Dynamo Metal Fest 2018 Pre-Party

Skeletonwitch en Evil Invaders warmen Eindhoven op

Op 14 juli 2018 is het weer tijd voor het jaarlijkse Eindhovense metalfestijn Dynamo Metal Fest. Ook nu is er de avond tevoren weer een pre-party in ‘clubhuis’ Dynamo, gelegen aan het Catharinaplein in de Lichtstad. De line-up van dit opwarmfeestje mag er wezen, waarbij onze bijzondere aandacht uitgaat naar Skeletonwitch en Evil Invaders. Gelukkig zijn we niet bijgelovig, want dit hadden we niet willen missen, vrijdag de 13e of niet!

De eerste band van de avond is een oude DMF-bekende. Extremities mocht, als winnaar van de Bandbattle in 2016, immers het festival van dat jaar openen. Vandaag staan de Eindhovenaren in een langzaam voldruppelend Dynamo met voornamelijk materiaal van het progressieve debuut Gaia dat in januari van dit jaar verscheen. Het publiek oogt wat mat en ondanks de niet-aflatende inspanningen van frontman Thimo Franssen om de aanwezigen bij de muziek te betrekken, duurt het lang voordat er een vonkje overslaat. Of het aan het warme weer ligt of aan het tijdstip, het gebrek aan bier in het systeem of de naweeën van de voorbije werkweek durven we niet te zeggen; uiteindelijk lukt het de band om links en rechts wat haren in beweging te krijgen. De proggy nieuwe nummers bevallen ons overigens prima, dus daar kan het eigenlijk niet aan liggen vanavond.

Na een korte ombouwpauze gaat het feest dan toch echt van start met de venijnige (en stiekem: behoorlijk melodische) thrash/death van Skeletonwitch. Een week vóór de release van de nieuwe plaat, Devouring Radiant Light, krijgen we tijdens de set van vanavond vast drie splinternieuwe songs te horen – en die smaken naar meer! Tijdens een energiek optreden combineren deze Amerikanen lekker gitaargeweld met onversneden bevlogenheid, waarbij dat laatste vooral tot uiting komt in de rauwe strot van Adam Clemans. Net als tijdens de show in 2016 (support voor Kvelertak) krijgt Skeletonwitch ook vandaag de handjes in Dynamo op elkaar. De temperaturen rijzen flink en de haren wapperen voor songs als I Am of Death (Hell Has Arrived) en het fijne krakertje Beyond the Permafrost. Wat Skeletonwitch doet, doet de band verdomd goed. De heren blazen ons compleet omver en we gaan die nieuwe plaat komende week zeker checken!

Skeletonwitch

Wie vandaag vooral lekker wil feesten, is bij Thrashcan aan het goede adres. De band is gespecialiseerd in het spelen van ‘classic’ thrash covers, wat ze zelf beperken tot songs uit de periode van (ongeveer) 1983 tot 1990. De Achterhoekers lijken er vandaag bijzonder veel zin in te hebben, zeker als de zaal luidkeels meebrult met klassiekers van zo ongeveer alle grote namen die het genre in haar hoogtijdagen heeft voortgebracht. Je hoeft overigens geen thrash-connaisseur te zijn om te genieten van deze show, al helpt het natuurlijk wel. De vloer voor het podium druipt al snel van zweet en bier, terwijl de temperaturen als maar verder stijgen – een betere graadmeter voor een goede thrashshow is er niet. Met een scherpe uitvoering van Fight Fire With Fire (Metallica) wordt de vermakelijke show besloten.

Het is al dik na half twaalf als de rookmachines Evil Invaders in mist hullen. De succesvolle Belgische speed/thrash metalband heeft duidelijk veel fans in de zaal, en de show oogt bevlogen en professioneel. Zo professioneel zelfs, dat frontman Johannes ‘Joe’ Van Audenhove er de voorkeur aan geeft ons consequent in het Engels aan te spreken. Tsjah, het zij de Limburgers grif vergeven, gezien de meer dan smakelijke portie spierballenmetal die we te verduren krijgen. Zeker het materiaal van het in 2017 verschenen album Feed Me Violence hakt er stevig in. Het Eindhovense publiek zingt en schreeuwt de teksten moeiteloos mee, en het geproduceerde volume is heel aardig, gezien de niet bepaald overweldigende opkomst. Het staat echter wel gezellig vol en de moshpit heeft daardoor voldoende ruimte om lekker te kunnen kolken. De muziek van Evil Invaders is al zeer de moeite, de show eromheen is voor het publiek de kers op de taart. Van de vormgeving van de microfoonstandaards tot de lichtshow: overal is veel aandacht aan besteed en duidelijk goed over nagedacht. Ook nu wordt er flink gemoshed en geheadbanged, waarbij menige pitbewoner uitglijdt over de spekgladde (en zeiknatte) vloer. Ook dat heeft zo zijn charme – de ‘slachtoffers’ kunnen er zelf hartelijk om lachen en in goede metal-traditie worden ze direct omhoog geholpen door de omstanders – en de tijd vliegt in razend tempo voorbij. Het is inmiddels al dik na middernacht als de laatste klanken uiteindelijk opklinken en Evil Invaders na een welverdiend applaus het podium verlaat.

Evil Invaders

Skeletonwitch verraste (alweer!) in positieve zin en Evil Invaders liet zien waarom de band momenteel zo’n goede live-reputatie bezit. Ook Thrashcan zorgde voor een dikke smile op ons gezicht, wat overigens op een compleet andere manier óók gold voor de complexere klanken van Extremities. Kortom: een toffe pre-party met een boeiend programma en veel muzikale energie. Jammer alleen dat de opkomst in Dynamo niet net zo indrukwekkend was als we tevoren hadden verwacht. Enfin, wij zijn goed genoeg opgewarmd en het is inmiddels flink laat (of juist heel vroeg) dus de afterparty-van-de-pre-party in Café The Jack, met Gorefest-coverband Gorefunest, laten we voor wat het is. Over een paar uurtjes worden we immers weer fris en fruitig verwacht in het IJssportcentrum voor het ‘hoofdgerecht’ van dit weekend: Dynamo Metal Fest 2018. Tot straks!

Datum: 13-07-2018 | Locatie: Dynamo, Eindhoven | Line-up: Extremities, Skeletonwitch, Thrashcan, Evil Invaders
Setlist Skeletonwitch

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter