Metallica in Ziggo Dome, Amsterdam

Twee dagen helemaal los met de godfathers of thrash

Toen in augustus 2016 werd aangekondigd dat in november van dat jaar het (heel) langverwachte nieuwe album van Metallica, Hardwired…to Self-Destruct, uit zou komen, kwamen ook meteen de geruchten omtrent een tour bovendrijven. Dat er in de Verenigde Staten getourd zou worden, was al vrij snel beklonken, maar hier en daar sijpelde ook door dat Europa nog even niet aan de beurt zou zijn, in elk geval niet in 2017. Des te groter was de blijdschap toen de band in februari van dit jaar liet weten dat ze tóch die grote plas over zouden steken. Op maandag 4 en woensdag 6 september jl. was het dan zover: Metallica trad op in de Amsterdamse Ziggo Dome. Onze Bertus Elings, groots fan, was er beide avonden bij.

Wie een beetje de setlists van de afgelopen periode in de gaten heeft gehouden, kan al vrij vlot concluderen dat er deze avonden ook veel van het laatste album gespeeld zal gaan worden. Logisch ook; welke ouder toont zijn jongste spruit nou niet graag aan de buitenwereld?

Maar eerst is het aan het Noorse Kvelertak om de aanwezigen op te warmen. Nouja, opwarmen; op veel bijval hoeven ze deze avonden niet te rekenen. In dat opzicht zijn er maar weinig taken ondankbaarder dan het voorprogramma van Metallica vormen; er komt echt letterlijk nie-mand voor jou naar de Ziggo Dome afgereisd. Anderzijds is het een uitstekend moment om toch nog een paar nieuwe zieltjes te winnen. Ze wel een keer als headliner zien, zoals eind vorig jaar in Dynamo? Op 15 september a.s. staan ze in Doornroosje (Nijmegen); we beloven dat de vlijmscherpe en bijzonder eigenzinnige hardcore punk en rock daar meer tot hun recht komen.

Dan Metallica. Opvallend is, zowel maandag als woensdag, dat de komst van de heren op het podium niet alléén wordt aangekondigd door The Ecstacy Of Gold van Ennio Morricone. Voorafgaand daaraan wordt It’s a Long Way to the Top van AC/DC gedraaid. Misschien een beetje oneerbiedig, aangezien je dergelijke grootheden niet dient te gebruiken als een aanloopje richting je eigen set, maar soit; niet te zwaar aan tillen zullen we maar denken.

Maandag 4 september zijn de mannen redelijk laat vanuit Kopenhagen naar Nederland gekomen en rechtstreeks vanaf Schiphol naar de Ziggo Dome gebracht voor de meet & greet die op stapel stond. Dit monsterlijke tempo lijkt later die avond door te klinken in de set. Deze is nog steeds retestrak en heerlijk fijn, maar geeft ook een beetje een tam gevoel. Uiteraard komen ‘sure bets’ voorbij als Seek & Destroy, One en Master of Puppets, maar toch ontbreekt het ‘gewisse etwas’. Desalniettemin is dit optreden er eentje die weer als klassieker de boeken in mag. Dit komt mede door het feit dat het podium zo in het midden van deze relatief kleine zaal is neergezet dat Metallica voor bijna iedereen dichtbij staat. Dit komt de beleving van het concert alleszins ten goede.

Het ‘ongedefinieerde’ wat maandag werd gemist knalt er woensdag 6 september wél enorm vanaf. De setlist wordt uiteraard nog steeds gedomineerd door stukken die afkomstig zijn van het laatste album, maar ook de fans van het vroegere werk (lees: de eerste vier albums) worden getrakteerd op een stel flinke thrash-knallers. Daar waar de heren maandag wellicht de indruk wekten dat hun leeftijd een kleine rol is gaan spelen, wordt die gedachten vandaag volledig de kop afgerukt. Voor het eerst deze tour wordt zelfs Leper Messiah gespeeld. Ook Blitzkrieg en Damage Inc. worden met oorverdovend geschreeuw ontvangen en door een groot deel van het publiek luidkeels meegezongen.

Zowel op maandag als op woensdag komen de mannen heel oprecht over als ze aan het eind van het concert het publiek bedanken voor hun komst en wanneer ze aangeven dat ze zelf ook met volle teugen hebben genoten En beide avonden haast Lars Ulrich zich om aan te kondigen dat ze, hoewel al 36 jaar bezig, eigenlijk pas net zijn begonnen. “See you soon, Holland!” Laten we het hopen!

Ragherrie wil Ashley Oomen bedanken voor haar foto’s.

Datum: 4 en 6 september 2017 | Locatie: Ziggo Dome, Amsterdam | Line-up: Kvelertak, Metallica
Setlists Metallica 4 september | Setlist Metallica 6 september

 

FacebookTwitter