepresenteerd. Zo ook het album The Awakening van de Britse melodische metalband Apparition. De eerste opnamen zijn immers van 2015: zo’n drie jaar geleden inderdaad. Deze release vormt daarom voldoende reden om richting Bilston (iets ten zuidoosten van Wolverhampton), naar de in ‘onze’ muziekkringen bekende venue The Robin 2 te gaan.

Een nacht op Schiphol, na het bevrijdingsfestival in Den Bosch, is geen goede start van de reis. Een prima ‘English Breakfast Plate’ in Wolverhampton, inclusief een dorstlessende IPA, maakt dat gegeven enigszins goed. Op tijd aangekomen bij The Robin 2 blijken daar de nodige bekenden te zijn, die ook regelmatig de oversteek maken voor concerten in Nederland.

De opener van de dag is The Loved And Lost. Deze lokale band rond zangeres Jordan Quinn bestaat al wat langer (sinds 2012), maar ze hebben sinds maart ‘pas’ hun tweede ep, Drag Me Down, in de aanbieding. Ze beschrijven hun muziek als ‘melodische metal met elektronische en symfonische elementen’. Die omschrijving dekt de lading heel aardig. Het is niet echt vernieuwend, maar de energie en het plezier spatten ervan af. Daarmee is deze show een uitstekende start van de dag.

De tweede band op de bill is Alice in Thunderland (wat een geweldige naam). Deze oudgedienden uit Yorkshire hebben inmiddels vijf albums op hun naam – en dus ook een boel ervaring op het podium – staan. Helaas dondert het niet echt en komt het allemaal wat plichtmatig over.

Tijdens weer een korte ombouwpauze ben ik toch maar gezwicht voor de Hobgoblin, een stevige ale met een toffee- en chocoladesmaak én lekker moutige afdronk. Dit bier wordt in Engeland als het officieuze Halloween-bier gezien. Omdat het refereert aan kabouters/kobolds (goblins/hobgoblins) past deze ale mooi bij deze scene: in het beeld van velen toch wel de ‘fantasy metal’.

Control The Storm

Tijd voor Control The Storm. Raedon Mac (keys) spamt me al jaren voor een plek op FemME. Ik ken hun album al en krijg nu dus de kans om ze live te zien. Waar het bij Alice in Thunderland nog niet echt donderde, steekt tijdens deze show wél een storm op. Of ze die heftigheid altijd onder controle hebben, is mij nog niet helemaal duidelijk, maar lekker is het in ieder geval wél. De wat exotische zangeres Firouzeh lijkt in eerste instantie qua uiterlijk totaal niet bij de Britten te passen, maar muzikaal en qua performance is ze zonder meer een schot in de roos! Met ook nog eens twee nummers van het nieuwe album, dat gepland staat voor oktober 2018, geven ze vandaag een heel aardig visitekaartje af.

Met Serpentyne wordt opnieuw de link met Hobgoblin gelegd. Hun oorsprong ligt in de middeleeuwse muziekstijl, maar inmiddels zijn ze opgeschoven naar de symphonic folk metal. Eluveitie is, qua stijl, de eerste die in me opkomt. Zó goed is het nou ook weer niet, maar het is zeker een heel welkome afwisseling ten opzichte van de voorgaande bands. De gehele aankleding, van Maggiebeth Sand in een ‘middeleeuwse’ jurk, Vaughan Grandin met (elektrische) doedelzak tot nieuw bandlid Silvia Crastan op viool, past prima bij een volgende Hobgoblin.

Eindelijk de kans om een volle set te zien van een compleet Winter in Eden. Op een eerdere Dames of Darkness hadden ze muzikaal voldoende indruk gemaakt om op FemME te komen spelen. Muzikaal was het niet ‘af’ tijdens hun show op Dames of Darkness, omdat zangeres Vicky Johnson – door stemproblemen – verstek moest laten gaan. Op FemMe heb ik vervolgens, door wat nevenactiviteiten – je bent organisator of je bent het niet natuurlijk – het grootste deel van de show gemist. In Bilston niets van dat alles. Ondanks het feit dat ze al enige tijd niet live hebben gespeeld, staat er een volwassen band met een prima sound. De invloed van Ruud Jolie en Stefan Helleblad (beiden Within Temptation) bij het laatste album Court of Conscience drukt een duidelijk stempel op hun muziek, maar het is desondanks géén kloon geworden. Ze geven uiteindelijk een uitstekende en bijzonder energieke show weg.

Als laatste is het dan de beurt aan Apparition. Eindelijk kunnen ze hun nieuwe materiaal live aan de buitenwereld laten horen. De laatste keer dat ik ze op het podium zag, was op Metal over Malta in 2016. Leuk om de foto’s van de shoot toen terug in het artwork te zien. Ondanks wat fysieke probleempjes van Fiona Creaby (ook vocaal) valt daar weinig van te merken. Het zit allemaal goed in elkaar en het nieuwe album The Awakening krijgt vanzelfsprekend ruimschoots de aandacht. Naarmate de show vordert, verdwijnt de spanning en komt de muziek beter tot zijn recht. Gitariste Amy Lewis is duidelijk in haar nopjes met haar nieuwe Strandberg.

Apparition

De melodic metal is niet erg innovatief, maar de invulling van de vocals geeft het een eigen, beetje gothic, twist, waardoor het niet dertien in een dozijn wordt. Voor de meesten was de set veel te snel voorbij.

De hele dag en ook na afloop van de show van Apparition was er tijd en ruimte om van gedachten te wisselen met alle aanwezige bands. De combinatie van muziek, gelijkgestemden én Hobgoblin maken dit soort events een uitermate prettige invulling van je vrije tijd.

Datum: 06-05-2018 | Locatie: The Robin 2, Bilston (UK) | Line-up: The Loved And Lost, Alice in Thunderland, Control The Storm, Serpentyne, Winter in Eden, Apparition

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s!

FacebookTwitter