Enslaved en High on Fire in Mezz, Breda

IJzersterke en diverse avond

Op donderdag 4 oktober 2018 strijken de Noorse prog-blackgrootmeesters van Enslaved neer in de Jupiler Zaal van Mezz, Breda. Support komt van niemand minder dan High on Fire – genoeg reden dus om een bezoekje te brengen aan het Haagje van het Zuiden.

Mezz is nog niet volledig gevuld als de Noren van Krakow de muzikale avond in gang zetten. De band komt vandaag een stuk ingetogener voor de dag dan de vorige keer dat we de heren aan het werk zagen, in 2015 met Arcturus in Gigant. Stoner, een mespuntje doom en sfeervolle progressie slaan de klok tijdens de set van vanavond. Het geluid staat redelijk afgesteld, al is de zang niet altijd even goed te volgen. Eerder dit jaar bracht Kraków met Minus een nieuw album uit, waarop cleane vocals en uitgesponnen songstructuren een behoorlijk grote rol spelen. Live mijmeren we heerlijk weg op de klanken van nieuw en iets ouder werk van de formatie uit Bergen.

Krakow

Één dag voor de release van het nieuwe album Electric Messiah speelt Matt Pike (ex-Sleep) met zijn High on Fire in Mezz. De sludge/doom/stoner is verdomd stevig en soms ronduit thrashy, waarbij de hoge dosis energie die Pike en consorten in hun spel leggen aanstekelijk werkt. Ongepolijste en rauwe songs als Steps of the Ziggurat en Fury whip gaan er vanavond in als zoete koek. Een opvallend groot deel van de aanwezigen lijkt vooral voor High on Fire naar Breda te zijn afgereisd; er wordt luidkeels meegeschreeuwd en de haren wapperen flink. Het nieuwe album is direct goed vertegenwoordigd in de set, die in moordend tempo aan ons voorbij trekt. De vocalen verdrinken compleet in het muzikale geweld, en óf Pike is verkouden óf hij imiteert een lama, want al snel ligt het podium vol klodders snot en spuug. Ook zijn gitaarspel is een tikkeltje slordig, al kan het de pret van het publiek nauwelijks drukken. Met het heerlijke Snakes for the Divine doemt het einde van de show al op aan de einder; uiteindelijk vormt titeltrack Electric Messiah het slotakkoord van de show. Mezz lijkt lekker opgewarmd!

High on Fire

Headliner Enslaved mag het karwei daarna afmaken met een heerlijke portie progressieve black metal. Zo enthousiast als men was tijdens High on Fire, zo rustig staat men nu aan het begin van de show te luisteren naar de lange songs van de Noorse band. Geopend wordt met het epische Roots of the Mountain en het pakkende Ruun. Wat volgt is een strakke performance met een aantal oldschool-verrassingen. Daardoor wordt het optreden van vanavond compleet anders dan (bijvoorbeeld) de show in het Vlaamse Biebob van tien maanden eerder. In totaal speelt Enslaved slechts acht nummers, al is de band zelden kort van stof zodat de show wel degelijk als ‘goedgevuld’ kan worden beschouwd. Van het nieuwste album E (2017) krijgen we Storm Son en Sacred Horse maar vooral het aantal minder voor de hand liggende ‘oudjes’ op de setlist valt vanavond op; Isöders dronning en Jotunblod zijn allebei een schot in de roos, het is echter het door smakelijke Vikingkoortjes en electro-effectjes voortgestuwde Havenless dat – halverwege het optreden – de meeste indruk maakt. Een geslaagd experiment dat zeker voor herhaling vatbaar is!

Enslaved

Drummer Iver Sandøy, die sinds eerder dit jaar Cato Bekkevold vervangt, kwijt zich ondertussen prima van zijn taak en ook toetsenist, zanger én benjamin van de band Håkon Vinje lijkt steeds beter zijn draai te vinden op het podium. Het geluid in Mezz houdt zich redelijk en zowel de cleane als harsh zang is prima te volgen. De lichtshow en podiumaankleding zijn minimaal maar zeer doeltreffend. Ondanks een sterke show en een setlist om van te smullen, reageert het publiek gedurende met name het eerste deel van het optreden wat mat; bassist/vocalist Grutle Kjellson slaagt er gaandeweg gelukkig steeds beter in de zaal mee te krijgen. Eigenlijk hebben we uiteindelijk maar één ding te klagen en dat is het ontbreken van hitje Isa. Verder was dit weer ‘gewoon’ een ijzersterke show van Enslaved, met het venijnige Allfǫðr Oðinn – ook al een oudje! – als overheerlijke afsluiter van deze boeiende en diverse avond.

Datum: 04-10-2018 | Locatie: Mezz, Breda | Line-up: Krakow, High on Fire, Enslaved
Setlist High on Fire | Setlist Enslaved

Ragherrie wil Kay Lucas bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter