Primordial, Marche Funèbre en Turia in Willemeen

Onovertroffen en zonder genade; we stand bloodied yet unbound!

Hoe lang is het ook alweer geleden dat Primordial naar Nederland kwam als headline? En dan niet op een festival? Veel te lang in elk geval! Daarom is het ook niet verbazingwekkend dat men in groten getale naar Arnhem is getogen  en dat de zaal van Willemeen helemaal is uitverkocht. Het optreden van de Ierse legende is écht ‘long overdue’; Ragherrie mag daarom ook niet ontbreken!

Helaas stond er zó veel file op de weg naar Arnhem dat ondergetekende pas halverwege het optreden van Turia binnen komt vallen. Gevolg? Het blijkt moeilijk om, helemaal achterin de zaal, zonder een blik op het podium te kunnen werpen, de introspectieve show van Turia te kunnen voelen. We zien van een afstandje weinig beweging op het podium en ook met het licht wordt weinig gespeeld; het door kaarsen verlichte podium oogt bijzonder donker, wat ongetwijfeld voor een bezwerende sfeer zorgt onder de luisteraars die dichterbij staan. Jammer van onze late binnenkomst, want over de eerste twee albums van deze Noord-Hollandse band zijn wij zeker wel te spreken!

Een half uurtje en een paar stappen voorwaarts later betreedt Marche Funèbre het podium. De Vlaamse band maakt een mix van doom, death en black metal, een combinatie die niet te versmaden is. Het nieuwste album, Into the Arms of Darkness, gooide bij ons ook hoge ogen. Mooie melodische passages worden afgewisseld met snoeiharde metal en vocalist Arne Vandenhoeck kwijt zich met verve van zijn taak. In zowel de cleane als harsh vocals weet hij te overtuigen en de band is qua stijl de perfecte opwarmer voor Primordial; zeker aangezien A.A. Nemtheanga klaarblijkelijk zelf ook niet vies is van een lekker potje doom metal, getuige zijn werk met Dread Sovereign (én hun nieuwste plaat For Doom The Bell Tolls). Marche Funèbre maakt indruk en overtuigt met dit optreden.

Marche Funèbre

Na een relatief korte ombouwperiode is het dan eindelijk tijd voor Primordial. Het optreden begint met de titelsong van Where Greater Men Have Fallen, en hoewel die plaat ons nét iets minder beviel dan eerder werk, aangezien het album qua intensiteit in leek te leveren, is er van gas terugnemen live absoluut geen sprake. De Ierse band, met A.A. Nemtheanga (echte naam Alan Averill) aan het roer, overtuigt vanaf de eerste seconde. Wanneer ze de set voortzetten met Gods To The Godless (een persoonlijke favoriet!) kan de avond eigenlijk al niet meer stuk. Het geluid in Willemeen staat uitstekend, de bass is wellicht een klein beetje aan de harde kant, maar dat wordt halverwege het optreden gecorrigeerd. Daarnaast is de setlist dik in orde!

Op een enkeling na, worden alle live-klassiekers gespeeld, en met name To The Nameless Dead, wat door velen inmiddels toch wel is gebombardeerd tot hét magnum opus van de band, is vanavond goed vertegenwoordigd met maar liefst vier nummers. Er zijn ook een paar verrassingen: The Golden Spiral (van The Gathering Wilderness) en The Soul Must Sleep, afkomstig van Spirit the Earth Aflame, zijn al een tijdje niet meer live gespeeld, maar doen het desondanks erg goed. Dat Heathen Tribes, wederom een persoonlijke favoriet, achterwege wordt gelaten, is aan het eind van het optreden een non-issue geworden.

Primordial

Nemtheanga is een zeer bevlogen en charismatische frontman en hij zweept het publiek continu op. “Are you with us?” is het allereerste wat hij het publiek vraagt en gedurende het optreden wordt dit steeds bevestigd. Voor de trouwe bezoekers van optredens van deze band is het niets nieuws, maar aan het einde van het optreden benadrukt Nemtheanga dat Primordial geen band is die aan encores doet; ze lopen niet het podium af om te wachten tot het publiek hard genoeg roept voordat ze besluiten om een toegift te spelen. In plaats daarvan gaan ze door met Wield Lighting to Split the Sun, afkomstig van het laatste album, en als allerlaatste worden we weggevaagd met het fenomenale Empire Falls, die eveneens op To The Nameless Dead staat.

Aan het eind van het optreden kunnen we niet anders dan concluderen dat Primordial nog steeds tot de absolute top van de heidense black metal behoort en kijken we nu al reikhalzend uit naar een eventueel nieuw album én een volgend optreden. Beter laten ze niet wéér zo lang op zich wachten!

Datum: 24-03-2017 | Locatie: Willemeen, Arnhem | Line-up: Primordial, Marche Funèbre en Turia
Setlist Primordial

Ragherrie wil Maarten de Boer bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter