Stone Sour en The Pretty Reckless in Klokgebouw

Prima rockshow met oud en splinternieuw werk

Fans van Stone Sour hebben er even op moeten wachten maar op donderdag 23 november 2017 keren de Amerikanen dan ein-de-lijk terug naar ons land. De show in het Klokgebouw (Eindhoven) is dan misschien niet helemaal uitverkocht, dat mag de pret zeker niet drukken. Wij schuifelen koukleumend mee in de traditioneel lange rij en zoeken na binnenkomst zo snel mogelijk een lekker warm plekje in de inmiddels al gezellig volle zaal. Het feest kan wat ons betreft niet snel genoeg beginnen!

Als ‘very special guest’ neemt Stone Sour de Amerikaanse rockband The Pretty Reckless mee naar Eindhoven. De groep rondom zangeres (en voormalig ‘Gossip Girl’-actrice) Taylor Momsen maakt catchy songs met fijne refreinen en af en toe een smakelijk rauw randje, waarbij de frontvrouw op alle mogelijke manieren centraal staat. Haar stemgeluid alterneert tussen zwoel semi-gefluister en een stevige rockstrot. Prima te pruimen, en stiekem zelfs behoorlijk aanstekelijk, al komt er nooit echt een lekkere flow in het optreden omdat de show om het nummer even stil ligt voor een korte (drink)pauze. Of nouja, ‘show’ is eigenlijk een groot woord; de podiumpresentatie is namelijk behoorlijk statisch, met een ijsberende zangeres en muzikanten die als aan de grond genageld staan. Momsen lijkt ondertussen ook onafgebroken in gevecht te zijn met de kabel van haar microfoon – en lachen doet ze ook slechts sporadisch. Desalniettemin krijgt The Pretty Reckless de handjes op elkaar met hun muziek, en daar draait het natuurlijk allemaal om. Nummers als Make Me Wanna Die en Going to Hell zijn erg pakkend en blijven – als je niet oppast – nog dagenlang in je kop zitten. Na een tiental songs wordt de prima set in stijl afgesloten met Take Me Down.

The Pretty Reckless

Wachtmuziekje, ombouwpauze en dan is het tijd voor de headliner van deze avond: Stone Sour. De Amerikaanse band, die ooit toch vooral “dat andere project van Slipknot-zanger Corey Taylor” was, heeft zich in de loop der jaren flink ontwikkeld en hoewel er ontegenzeggelijk veel overlap in de fanbases is (wat wordt bewezen door de gigantische hoeveelheid Slipknot-shirts in het publiek vanavond) blijft Stone Sour toegankelijker en minder extreem dan haar zusterband, waardoor er een gemêleerd publiek in het Klokgebouw te vinden is. Direct vanaf het intro krijgen we het gevoel dat vanavond alles goed gaat komen. Met nieuwe nummers Taipei Person/Allah Tea en Knievel Has Landed wordt het feestje meteen vakkundig gestart. Eerder dit jaar werd met Hydrograd een nieuwe plaat aan het oeuvre van Stone Sour toegevoegd. Niet zo vreemd dus dat een flink deel van de nummers van vandaag kakelvers is, al blijkt ook good old Come What(ever) May (2006) rijkelijk vertegenwoordigd te zijn. Die songs blijven overigens, evenals het nóg oudere materiaal van het self-titled debuut Stone Sour uit 2002, fier overeind. Sterker nog: knallertjes Made of Sacrs, 30/30-150 en Get Inside (om er maar een paar te noemen) hebben de tand des tijds prima doorstaan en maken ook vanavond veel indruk.

Stone Sour

Frontman Corey Taylor verontschuldigt zich halverwege de show tegenover zijn toehoorders; hij voelt zich niet kiplekker maar wilde het Eindhovense publiek voor geen goud teleurstellen. Hoewel zijn stem soms nét iets minder vol klinkt dan normaal, weert hij zich de hele show lang kranig. De beloning volgt in de vorm van een enthousiaste zaal vol mensen die bijna anderhalf uur volle bak meerocken met het fijne optreden. Hoewel we vanuit onze positie welgeteld één crowdsurfer noteren, zijn er flink wat meer moshpits en een ontelbaar aantal pompende vuisten te aanschouwen. Energie en tempo bevat de show genoeg, evenals confetti-kanonnen en vuurwerk. Toch wordt tussen al dit muzikale geweld door soms bewust even wat gas terug genomen. Een gevoelige uitvoering van ballad Through Glass – een song die op plaat en vanavond ook live zorgt voor kippenvel – vormt een meer dan aangenaam rustpunt. Het betekent (de tijd vliegt!) ook direct het einde van de reguliere show, waarna de toegift gelukkig niet lang op zich laat wachten.

We want more, en dat krijgen we: Gone Sovereign, Absolute Zero en het nieuwe Fabuless brengen de show tot een climax, waarbij vuurwerk en opblaasbare ‘tube men‘ (met stift en opplakbaarden en -kapsels gemodelleerd naar de bandleden) zorgen voor een knallend einde met een knipoog. Onder luid applaus neemt de band daarna dan toch echt afscheid van het Nederlandse publiek. Zelfs ziekjes bleek Corey Taylor nog altijd een geweldige frontman. Van begin tot eind at het publiek uit zijn hand en de show was bijzonder vermakelijk, erg boeiend en zat op alle fronten prima in elkaar. Nu maar hopen dat we niet wéér jaren hoeven wachten om Stone Sour weer in ons land te kunnen begroeten.

Datum: 23-11-2017 | Locatie: Klokgebouw, Eindhoven | Line-up: The Pretty Reckless, Stone Sour
Setlist The Pretty Reckless | Setlist Stone Sour

Ragherrie wil Andre Schröder bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter