Wolves in the Throne Room in 013, Tilburg

Duistere en minimalistische avond vol magistrale muziek

Op een donkere woensdagavond, 29 november 2017, begeven we ons door files en ijzige koude naar het immer gezellige Tilburg voor een avondje gitzwarte metal. Twee dagen nadat dezelfde tourpackage neerstreek in Utrecht, zal het uit de staat Washington (VS) afkomstige Wolves in the Throne Room 013 aandoen. We zijn gelukkig vroeg van huis gegaan en zodoende zijn we bijtijds bij de zaal. Druk is het dan nog niet, al loopt de Jupiler zaal (beter bekend als de ‘kleine zaal’) van 013 uiteindelijk heel aardig vol.

Support komt tijdens deze tour van Aluk Todolo. Op een gloeilamp midden op het podium na, die meeflakkert op het ritme van de muziek, is de aankleding spartaans. Met een drummer die constant op het randje van uit de bocht vliegen balanceert en lange, instrumentale composities, is de set van deze Fransen een pittige en enerverende luisterervaring. Lichtverteerbaar is het allemaal niet, progressief en uitdagend des te meer. De performance – zonder enige vorm van interactie met het publiek – valt zo vroeg op de avond misschien wat rauw op je dak, toch heeft Aluk Todolo ons met hun ‘less is more’-aanpak nieuwsgierig weten te maken naar het nieuwste album Voix, dat afgelopen jaar het levenslicht zag. Een hartelijk applaus is vanavond de welverdiende oogst.

Aluk Todolo

Met het heerlijke Thrice Woven op zak, een plaat die we eerder omschreven als ‘jaarlijstjesmateriaal’, gaan wij er eens goed voor staan als Wolves in the Throne Room het podium betreedt. Na een soortement zuiveringsritueel en een ellenlange intro-track, gaan de Amerikaanse heren en dame dan eindelijk van start. Ook ‘WittR’ praat helemaal niet met de aanwezigen en laat de muziek spreken. De band rond de broers Aaron en Nathan Weaver heeft een duidelijke visie en daar wordt ook vanavond niet aan getornd. Het beeld wordt bepaald door snoeiharde black metal met sfeervolle passages, een broeierige folky ondertoon en een heuse mistbank op het podium van 013. Behalve het gloednieuwe Thrice Woven, is ook het album dat in 2017 tien kaarsjes mag uitblazen (Two Hunters) stevig vertegenwoordigd. De losse muziekstukken worden met intermezzi en rustige passages aan elkaar geregen, zodat de show voelt als één geheel. Geheel in lijn der verwachting doen de wolven in de troonkamer dan ook niet aan zoiets ordinairs als een toegift, waardoor de show eindigt met het bijzonder sterke I Will Lay Down My Bones Among the Rocks and Roots. Onder luid en welverdiend applaus verlaat de band het podium. Er gaan als teken van dank wat handen de lucht in, er wordt een keer gezwaaid en dat is het dan: deze Amerikanen hebben weinig boodschap aan de geldende metal-conventies. En dat is stiekem best wel verfrissend.

Wolves in the Throne Room

Maar het belangrijkste is natuurlijk de muziek en daarover hebben we op deze avond in 013 geen moment te klagen. Duister, soms minimalistisch en op andere momenten magistraal, soms op het epische af. Wolves in the Throne Room teveel bewieroken heeft overigens weinig zin, dat doet de band namelijk zelf (letterlijk) al meer dan voldoende. Ondanks de ingetogen en stoïcijnse performance is dit een heel fijn optreden, al is het geluid zeker niet altijd perfect waardoor bepaalde muzikale nuances een beetje verdrinken. Enfin, het positieve gevoel overheerst. Support-act Aluk Todolo was misschien niet zozeer ‘goed’ als wel ‘interessant’ of ‘lekker anders’, waardoor we ons eigenlijk geen seconde verveeld hebben in de Jupiler zaal.

Datum: 29-11-2017 | Locatie: 013, Tilburg | Line-up: Aluk Todolo, Wolves in the Throne Room
Setlist Wolves in the Throne Room

Ragherrie wil Ashley Oomen bedanken voor haar foto’s.

FacebookTwitter