VUUR in Biebob

Niet zo gelikt maar wel passend

De inzet was VUUR in Biebob (Vosselaar, België) én Tivoli (Utrecht), maar het werd alleen Biebob. De locatie is niet zo gelikt als die in Utrecht, maar bezorgt ons daardoor wel een bijpassend metalgevoel. VUUR en de supports My Propane en Scar Symmetry passen daarom prima in de steeds voller wordende zaal.

My Propane zet vol overtuiging een set neer. De Italiaanse voorman Valerio Recenti laat zich goed horen en is behoorlijk actief op de momenten dat hij de zang aan anderen overlaat. Gitarist Jord Otto heeft op deze tour het aardig zwaar, omdat hij later ook nog met VUUR aan de gang moet, maar klagen; ho maar. Ook de versterking in de persoon van Frank Schiphorst (MaYaN) op gitaar verdient een vermelding. Puike show heren!

De tweede support Scar Symmetry komt uit Zweden. Hun progressieve melodic death kan mij toch niet helemaal bekoren. Het zangduo Lars Palmqvist en Roberth Karlsson doet erg zijn best om het publiek erbij te betrekken. Gelukkig zijn er onder de aanwezigen, waarbij er veel mensen voornamelijk voor VUUR richting België zijn afgereisd, ook een paar die écht voor Scar Symmetry lijken te zijn gekomen. De smartphone blijkt een aardige bron voor interactie, zowel voor de die-hard fans als voor de niet-fans, die vooraan wat ander stonden te doen. Op mij maakt Per Nilsson op zijn Strandberg-gitaar een meer dan puike indruk.

Tijd voor VUUR, met als grootse aandachtstrekker natuurlijk Anneke van Giersbergen. In een outfit van Ingeborg Steenhorst is zij het middelpunt van een toch wel uitzonderlijke band met een topbezetting (Ferry Duijsens en Jord Otto op gitaar, Johan van Stratum op bas en drummachine Ed Warby achter de kit).

VUUR

Uiteraard is er, nu als headliner, volop aandacht voor het album In this Moment We are Free – Cities. De reis begint in Rotterdam (Time) en via Santiago (Sail Away) terug naar Berlijn (My Champion). Met een bezetting die ook bekend is van The Gentle Storm kan een track uit dat repertoire natuurlijk ook niet uitblijven. Met The Storm wordt ook maar meteen het hoogtepunt van die periode erbij gepakt. De set wordt vervolgd via Beiroet (The Martyr and the Saint) naar het als eerste track gereleaste London (Day Go By). Na het intermezzo Fallout van Devin Townsend Project wordt met Helsinki (Your Glorious Light Will Shine) de basisset afgesloten.

De toegift, die natuurlijk niet uit kan blijven, begint met een referentie naar het optreden van de dag ervoor, Parijs (Reunite!), en wordt afgesloten met Strange Machines, uit een andere periode met Anneke.

Het was een prima avond in het Vlaamse Biebob en VUUR en de andere bands waren nog geruime tijd beschik- en bereikbaar voor het publiek. Toch ging ik met gemengde gevoelens naar huis. Er was helemaal niets mis met de show van VUUR, maar dat de drie ‘covers’ de meeste indruk maakten, voelt toch niet helemaal lekker.

Datum: 08-12-2017 | Locatie: Biebob, Vosselaar, België | Line-up: My Propane, Scar Symmetry, VUUR

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s

FacebookTwitter