Ensiferum akoestisch in Gigant

Optredens van Ensiferum in Nederland zijn nauwelijks een bijzondere aangelegenheid te noemen. De Finse melodeath/folk metalband tourt regelmatig door Europa, en doet vrijwel elke keer ons landje aan. Of het nu in Doornroosje (Nijmegen) is of een paar maanden daarvoor in Luxor Live (Arnhem) – telkens staat Ensiferum garant voor een lekker feestje, wapperende haren en kolkende mensenmassa’s voor het podium. De show van vanavond, 17 december 2018 in Gigant Apeldoorn, is echter wel degelijk een bijzondere. Ensiferum gaat vandaag namelijk akoestisch! We zijn erg benieuwd hoe de feestelijke en opzwepende metal van ‘Ensi’ overeind blijft in een uitgeklede setting.

Maar eerst het voorprogramma! Support Trio de Facto is evenzeer een comedy-act als een live-band. Het trio, naast Ensiferum-bassist Sami Hinkka bestaande uit zanger Mikael Salo en voormalig Dreamtale-gitarist Esa Orjatsalo, speelt akoestische metal- en hardrockcovers en brengt hun performance met een fikse dosis flauwe humor. Een grote sombrero (zogenaamd ‘het traditionele hoofddeksel van Finland’), een heel erg crappy Rammstein-cover (Herzeleid) op melodica en covers van uiteenlopende bands als Helloween, Ghost, Korpiklaani, Iron Maiden én het eigen ‘hoofdproject’ van het drietal (Metal de Facto, debuutplaat verwacht in 2019) toveren een grote glimlach op ons gezicht. Trio de Facto neemt zichzelf duidelijk niet serieus, dus laten wij hen daar vooral in volgen. Leuke show, alleen jammer dat de band de halflege zaal nooit echt helemaal mee weet te krijgen.

Fans die de speciale 2cd-uitgave van Two Paths (2017) in hun kast hebben staan, weten wat we vanavond kunnen verwachten van Ensiferum. Op de bonusschijf van dat album staat namelijk een opname van een akoestisch concert dat Ensiferum gaf in thuisland Finland. Die noviteit beviel kennelijk zo goed, dat ze er een heuse Europese toer aan op kunnen hangen. De melodische metal van Ensiferum stemt doorgaans al vrolijk; dat gaat ook zeker op voor de uitvoeringen die we vandaag te horen krijgen. Akoestische gitaren, percussie en toetsen zijn daarbij de instrumenten van dienst. Ook in ‘uitgeklede’ versie, blijft de power en aanstekelijkheid van veel nummers fier overeind. Ballads horen we nauwelijks en het tempo ligt lekker hoog.

Het optreden begint direct goed. Met (o.a.) Twilight Tavern. Token of Time en de ‘Battle Medley‘ krijgt de band de handjes meteen op elkaar, al oogt het publiek het hele optreden lang wat gereserveerd. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het vandaag maandag is, al doet frontman Petri Lindroos zijn best om het feestje van de grond te krijgen. Rustpuntjes zijn er in de vorm van ingetogen uitvoeringen van Eternal Wait en Tears, met op die laatstgenoemde song een glansrol voor tour-toetseniste (en zangeres) Laura Dziadulewicz, die u misschien kent van haar band Medeia.

De toehoorders komen echter vooral voor een lekker feestje, en Ensiferum levert dat zonder enige twijfel. De vaart zit er een dik uur lang dan ook goed in, terwijl de bandleden zich een weg banen door een set met ouder én nieuwer werk. Lai Lai Hei is de song die ons deze avond het best bevalt, het nummer komt in akoestische setting bijna net zo goed tot zijn recht als doorgaans in de ‘normale’ versie. Het is dan ook meezingen geblazen! Monstersong Iron volgt tijdens de toegift maar valt ietwat tegen; de song laat zich maar moeilijk vertalen naar een versie op de akoestische gitaar.

Verrassende afsluiter is David Hasselhoff-cover Looking for Freedom, met gastoptredens van de twee overige Trio de Facto-leden. Het zorgt voor een ludiek en geinig einde aan dit bijzondere optreden, dat ondanks de lauwe publieksrespons en niet bepaald denderende opkomst toch zeker zijn charme had. Goed, we hebben Ensiferum puur muzikaal beschouwd wel eens beter gehoord, het akoestische element is echter zeker tof om een keer gezien en gehoord te hebben. De dikke glimlach op ons gelaat krijgen we er vanavond in elk geval niet meer van af, en ook op het podium werd meer dan genoeg gelachen. Leuk, informeel en weer eens wat anders – maar zoals altijd bij live-shows van Ensiferum: feest!

Datum: 17-12-2018 | Locatie: Gigant, Apeldoorn | Line-up: Trio de Facto, Ensiferum
Setlist Ensiferum

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.