Vetrar Draugurinn in Willemeen, Arnhem

Live-kennismaking met 'de geesten van de winter'

Willemeen is lekker bezig! Terwijl Merrimack en Wrang het café van het Arnhemse poppodium helemaal overhoop spelen, staan er één verdieping hoger (in de feitelijke zaal) drie female fronted bands op het programma. Veil of Delusions, Scralet Stories en Vetrar Draugurinn zijn alle drie bands van eigen bodem die wij van Ragherrie de afgelopen tijd met bijzondere belangstelling hebben gevolgd. Nu krijgen we dus de kans om ze samen aan het werk te zien in de trolleystad. Zo druk als twee weken geleden bij Primordial zal het vandaag niet worden, maar dat is natuurlijk geen schande – zeker niet op een ongelukkige dag als Goede Vrijdag.

De zaal oogt jammer genoeg wel héél leeg wanneer de avond wordt afgetrapt door Veil of Delusions. De Ossenaren, die vorig jaar deelnamen aan de FemME Battles, presenteerden in september 2016 hun debuutalbum Echoes of Dawn, en dus weten we al ongeveer wat we qua songmateriaal kunnen verwachten vandaag. Het geluid staat maar matig afgesteld; vooral de (cleane) vocals van frontvrouw Zoë Tilly verdrinken in de geluidsbrij, terwijl de drums overheersen en ook het (lead)gitaarwerk niet altijd goed uit de verf komt. Het optreden slaagt er daardoor niet in bovengemiddeld spannend te worden, al krijgt de upbeat muziek een aantal nekken links en rechts al aardig in beweging. Vooral single The Chase blijkt live bijzonder aanstekelijk. Jammer dat de techniek niet helemaal meewerkt en dat Tilly niet altijd goed te volgen is; de afwisseling tussen stoere grunts en cleane zang is in elk geval een positief punt aan de sound van deze nog relatief jonge band.

Veil of Delusions

Snel door met Scarlet Stories – eveneens een band met een FemME-verleden. Het gaat er bij deze tweede band van de avond een stuk sfeervoller en subtieler aan toe dan bij de openingsact. De progressieve (rock)klanken met af en toe een hardere uitspatting smaken prima en de band kan, net als iets meer dan een jaar geleden in dezelfde zaal, op flink wat positieve reacties van het publiek rekenen. Zangeres Lisette van den Berg (ook verbonden aan Karmaflow en Little Devil Allstars) is met haar veelzijdige stemgeluid een genot om naar te luisteren, al is het geluid ook nu niet optimaal. Het mag de pret niet drukken en hoewel Lisette aangeeft dat de band aan nieuw materiaal werkt, krijgen we daar vandaag nog niets van te horen. We moeten het – en dat is zeker geen straf – met de ‘oudjes’ doen, waarvan het merendeel afkomstig is van de ep Resurrection uit 2015. Vooral afsluiter Nostalgia in a Closed Mind weet te bekoren en de band neemt na een kleine drie kwartier onder luid applaus afscheid van het inmiddels iets vollere Willemeen.

Scarlet Stories

Ook de derde band die op deze avond het Arnhemse podium bestijgt heeft een connectie met FemME: Vetrar Draugurinn zal later dit jaar te bewonderen zijn tijdens FemME 2017. Het optreden van vandaag in Arnhem is een aangenaam voorproefje van wat we in september in de Eindhovense Effenaar kunnen verwachten. De show begint voortvarend met Mother of the Northern Skies van de op 30 maart verschenen ep I. Behalve drie (van de vier) songs van deze ep krijgen we ook een aantal nummers te horen van het debuutalbum dat later dit jaar zal worden uitgebracht. Gitarist en componist Eric Hazebroek, die de band oprichtte nadat zijn vorige band Stream of Passion besloot het bijltje erbij neer te gooien, heeft een sterke live-bezetting om zich heen verzameld. Zangers Marjan Welman (Autumn) is de grote uitblinker. Ze is vandaag goed bij stem (en schijnbaar bijzonder dorstig) en ondanks de weinig indrukwekkende opkomst weet Vetrar Draugurinn (wat overigens IJslands is voor ‘geesten van de winter’) een snaar te raken met hun melancholische muziek, voorzien van een solide fundament van heerlijk laaggestemde gitaren.

Vetrar Draugurinn

Hoewel de ep toch echt pas twee weekjes verkrijgbaar is, worden songs als Vigil (for the Lost Children of Our Generation) en Black Earth al enthousiast begroet door de toehoorders en zijn er links en rechts zelfs wat meebewegende lippen waar te nemen. Live komen ook de ‘albumnummers’ prima uit de verf; voor een aantal van de nieuwe songtitles verwijzen we u overigens graag naar de setlist. Met in totaal tien nummers is de show niet bijzonder lang, al gaat kwaliteit natuurlijk boven kwantiteit en hebben we over dat eerste zeker niets te klagen. De performance in Willemeen is van de eerste tot de laatste minuut bijzonder boeiend. Aan een toegift doen Hazebroek en co. niet; met het breekbare Into the Black Light (een even verrassende als geslaagde Ghost Brigade-cover) komt de show op prachtige wijze ten einde. Vetrar Draugurinn blijkt live bijzonder vermakelijk en op basis van het materiaal dat vanavond de revue passeerde, komt het met die debuutplaat helemaal goed!

Datum: 14-04-2017 | Locatie: Willemeen, Arnhem | Line-up: Veil of Delusions, Scarlet Stories, Vetrar Draugurinn
Setlist Veil of Delusions | Setlist Scarlet Stories | Setlist Vetrar Draugurinn

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter