Midsummer Prog Festival 2017

Na Graspop is het de zaterdag daarna direct tijd voor wéér een festival (ditmaal maar één dag). Headliner Anathema stond ook op Graspop maar moest daar toen de concurrentiestrijd aangaan met Evanescence; een fikse dobber inderdaad. Nu staan ze opnieuw op het podium, ditmaal in een iets andere setting; niet in een tent, maar buiten in de toch wel bijzondere omgeving van het openluchttheater van Valkenburg. We hebben het hier over niets minder dan het Midsummer Prog Festival.

De opener van de dag is Caligula’s Horse, een progressieve, alternatieve rockband uit Brisbane (Australië). Hoewel ik het niet helemaal kan checken omdat de Cave Man Run die nabij plaatsvindt voor wat vertraging heeft gezorgd, vormt het derde album Bloom de basis van de set.

Daarna is het tijd voor de meest rustige band in de line-up: het internationale Iamthemorning, met de Russische bassist Marjana Semkina en componist/pianist Gleb Kolyadin. Voor mij één van dé triggers om vandaag te gaan, aangezien ze in september een belangrijke invulling zijn van de akoestische dag van FemME – Female Metal Event. Hun teksten zijn niet de meest vrolijke die je ooit zult horen, maar desondanks is het album Lighthouse (2016) in de progwereld bijzonder goed ontvangen: Album of The Year (Progressive Music Awards 2016), Woman of the Year (Prog Magazine Reader’s Poll 2016) en Female Vocalist of the Year (Prog Magazine Reader’s Poll 2016). Je kunt het slechter treffen. Het publiek, dat keurig netjes op de bankjes van het amfitheater zit, kan het gelukkig óók waarderen. Een staande ovatie is het, meer dan verdiende, gevolg.

Aan Pain of Salvation de eer het publiek weer wat wakker te schudden, en dat doen ze met verve. Het is voor hen de laatste show van de In the Passing Light of Day Tour; het moge niet verbazen dat  het merendeel van de songs dan ook van dat album afkomstig is. De tour lijkt prima te zijn verlopen, want het plezier op het podium is overduidelijk nog steeds aanwezig. Het heel relaxte en dankbare internationale publiek kan dit alles zonder meer appreciëren en ook nu klinkt een staande ovatie.

Gazpacho brengt een mooie set maar qua entertainment is het niet het meest indrukwekkende optreden. Een beetje hetzelfde als bij Deep Purple op Graspop: op de bank met een glaasje wijn. In dit geval is het wel een houten of betonnen bankje en de wijn is in de meeste gevallen vervangen door een biertje.

Na een pauze van een uur is het tijd voor afsluiter Anathema. Natuurlijk zijn songs van The Optimist (Leaving It Behind, Endless Ways, The Optimist en Can’t Let Go) opgenomen in de setlist, maar er is ook ruimte voor ouder werk. Na een aantal nummers wordt het zittende publiek uitgenodigd te gaan staan en om naar voren te komen. Daar wordt enthousiast gehoor aan gegeven en daarmee wordt het een mooi intiem feestje, met de band op aanraakafstand.

Een uitverkocht nieuw festival, waarvan meteen een vervolg wordt aangekondigd, op 23 juni 2018. Helaas valt dat nu samen met Graspop 2018. Maar voor een eerste editie is dit een bijzonder geslaagde opzet.

Datum: 24-06-2017 | Locatie: Valkenburg aan de Geul | Line-up: Anathema, Gazpacho, Iamthemorning, Pain of Salvation, Caligula’s Horse
Setlists

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s.

FacebookTwitter