Soen in W2, Den Bosch

Prachtige prog-avond

Bijna exact twee jaar na hun eerste show in Nederland keert Soen terug naar Nederland. Plaats van handeling is Poppodium W2 (of Willem Twee voluit) te Den Bosch. De Zweedse progmetallers hebben iets te vieren; hun derde album Lykaia zag in februari 2017 het levenslicht. Een goed excuus om de Nederlandse (en zelfs een aantal Vlaamse) fans te trakteren op een set vol nieuwe nummers én de ‘hitjes’ van de voorgaande twee platen.

Maar voor het zover is, mogen de Noren van Madder Mortem de zaal opwarmen. De band – die al sinds 1997 meedraait onder de huidige naam, en als je de periode als Mystery Tribe meetelt zelfs al sinds 1993 bestaat – kan op redelijke bijval rekenen en heeft er duidelijk zin in vanavond. Het optreden begint wat stroefjes (en twintig minuten later dan gepland) maar gaandeweg komt de schwung er langzaam maar zeker wat meer in. De female fronted metal met sfeervolle doomy touches alterneert tussen rustige én pittige stukken en is mede door deze afwisseling erg vermakelijk. De schreeuwerige vocalen die zangeres Agnete M. Kirkevaag soms op de zaal afvuurt zijn een ‘acquired taste’; wij zijn dan toch iets meer fan van haar lieflijkere stemgebruik, waar ze gelukkig het grootste deel van de tijd ook gebruik van maakt. Madder Mortem is naar eigen zeggen al sinds 2003 niet meer op tournee geweest, al heeft de band in de tussenliggende jaren nog wel drie albums uitgebracht, waarvan Red in Tooth and Claw uit 2016 vanavond hofleverancier is. Vooral de laatste twee nummers, Fallow Season en Underdog – beide afkomstig van dat album – bevallen bijzonder goed en worden warm onthaald door het publiek in de al behoorlijk volle W2.

Na een korte ombouwpauze doven de zaallichten en maakt het Bossche publiek zich op voor de headliner van deze avond. ‘Supergroep’ Soen geeft een smaakvolle show weg, inclusief een sfeervolle lichtshow, waarbij alle drie de albums van de Zweden aan bod komen. De nadruk ligt – logischerwijs – op het eerder dit jaar verschenen Lykaia, maar ook Tellurian (2014) en het imponerende debuut Cognitive (2012) zijn goed vertegenwoordigd. Afgetrapt wordt met het ‘oudje’ Canvas, waarna twee nieuwe songs volgen, waarbij vooral Sister warm onthaald wordt door de toeschouwers in het gezellig drukke W2.

Het is knap hoe goed de band rond drummer Martin Lopez (ex-Amon Amarth, ex-Opeth) erin slaagt om de sfeer van de studio-opnamen live te evenaren. Soen zorgt voor een meeslepende en dromerige show die het publiek duidelijk niet onberoerd laat, ondanks de technische songstructuren en niet altijd even makkelijk te volgen ritmes. Een glansrol is weggelegd voor de kale frontman Joel Ekelöf die met zijn bijzondere stemgeluid de dromerigheid van de muziek van Soen verder onderstreept. Meer dan eens waart de geest van Tool door de Bossche popzaal, al is Soen zoveel meer dan een simpele kloon; de zaal smult, al is het jammer voor de flow dat er soms tussen de songs door ‘mini-vergaderingen’ op het podium plaatsvinden, waardoor de vaart een beetje uit het optreden gaat. 

Met het heerlijke Tool-esque Fraccions zit de reguliere show er voor ons gevoel al heel erg snel weer op. Onder luid applaus verlaten de muzikanten het podium, om spoedig terug te keren voor een toegift, bestaande uit het sterke Tabula Rasa, een song die de zaal nog één keer in vervoering brengt, alvorens het ingetogen Lucidity voor het slotakkoord mag tekenen. De avond is voorbij gevlogen en de hoewel de show van Madder Mortem zeker beviel, verbleekt het optreden van de Noren bij dat van hun Zweedse collegae. Soen was ronduit indrukwekkend en zorgde voor een prachtige prog-avond in deze voormalige sigarenfabriek.

Datum: 31-03-2017 | Locatie: W2, Den Bosch | Line-up: Madder Mortem, Soen
Setlist Madder Mortem | Setlist Soen

Jouw foto’s bij één van onze artikelen? Solliciteer nu voor een functie als fotograaf!

 

FacebookTwitter