Riverside in De Pul, Uden

Prachtige show zorgt voor kippenvel op snikhete dag

Voor ons op deze tropische zaterdagavond 27 mei 2017 geen terrasjes, opblaaszwembad of barbecue, maar wel een avond vol progressieve rock met de Towards the Blue Horizon-tour van Riverside in De Pul te Uden.

Er staat al een flinke rij voor de deuren als die om 19:30 open worden gegooid. Binnen is het gelukkig lekker koel en als om 20:15 de intro tape (van bijna 20 minuten…) begint, zoeken we een goed plaatsje in de al behoorlijk volle zaal. Support acts zijn er vandaag niet, waardoor Riverside alle tijd en ruimte heeft om er een mooie show van te maken, al wordt de eerdergenoemde intro (Eye of the Soundscape) nog wel even onderbroken door een door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) al op voorhand aangekondigde minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag in Manchester op 22 mei. Direct na dit moment van contemplatie betreden de drie vaste Riverside-bandleden onder luid applaus de Udense bühne.

Frontman Mariusz Duda begint de show met een korte toespraak, waarin hij aanstipt dat we vandaag een ‘ander Riverside’ te zien en te horen zullen krijgen, aangezien de bandbezetting, na jarenlang onveranderd te zijn gebleven, sinds afgelopen jaar helaas niet meer hetzelfde is. Duda verwijst daarmee naar het plotselinge overlijden van leadgitarist van het eerste uur Piotr Grudziński in februari 2016; een hartaanval werd hem fataal. Deze hele Towards the Blue Horizon-tour (de eerste tournee zonder Grudziński) kan dan ook worden gezien als een eerbetoon aan de overleden gitarist. Bovendien hebben de optredens volgens de Riverside-leden zelf een therapeutische werking bij het verwerken van de dood van hun goede vriend en bandgenoot.

Riverside geeft daarna een twee uur durende progrock-masterclass, waarbij veel van de nummers door jam-achtige intermezzi aan elkaar worden gesmeed, wat de flow ten goede komt. De gitaarpartijen worden tijdens deze tournee vertolkt door Maciej Meller van de Poolse rock band Quidam. Meller kwijt zich als ‘vierde man’ prima van zijn taak en als hij halverwege openingssong Coda het podium betreedt, verwelkomt het Udense publiek hem direct hartelijk. De melancholische en dromerige klanken worden op prachtige wijze ondersteund door een smaakvolle lichtshow en de setlist is om van te smullen. De twee laatste albums (Love, Fear and the Time Machine uit 2015 en Shrine of New Generation Slaves uit 2013) zijn goed vertegenwoordigd, waarbij de breekbare semi-akoestische versie van Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?) zich halverwege de avond in positieve zin onderscheidt, ondanks de niet helemaal succesvolle poging van Mariusz Duda om het publiek uit Uden (en andere plaatsen…) te bewegen het refrein mee te zingen. Eerder heeft het balladesque Conceiving You al de nodige indruk gemaakt, met een glansrol voor de glasheldere zang van Duda.

Maar ook als het gaspedaal iets wordt ingetrapt is het genieten geblazen. Direct na Lost volgt misschien wel hét hoogtepunt van de avond, als Riverside na een korte intro-jam het meeslepende ‘hitje’ 02 Panic Room inzet. Before mag de reguliere set afsluiten, waarna de band al snel terugkeert voor een toegift die bestaat uit Towards the Blue Horizon, de ‘titeltrack’ van deze tournee. Het publiek wordt uitgebreid bedankt, waarna een alternatieve ‘positieve’ versie van het melancholische openingsnummers Coda het even gevoelige als prachtige slotstuk van deze avond in De Pul vormt. 

Ondanks het ontbreken van supports, de minuut stilte voor aanvang én de nu niet bepaald vrolijke omstandigheden in het Riverside-kamp de voorbije vijftien maanden, hangt er zeker geen deprimerend sfeertje in de gezellig drukke zaal in Uden. Goed, de vlam slaat nooit echt in de pan, al heeft dat vooral met het ingetogen karakter van de muziek te maken. Het publiek (met daartussen opvallend veel ‘oudere jongeren’) geniet zichtbaar van de show en hoewel je op sommige momenten een speld kunt horen vallen, is het applaus aan het einde van de avond oorverdovend. Een optreden van twee uur lijkt op voorhand misschien lang, maar in dit specifieke geval vloog de tijd voorbij, waarbij het kippenvel ons, ondanks het weer, een aantal maal op de armen stond. Een bijzondere en mooie show en een prachtig eerbetoon aan Piotr Grudziński.

Datum: 27-05-2017 | Locatie: De Pul, Uden | Line-up: Riverside
Setlist

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter