Winterfylleth en Fen in Dynamo, Eindhoven

Boeiende black in de Basement

Daar zijn we weer! Slechts een paar dagen na afloop van FemME 2017 keert Ragherrie terug naar Eindhoven. Vandaag echter geen zoetgevooisde of symfonische ‘vrouwenmetal’; deze woensdag 27 september 2017 staat helemaal in het teken van stevige black metal in Dynamo; drie bands uit het Verenigd Koninkrijk zullen vanavond het podium in de Basement beklimmen. De jarige headliner Winterfylleth heeft voor de gelegenheid landgenoten Fen en Necronautical meegebracht naar ‘040’ – dat belooft een boeiende avond te worden.

Als eerste zijn de mannen van Necronautical aan zet, de meest ‘traditionele’ van de acts van vanavond. De intieme kelder van Dynamo oogt nog akelig leeg als het viertal aftrapt maar stroomt gaandeweg de show gelukkig wel iets voller. Een set van veertig minuten is lang voor een opener; Necronautical vult de tijd echter naar behoren. Muzikaal is het optreden dan ook prima te pruimen; de orthodoxe black metal zit goed in elkaar en krijgt onze nekspieren vast voorzichtig in beweging. Natuurlijk is een flink deel van het songmateriaal afkomstig van het vorig jaar verschenen tweede album The Endurance at Night. Voornaamste ‘oorvangers’ blijken de in echo-effecten gedrenkte harsh vocals en de bijna heavy metal-achtige gitaarsolo’s. Fijne cleane zangpartijen (van bassist Matt ‘Anchorite’ McGing) zorgen daarbij voor wat extra variatie. Frontman Naut (Russell Naut Dobson) smeert alles er vrij dik op – behalve zijn al snel vervagende corpsepaint; de zanger blijft tussen de songs door in zijn ghoulish rol, waardoor er van zijn gegromde aankondigingen nauwelijks chocola te maken is. Oerdegelijke show maar Necronautical mag iets meer buiten de gebaande paden treden, wat ons betreft.

Necronautical

Ombouwpauze, wachtmuziekje, volgende band! De complexe en sfeervolle muziek van Fen is niet voor iedereen weggelegd, zoveel moge duidelijk zijn. Voor liefhebbers van ‘moeilijke’ black metal zijn de platen van deze Londenaren echter zonder uitzondering iets om van te smullen. Live maken de drie heren de hoge verwachtingen uiteindelijk meer dan waar. Niet direct, want tijdens het eerste deel van de set lijkt de spil van de band (zanger/gitarist Frank ‘The Watcher’ Allain) een beetje ruzie te hebben met zijn 169 (ok, dat is schromelijk overdreven, maar toch…) pedals, waardoor er niet echt een flow in het optreden wil komen. De respons is aan het begin dan ook wat lauwtjes. Gaandeweg komen zowel band als publiek echter steeds meer in een heerlijke roes en beginnen de haren hoe langer hoe meer te wapperen. Er past slechts een handjevol uitgesponnen en progressieve black metal-epossen in de set van vandaag; waarbij er logischerwijs vooral aandacht is voor het nieuwste (en ontzettend sterke!) wapenfeit Winter, dat eerder dit jaar op de markt kwam. Met ‘good old’ Exile’s Journey wordt de show op heerlijke wijze afgesloten. Ondanks het ietwat weifelende begin hebben we genoten! Inmiddels is het gelukkig ook al wat drukker in het charmante kleine zaaltje in de krochten van Dynamo. 

Fen

Een speelschema was op voorhand niet beschikbaar, maar zowel Necronautical als Fen kregen uitgebreid de tijd hun kunsten te vertonen. Dynamo heeft natuurlijk (net als alle zalen) met een curfew te maken en dus houden wij een angstig oog op de klok. Zo erg als ooit, in het Belgische Blegny, wordt de vertraging voor Winterfylleth vanavond gelukkig niet; toch is het al even na tienen als het intro eindelijk begint te lopen. Met gezwinde spoed werkt de headliner van vandaag zich vervolgens door een speciale jubileumset van pak ‘em beet een uurtje heen; de band bestaat in 2017 alweer tien jaar en dat wordt vanavond gevierd. Daarbij komt elk van de vijf albums die Winterfylleth tot op heden uitbracht aan bod, zo ook het fijne nieuwste album, The Dark Hereafter. Deze schijf is vandaag op een paar dagen na één jaar oud en wordt vertegenwoordigd door het opzwepende titelnummer.

Winterfylleth

Hoewel dinsdagen woensdagen (zanger/gitarist Chris Naughton vergist zich tijdens één van de weinige praatjes tussen de nummers door) meestal niet bepaald garant staan voor de alleruitbundigste shows, is de muziek van Winterfylleth ontzettend fijn en leent de setting zich ook uitermate goed voor een kalmere, meer ingetogen wijze van genieten. De meeslepende pagan black metal, met af en toe een meer breekbare melancholische passage, is lekker pittig en bijzonder aangrijpend. Bijna episch zelfs. Diepe cleane samenzang, maniakale harsh vocals, hakkende drums en overheerlijk gitaarspel – de muziek van Winterfylleth bevat alle elementen die deze vorm van muziek zo lekker maken. Langzaam maar zeker komt het publiek toch iets meer los. Haren wapperen, vuisten worden geheven en ondertussen loopt de temperatuur in de Basement gestaag op; vanaf het moment dat Winterfylleth halverwege de show A Valley Thick With Oaks van The Mercian Sphere (2010) inzet, komt de boel pas écht op gang. Jammer genoeg moet de set noodgedwongen iets worden ingekort; daardoor vormen de prachtige, meezingbare passages van (de nieuwe versie van) Defending the Realm het kippenvel opwekkende sluitstuk van deze avond in Dynamo, die helaas vrij abrupt eindigt.

Wij hadden graag nog even langer gewiegd en gedagdroomd bij de sterke atmo black met teksten over natuur en Engels erfgoed, maar helaas zit dat er niet in. Onder luid applaus neemt Winterfylleth ruim na elf uur afscheid van het Eindhovense publiek. Alle drie de bands lieten een overwegend positieve indruk achter, elk op compleet eigen wijze. Daarmee was dit optreden niet alleen heel goede reclame voor verschillende segmenten binnen de zogenaamde UKBM (black metal uit het Verenigd Koninkrijk, red.) maar ook vooral (zoals op voorhand gehoopt) een heel interessante en veelzijdige avond voor liefhebbers van de meer sfeervolle takken der zwartmetaal.

Datum: 27-09-2017 | Locatie: Dynamo (Basement), Eindhoven | Line-up: Necronautical, Fen, Winterfylleth
Setlist Fen | Setlist Winterfylleth

Ragherrie wil Bernard Bodt bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter