Female Metal Event (FemME) V: het verslag

Index | Pre-party | Vrijdag | Zaterdag | Zondag

Terwijl het zonnetje lekker schijnt, ploeteren wij op de vroege middag van zondag 14 oktober dwars door de Marathon van Eindhoven naar Strijp-S. In PopEi – gelegen in het Klokgebouw, om de hoek van het Blue Collar Theater waar vorig jaar de afsluiting van FemME plaatshad – staan vandaag de laatste vier optredens van FemME 2018 op het programma. Na twee enerverende dagen, gaat het er vandaag allemaal iets rustiger aan toe.

We beginnen het muzikale programma met de Hongaren van Leecher. De band weet zich te onderscheiden van alle andere optredens de voorbije dagen en is alleen al daarom de moeite waard. Leecher bestaat namelijk uit een drummer, een zangeres en drie cellisten. Vooral celliste Ágnes Szijártó steelt de show met haar fijne soleerwerk, terwijl de band moeiteloos wisselt van stevige naar bijna klassieke passages. Toegegeven: de iele harsh vocals van cellist Ádám Nagy hadden wat ons betreft achterwege mogen blijven, de heldere stem van frontvrouw Anett Horváth past gelukkig prima bij de ‘cello metal’ van Leecher.

Leecher

Het eveneens Hongaarse Ann My Guard speelde donderdag, tijdens de pre-party, al een ‘metalset’ en vanmiddag gaat het er allemaal iets rustiger aan toe. Daarmee is deze show eigenlijk een herhaling van datzelfde kunstje tijdens FemME 2017, toen om de hoek in het Blue Collar Theater. Ook nu is zangeres/dwarsfluitiste/bassiste Eszter Anna Baumann de grote blik- en oorvangster, de nieuwe songs van het kakelverse album Moira vallen duidelijk in de smaak bij de aanwezigen. Smaakvol (semi-)akoestisch gitaarspel kleurt het muzikale plaatje verder in tijdens deze officieuze releaseshow voor het nieuwe album.

Ann My Guard

Na twee Hongaarse acts, is het nu de beurt aan twee Nederlandse optredens. Allereerst mag Lesoir de zaal veroveren met hun progressieve, uitgesponnen composities. De band rond zangeres/dwarsfluitiste Maartje Meessen raakt duidelijk een snaar bij het publiek en laat een zeer positieve indruk achter, al is dit zeker niet het makkelijkste optreden dat we dit weekend hebben aanschouwd. Ook op de muziek van Lesoir zijn de termen ‘dromerig’ en ‘melancholisch’ zeer zeker van toepassing. Het nieuwe album Latitude (2017) is een beetje aan ons voorbij gegaan; de artistiek-verantwoorde progrock bevalt echter zo goed vanmiddag, dat we voornemens zijn die plaat toch maar eens te checken!

Lesoir

FemMe zou FemME niet zijn zonder Marcela Bovio. De Mexicaanse zangeres was tot op heden alle jaren van de partij: in 2014 en 2017 was ze aanwezig met MaYaN, in 2015 trad ze op met ‘haar’ Stream of Passion (R.I.P.) en in 2016 speelde ze al eerder een set vol solowerk. Dat laatste doet ze ook deze avond, zij het zonder strijkensemble. Marcela wordt enkel ondersteund door toetsenist Erik van Ittersum (Kingfisher Sky, Ayreon) en speelt nieuw en ouder solo-materiaal plus een heerlijk breekbare uitvoering van Pure Imagination van de filmklassieker ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’ uit 1971. We worden ook erg blij van het feit dat Stream of Passion-song Open Your Eyes een plekje op de setlist heeft weten te bemachtigen. Ook de uitvoering hiervan is namelijk wonderschoon. Marcela is een erg goede zangeres met een veelzijdig stemgeluid die zich – ondanks een fikse verkoudheid – kranig weert deze avond. Nadat de show erop zit, heeft het publiek nog altijd geen genoeg. Na luttele ogenblikken komen Bovio en van Ittersum dan tóch nog terug voor een toegift. Het publiek kiest voor het nieuwe nummer Scientist van het nieuwe album Through Your Eyes dat op 7 december 2018 uitgebracht zal worden; een song die halverwege de set ook al voorbij kwam en voor een fijn slotakkoord én luid applaus zorgt.

Marcela Bovio

Daarmee komt er een einde aan FemME 2018. Het festival gaf dit jaar een podium aan een fiks aantal aanstormende talenten en desalniettemin lag de kwaliteit behoorlijk hoog. Wij hebben ons goed vermaakt en verheugen ons nu al op de verrassingen die FemME in 2019 voor ons in petto zal hebben! Voor in de agenda: FemME zal in 2019 gehouden worden op 11, 12 en 13 oktober, deze keer in The Box in Hilvarenbeek. De eerste bands voor de 6e editie zijn inmiddels ook al vrijgegeven: all-star Iron Maiden-tribute Maiden uniteD, het Canadese Breaking the Silent, de Britten van Voodoo Vegas én de Duitse Nightwish-coverband Sleeping Sun zullen volgend jaar acte de présence geven tijdens FemME 2019. Tickets zijn inmiddels al te koop. Stay tuned voor meer namen!

Index | Pre-party | Vrijdag | Zaterdag | Zondag

Ragherrie wil Kelly Thans bedanken voor haar foto’s.

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag