The Charm The Fury in Groene Engel, Oss

Herrie in de kelder

The Charm The Fury hadden we gemist door de toch wel wat vroege aanvangstijd van de Amaranthe/Eluveitie-show in de Effenaar. Gelukkig kunnen we het goedmaken met de startshow van de eerste headlining tour van ‘TCTF’ in de Groene Engel te Oss.

Na een kleine vertraging bij het opengaan van de deuren (“Brabants kwartiertje”) is het tijdschema al meteen van slag. Voor de eerste support, de jonge death metalband Inferum uit Eindhoven, vormt dat echter geen enkel probleem. Dan maar meteen vol gas: niet lullen maar brullen. Aan energie ontbreekt het niet, getuige de wapperende haren van de heren op het podium. De meningen zijn na afloop verdeeld; sommigen verloren na een aantal nummers met zware riffs die bijna mechanisch strak klonken toch wel een beetje de aandacht, anderen vonden het een vette show.

Ook de tweede support heeft Eindhovense roots. Hier een mix van death, thrash en black metal, gemaakt door met afstand de hardste en ruigste ‘meidenband’ van Nederland: Sisters of Suffocation. Door de “Disney”-sokken van zangeres Els Prins word je wellicht op het verkeerde been gezet, maar ook hier staat een prima brulboei op het podium. ‘SoS’ is wat gevarieerder en Prins toont dat ze andere zangstijlen ook beheerst. Naast heftig strakke riffs is er op de gitaar ook ruimte voor melodie en een wat meer speelse solo.

Sisters of Suffocation

Als de drumkit van het voorprogramma eenmaal is verwijderd en de stage setting van The Charm The Fury op orde is gemaakt, is het tijd voor hun eerste headliner show. Het samenstellen van een setlist werd als ‘lastig’ ervaren, omdat er nu meer tracks gespeeld kunnen worden en er maar een week zit tussen deze show en de eerdergenoemde tour met Amaranthe en Eluveitie. Vanavond valt daar in ieder geval niets van te merken. Al snel probeert zangeres Caroline Westendorp het publiek in beweging te krijgen, maar dat lukt (nog) niet meteen. Langzaam maar zeker slaat de energie van Westendorp, de gitaristen Martijn Slegtenhorst en Koen Stokman (eerst als invaller, maar nu vast) en bassist Lucas Arnoldussen over op het publiek. Hierbij willen we drummer Mathijs Tieken niet tekort doen, maar die heeft het nadeel dat hij vastzit achter het drumstel en vóór de enorme backdrop.

The Charm The Fury

Tegen het einde van de dynamische set krijgt Westendorp het allemaal voor elkaar: ‘meezingen’, een pit en zelfs een wall of death. Het gangbare ritueel van de toegift wordt overgeslagen, wat er in dit geval voor zorgt dat de vibe niet wordt verstoord.

In de ‘bovenzaal’ van de Groene Engel is blijkbaar een ander, meer carnavalesk feestje aan de gang. De bezoekers daarvan betitelen het keldergebeuren als “een bak herrie”. Gelukkig zijn er genoeg mensen met een andere mening en die hebben een prima avond gehad, met lekker heftige muziek. TCTF heeft laten zien dat ze vele stappen in de goede richting hebben gezet. Een meer dan prima start van de tour.

Datum: 25-11-2017 | Locatie: Groene Engel, Oss | Line-up: Inferum, Sisters of Suffocation, The Charm The Fury

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s.

FacebookTwitter