Foto-verslag: Anneke van Giersbergen in 013

Gelukkig heeft 013 aangegeven interesse te hebben in de bijzondere show van Anneke van Giersbergen, met het Residentie Orkest, zodat het niet bij een eenmalig optreden in ‘de Residentie’ – Paard van Troje in Den Haag – blijft.

In een wat knusser (en kleiner) gemaakte grote Jupiler Zaal, met een uitgebouwd podium, kunnen we deze vrijdag 18 mei Van Giersbergens 25-jarige artiestenbestaan (symbolisch) in vogelvlucht aanschouwen. Een “Anneke Goes Classic”, maar dan wel lekker op háár manier.

Van Giersbergens doorbraak was – zoals bij velen bekend – met The Gathering, dus al snel komt met Amity een eerste song uit het repertoire van The Gathering voorbij. Interessant is om te horen hoe dit metalen werk door een orkest wordt uitgevoerd. Dat ze een veelzijdig artiest is, bewijst Van Giersbergen met een meer klassiek werk, van Gabriel Fauré: Pavane. Haar nieuwe band VUUR komt deze avond ook aan bod, met Your Glorious Light Will Shine – Helsinki. Dat metalheads niet alleen van heftig houden, wordt ook het orkest duidelijk gemaakt: de reacties op de meer klassieke stukken en het orkestrale intermezzo (Prélude à l’après-midi d’un faune, van Claude Debussy) worden bijzonder enthousiast ontvangen.

Dat intermezzo werd door Van Giersbergen gebruikt om een kleine pauze te houden én een kledingwissel uit te voeren. Snel verder met een ander nummer van The Gathering: Travel. Van Giersbergen is, naast muzikante, ook verhalenverteller én moeder. Meestal is er binnen haar shows weinig ruimte voor persoonlijke noten, maar in deze setting is er wel plek en tijd ingeruimd voor een bijzonder lied, gericht aan haar zoon. Het Nederlandstalige Zo Lief laat flink wat indruk achter. Het tweede deel van de shows wordt afgesloten met nog twee bewerkte metalsongs: Freedom – Rio (VUUR) en Forgotten (The Gathering).

Anders dan bij een voor Van Giersbergen ‘normale’ show was er vanavond meer ruimte voor theater, met een bijhorend bedankje met bloemen. Die worden, na een excuus voor het niet bellen met Moederdag, aan het publiek gegeven, om dit boeket al ‘crowdsurfend’ naar haar moeder achter in de zaal te brengen. Uiteindelijk wordt afgesloten met de in het repetitiefilmpje getoonde Shores of India van The Gentle Storm.

Opnieuw wordt aangetoond dat metal en klassieke muziek minder ver van elkaar liggen dan de vooroordelen doen vermoeden. Het was deze vrijdag prima toeven in 013, in een iets andere (meer intieme) setting.

Datum: 18-05-2018 | Locatie: 013, Tilburg
Setlist Anneke van Giersbergen

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s!

FacebookTwitter