Into the Forest presents: Elvenking in Dynamo

Folk-feestje om vrolijk van te worden

Na geslaagde festivals in 2014, 2015 en 2016 (alsook een eerdere clubshow met onder andere Arkona) ontvangt de organisatie van het jaarlijkse Into The Forest-festival op 23 april 2017 de ‘Your Heroes Are Dead’-tourpackage in Dynamo, Eindhoven. Vier bands, waarvan drie afkomstig uit Duitsland en één uit Italië, zullen deze zondagavond het podium in de kelder van Dynamo beklimmen. Het zaaltje – waar we kortgeleden ook Kampfar en Vreid aan het werk zagen – is dan misschien niet groot, de sfeer zit er van minuut één goed in.

Draken? Check. Glorie? Check. En we kunnen zo nog wel even doorgaan. Evertale vinkt vrijwel alle vakjes op de power metal-checklist af, en de muziek van de Duitsers – denk aan epische power metal à la Rhapsody met een flinke snuf Blind Guardian – is lekker dik aangezet. En ook van het gitaarwerk worden wij (stiekem) behoorlijk vrolijk. Als je cheesy power metal maakt, ga dan all in – en dat doet Evertale met verve. Dynamo deint lekker mee en de eerste wapperende haren en pompende vuisten van de avond laten zich al bijzonder snel noteren. De meezingbare koortjes doen de rest, en hoewel de kelder nog bezig is vol te lopen, kan de band tevreden zijn, ook al begint het optreden een minuut of tien later dan gepland. De handvol songs van Of Dragons and Elves (2013) die de band in de beschikbare tijd weet te proppen, zijn erg vermakelijk; dat belooft wat voor het aankomende tweede album van de Zuid-Duitsers. Zeker voor een openingsact is dit gewoon een plezierige show.

Evertale

Na een korte changeover gaat het er een stuk serieuzer aan toe met Firtan. De heidense black metalband speelde afgelopen oktober natuurlijk al op Into the Forest 2016 en keert nu terug naar Dynamo. Opvallend genoeg: het geluid in de kelder houdt zich een stuk beter dan op het grote podium het geval was in oktober. Zanger/gitarist Phillip Thienger heeft zijn schreeuwzang vandaag bovendien veel beter onder controle dan een paar maandjes geleden. Verder is er weinig verschil met het eerdere optreden van de Duitsers; de uitgesponnen en epische black metalsongs nodigen uit tot headbangen – en dat wordt dan ook enthousiast gedaan door een fiks deel van de toeschouwers in de inmiddels lekker volle zaal. Het materiaal is grotendeels afkomstig van de enige langspeler tot op heden; Niedergang uit 2014. Live zijn de songs een stuk sterker dan op plaat en hoewel de praatjes tussen de nummers door een beetje doodslaan, doet de venijnige muziek dat zeker niet. Het applaus dat Firtan aan het einde van hun optreden oogst, is dan ook welverdiend.

Firtan

En dan staat de Basement van Dynamo opeens bomvol. Finsterforst zou je onderhand misschien wel de ‘huisband’ van Into the Forest kunnen noemen; zowel in 2016 als 2015 waren de heren uit het Zwarte Woud te bewonderen op het jaarlijkse festival. Nu zijn ze dus wederom van de partij – maar het Eindhovense publiek is hen duidelijk nog lang niet moe. Wat heet: ook vandaag lijkt een groot deel van de toeschouwers vooral voor Finsterforst gekomen te zijn. Het geluid is vanavond, net als bij Firtan het geval was, een stuk beter dan in de Main Hall tijdens Into the Forest 2016. De setlist is overigens een stuk minder jolig dan in oktober, met maar één ‘party song’ van de ep #YØLØ (Hangover) en juist die song valt ontzettend uit de toon. Er wordt deze keer ook geen gebruik gemaakt van rare brillen of andere attributen. Of nu ja, één ‘attribuut’ dan: een gastoptreden van Heidevolk-zanger Lars Vogel op de titeltrack van het laatste album Mach Dich Frei. De zaal oogt bijzonder enthousiast, al is in de kelder geen ruimte voor crowdsurfers, dus die blijven uit. Gemosht en stevig geheadbanged wordt er desalniettemin meer dan voldoende, terwijl de muzikanten hun lange en epische pagan (black) metal-epossen over de zaal uitstrooien. Heerlijk optreden en energiek publiek – geen wonder dus dat de temperaturen in de Basement ondertussen tropische waarden beginnen aan te nemen.

Finsterforst

Het is weer wat afgekoeld als Elvenking met fikse vertraging het podium beklimt. De kelder van Dynamo staat nog altijd lekker vol, al is het minder druk dan tijdens Finsterforst. Het optreden van de Italiaanse power/folk-headliner begint verre van voortvarend; de band lijkt nauwelijks klaar en tijdens intro The Manifesto faalt de techniek opzichtig. Als de band uiteindelijk begint te spelen, is het geluid gedurende het eerste nummer King of the Elves behoorlijk onevenwichtig. Gelukkig wordt het al snel een stuk beter en tegen de tijd dat we aan de derde song (The Wanderer) zijn toegekomen, is ook de viool van Fabio ‘Lethien’ Polo goed te volgen en wordt de glimlach op ons gezicht alsmaar groter en groter. En de jolige moshpits trouwens ook.

Elvenking is zo’n band die folk metal-liefhebbers verdeelt, vooral vanwege de vocalen. Zanger Davide ‘Damnagoras’ Moras heeft een aparte en ietwat ‘dunne’ stem waar je van moet houden, ook zijn emo-achtige voorkomen zal misschien wat vraagtekens oproepen. Wij zijn echter niet zo van de vooroordelen; ‘Damna’ is een energieke frontman die weet hoe je het publiek bij een optreden moet betrekken – al is hij wel zodanig van zijn apropos gebracht door het weinig voortvarende begin van de show dat de frontman de setlist per ongeluk overhoop gooit. Aangezien deze tournee de ‘Your Heroes Are Dead tour’ heet, komt het gelijknamige nummer al snel voorbij. Het album The Pagan Manifesto (2014) is hofleverancier tijdens de show van vandaag, waarbij opvalt dat de refreintjes van de meeste nummers luidkeels worden meegezongen door het publiek, met The Divided Heart voorop.

Elvenking

Vanwege de vertraging aan het begin van de show heeft Elvenking haast, en in rap tempo worden de dansbare folky songs op de zaal afgevuurd. De temperatuur stijgt weer gestaag en voor we het weten zit de show er met Neverending Nights van The Winter’s Wake (2006) alweer op. Bij wijze van toegift wordt ‘hitje’ The Loser gespeeld waarna de band onder luid applaus afscheid neemt van Eindhoven. Het fanatieke publiek heeft er dan nog altijd geen genoeg van en roept luidkeels om meer. Tevergeefs, het optreden is al flink uitgelopen en de band krijgt geen groen licht voor nóg een song.

Daardoor eindigt de avond een tikkeltje vreemd, met muzikanten die overleggen en niet goed weten of ze hun instrumenten nog mogen oppakken of niet. Toch kan de organisatie van Into The Forest tevreden zijn met het verloop van deze clubshow. Het was een gezellige bedoening in de kelder van Dynamo, waar publiek van van 6 (not kidding!) tot 66 jaar oud genoot van een avond vol power, folk en pagan metal. Het geluid hield zich opvallend goed en de sfeer zat er van begin tot einde goed in. Tijdens de afwisselende avond vol aanstekelijke muziek vergaten de mensen in het publiek voor even de gevreesde maandagmorgen, die over een paar uur weer zal toeslaan. Kortom: het was een folk-feestje om vrolijk van te worden.

Datum: 23-04-2017 | Locatie: Dynamo, Eindhoven (Basement) | Line-up: Evertale, Firtan, Finsterforst, Elvenking
Setlist Evertale | Setlist Firtan | Setlist Elvenking

Foto’s door Kelly Thans (Finsterforst/Elvenking) en Dynamo-fotograaf Marc Koetse (Evertale/Firtan)

FacebookTwitter