Kvelertak in Doornroosje

Pit, pittiger, Kvelertak!

Waar blijft de tijd? In 2013 (en daarvoor in 2011) zagen we het Noorse Kvelertak aan het werk op de oude locatie van Doornroosje, aan de Groenewoudseweg in Nijmegen. Sindsdien heeft de band niet stilgezeten en werd er vrijwel onafgebroken getourd, waarbij Nederland meer dan eens werd aangedaan. In december was Kvelertak bijvoorbeeld te zien in Dynamo, Eindhoven en begin deze maand speelde de band nog twee support-shows met Metallica. Enfin, na vier jaar keren de black metal-punkers terug in de Keizerstad, nu in de Paarse Zaal van het (pal naast het centraal station gelegen) ‘nieuwe’ Doornroosje.

Support komt deze vrijdagavond in september van het eveneens uit Noorwegen afkomstige Timeworn – en dat blijkt een aangename verrassing. De complexe en sfeervolle muziek is bijzonder goed doordacht, komt live heel aardig uit de verf en doet bij vlagen wel wat denken aan bands als Ghost Brigade. De logge, soms zelfs slepende, doomy post-metal/sludge/verzin-nog-eens-een-leuk-subgenre wordt verder aangekleed met sterk gitaarspel. Jammer dat de vocals wat zacht in de mix staan, waardoor frontman Stian niet altijd goed te volgen is. Meer dan een kleine kanttekening is dat overigens niet; hoewel de soort muziek die Timeworn maakt zeker een ‘acquired taste’ is (en dus: niet aan iedereen in Doornroosje besteed is) smaakt dit optreden naar meer. We gaan binnenkort toch de nieuwe plaat Venomous High die eerder dit jaar verscheen maar eens checken!

Timeworn

Pit. Pittiger. Kvelertak. Zo, daarmee is de kortste live-review ooit wel ongeveer geschreven. Maar even zonder gekheid, de Noorse mannen van Kvelertak doen vanavond in Doornroosje precies dat waar ze zo ontzettend goed in zijn: een feestje bouwen! Vanaf minuut één is het publiek bij de les en het kwik stijgt naar mate de show vordert als maar verder. Er wordt luidkeels (en in zeer bedenkelijk Noors) meegebruld met vrijwel alle teksten en de rauwe energie slaat in no-time over van het podium op de zaal. De zes muzikanten (met nog altijd drie gitaristen) weten precies wat hun publiek wil horen (en zien) en lijken zich goed te vermaken. Van de inmiddels bekende ‘uilenhoed’ waarmee zanger Erlend Hjelvik al sinds jaar en dag het podium betreedt tot de grote wapperende vlag; voor de terugkerende Kvelertak-fan is de show één groot feest der herkenning die nog altijd niet verveelt.

Kvelertak

De setlist is opvallend evenwichtig; er komen zes songs van debuut Kvelertak (2010), zes van opvolger Meir (2013) én zes van het nieuwste album Nattesferd (2016) voorbij. Het publiek gaat los op oudere songs als Ulvetid en Blodtørst, waarbij opvalt dat ook ‘nieuwtjes’ als  Berserkr en Svartmesse op veel bijval kunnen rekenen. En dan blijft een raspaardje als Fossegrim nog op stal ook. Lang kunnen we er overigens niet mee zitten, daarvoor is de show te levendig, te vermakelijk en te aanstekelijk. Pits, een wall of death en vooral veel lachende gezichten en opgestoken vuisten bepalen het beeld. In hoog tempo ragt de band zich door hun set heen, waarbij het aloude credo ‘time flies when you’re having fun’ ook vanavond opgaat. De goedgevulde toegift mag tot slot niet onvermeld blijven: met achtereenvolgens Heksebrann, Månelyst én het band-anthem Kvelertak komt de show – onder luid applaus – rond 23:00 dan toch echt ten einde.

Als het succes van een optreden is af te lezen aan de hoeveelheid zweet die voor het podium vloeit of de gevoelstemperatuur rond het pitgebied, heeft Kvelertak vandaag weinig reden tot klagen. Doornroosje krijgt vandaag een bijzonder toffe en vermakelijke rock/metalshow voorgeschoteld waarmee het weekend op bijzonder prettige wijze wordt ingeluid. Enig minpuntje? Het is nu wel rennen geblazen om onze trein nog te halen!

Datum: 15-09-2017 | Locatie: Doornroosje, Nijmegen | Line-up: Timeworn, Kvelertak
Setlist Kvelertak

Ragherrie wil Bernard Bodt bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter