Insomnium in Doornroosje

Finse avond in Nijmegen

Het is voor liefhebbers van het zwaardere werk deze maand goed toeven in de Nijmeegse popzaal Doornroosje. Een paar dagen na de overtuigende show van Fleshgod Apocalypse staat immers de volgende (uitverkochte) show op het programma: de Finnen van Insomnium komen hun meest recente album Winter’s Gate voorstellen aan het publiek in de Keizerstad. Beide headliners zijn lekker bezig, zoveel wordt deze week wel duidelijk. Het toeval wil dat Fleshgod Apocalypse en Insomnium in 2014 nog samen op tour waren, waarbij onder andere De Pul in Uden werd aangedaan. Ook het voorprogramma van Insomnium liegt er niet om: Wolfheart en Barren Earth mogen de zaal opwarmen. We krijgen drie Finse bands te zien die allemaal als ‘melodic death metal’ kunnen worden omschreven, al hebben ze alle drie weer een flink ander geluid.

Allereerst krijgen we de stevige melodic death metal (met her en der wat subtiele folky touches) van Wolfheart voorgeschoteld. Het geluid staat daarbij knoephard afgesteld – met een wel erg overheersend drumgeluid – een klein minpunt bij een verder vermakelijk optreden vol lekkere songs. Vanaf de eerste klanken van opener The Hunt is het publiek vol aandacht en de band rond zanger/gitarist Tuomas Saukkonen (ex-Before The Dawn, ex-Black Sun Aeon, ex-RoutaSielu, ex-Dawn of Solace, etc.) heeft weinig moeite de handjes in de lucht (en op elkaar) te krijgen. Ondanks herhaalde verzoekjes vanaf het podium om toch vooral een circlepit te beginnen, slaat de vlam niet echt in de pan, al ligt dat zeker niet aan de regelmatig lekker opgefokte muziek die op de zaal wordt afgevuurd. Wolfheart heeft slechts een half uur de tijd en schotelt ons in totaal zes songs voor. Debuutplaat Winterborn (2013, wij bespraken de heruitgave uit 2015) is daarbij hofleverancier. Van het tweede wapenfeit Shadow World (2015) horen we vanavond opvallend genoeg slechts één song; de single Zero Gravity. Met Boneyard krijgen we halverwege de korte (maar krachtige) show vast een voorproefje van het in maart te verschijnen album Tyhjyys (recensie volgt spoedig!) en dat nummer smaakt – net als het optreden van vanavond – naar meer.

Wolfheart

Vervolgens begeven we ons in (iets) rustigere wateren met de progressieve melodische doom/death-hybride Barren Earth. Na een behoorlijk rommelig begin van openingsnummer The Leer herpakt de band zich, waarna ook het geluid langzaam maar zeker wat beter wordt. Muzikaal doet Barren Earth, mede dankzij de toetsen en de fijne diepe grunts en cleane zang van de Faeroëse Hamferð-frontman Jón Aldará, bij vlagen wel wat denken aan Amorphis. De zes lange songs die we vandaag te horen krijgen zijn eerlijk verdeeld over debuutalbum Curse of the Red River (2010) en de derde (en meest recente) plaat On Lonely Towers uit 2015. Opvallend genoeg komt  de full-length daartussen,The Devil’s Resolve uit 2012, helemaal niet aan bod. Het is vooral de titelsong van On Lonely Towers die als afsluiter van het optreden indruk maakt dankzij een fijne groovende bass-intro. Hoewel het geluid zeker niet perfect was kunnen we terugkijken op een vermakelijk en interessant optreden, al blijft de publieksreactie de hele set lang net wat ingetogener dan bij Wolfheart het geval was.

Barren Earth

Tot slot is het dan eindelijke de beurt aan de band voor wie het gros van de toeschouwers vanavond naar Nijmegen is afgereisd. Insomnium wist met het nieuwste album Winter’s Gate nét niet de titel ‘Album van het jaar 2016 volgens Ragherrie‘ te winnen – al scheelde het maar een haartje. Vanavond wordt het album – dat bestaat uit één monstersong van veertig minuten – in zijn geheel uitgevoerd, slechts onderbroken door een paar korte pauzes. Winter’s Gate is een bijzonder sterk en afwisselend album en het is dan ook genieten geblazen in de bomvolle zaal van Doornroosje. Door de onderbrekingen valt het album toch een beetje in stukken uiteen, in plaats van echt als één geheel te voelen. De zaal smult van de speciale performance en ook de bandleden lijken er zin in te hebben. We krijgen vandaag meer te horen dan alleen het nieuwe album en nadat de laatste klanken van Winter’s Gate zijn weggestorven en de band onder luid applaus het podium heeft verlaten, maken we ons op voor deel twee van de show.

Insomnium

Dat blijkt een feest van herkenning te zijn, als we afgaan op de pompende vuisten en rondzwiepende haren om ons heen. Afgetrapt wordt met The Gale en Mortal Share (beide afkomstig van Above the Weeping World uit 2006) en ook het heerlijke While We Sleep (van Shadows of the Dying Sun uit 2014) komt voorbij, terwijl Only One Who Waits de eer van One For Sorrow (2011) hoog houdt. Publiek en bandleden lijken met volle teugen te genieten van elkaar, ondanks het ontbreken van crowdsufers of moshpits – wat overigens ook niet echt bij de progressieve en soms regelrecht melancholische melodeath van Insomnium zou passen. Gitarist Ville Friman is gedurende deze tournee afwezig, zijn plaats wordt tijdelijk ingenomen door de goedlachse Jani Liimatainen (ex-Sonata Arctica) die tevens de cleane zang voor zijn rekening neemt. Hij doet dat prima en ook zijn samenspel met collega-gitarist Markus Vanhala is om van te smullen. Na het lange Winter’s Gate lijken alle ‘normale’ songs overigens erg kort. De tijd lijkt te vliegen en voor we er erg in hebben zit ook de ‘tweede helft’ er bijna op als afsluiter The Promethean Song ingezet wordt. De band keert tot slot nog één maal terug voor een toegift, die enkel bestaat uit materiaal van Across the Dark uit 2009: Equivalence, Down With The Sun en Weighed Down With Sorrow.

Het betekent het einde van een bijzonder vermakelijke show met een ijzersterke setlist. Insomnium bewees vanavond nogmaals een erg goede liveband te zijn. Ondanks het bij vlagen matige geluid waren ook Wolfheart en Barren Earth bijzonder boeiend en interessant; elk op compleet eigen wijze. Deze uitverkochte avond in Doornroosje was bovendien prima reclame voor de kwaliteit en veelzijdigheid van de (melodic death)metal uit ‘het land van de duizend meren’.

Datum: 19-01-2017 | Locatie: Doornroosje, Nijmegen | Line-up: Wolfheart, Barren Earth, Insomnium
Setlist Wolfheart | Setlist Barren Earth | Setlist Insomnium

Ragherrie wil Gerard van Roekel bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.