Heidevolk neemt ‘beeldschijf’ op in Luxor Live, Arnhem

Je bent pas echt oud als je ineens op een 15-jarig verjaardagsfeestje mag komen van een band die je sinds hun geboorte kent. Natuurlijk was ik niet bij de geboorte zelf aanwezig, maar ach, een goede twee jaar moeten ze wel geweest zijn toen ik ze voor het eerst zag. Inmiddels heeft Heidevolk getekend bij Napalm Records en zitten ze te zweten op een zesde album (ep’s niet meegerekend). Bij een nieuw album in aantocht en een jubileum hoort natuurlijk iets speciaals: een dvd! Dit feestje in de Luxor, op zondag 25 juni, wordt dus opgenomen en zal te zien zijn zodra het nieuwe album uitkomt, ergens in 2018.

Om de boel op te warmen zijn de mannen van Vanaheim opgetrommeld. Met de kraakverse ep House of Spirits op zak is deze pagan folk metalband uit Tilburg klaar om uit te groeien tot één van de grote namen in de scene. Vol energie stampen ze Luxor uit de passiviteit en al snel vindt er een pit voor het podium plaats. Rammende riffs en een indrukwekkend stemgeluid van frontman Zino van Leerdam zorgen voor voldoende knikkende hoofden. De band is nog onbekend, dus van veel herkenning is nog geen sprake; de band zal zich moeten onderscheiden om verder terrein te veroveren. Gezien de motivatie en de energie van de mannen komt dat vast goed; hou ze in de gaten.

Vanaheim

Vlak voor het einde van het voorprogramma wordt er nog snel een bezoekje gebracht aan de kleedkamer van Heidevolk. Het is er bloedheet en iedereen staat strak van de zenuwen. “De eerste keer”, zo verzekert drummer Joost ‘den Vellenknotscher’ me. “We nemen een dvd op…” vult zanger Lars ‘Nachtbraeker’ aan, “…dus alles moet goed gaan.” De mannen nemen nog even de tijd voor een groepsfoto en gaan dan richting podium.

Voor het publiek hoeft Heidevolk niet bang te zijn. In groten getale zijn ze de Luxor binnengedrongen en staan ze klaar voor een portie ouderwets ‘vuisten-in-de-lucht-en-heej-geroep’. Gretig staat het volk te wachten om aan de gang te gaan met de nummers van Heidevolk.

Als het feest eenmaal losbarst is het ook echt genieten tot het einde. Eigenlijk spelen de mannen (en dame op viool) van alle albums wel wat nummers, zoals je op de setlist kunt zien. Waar normaal de show voorbij is zet men nu wat stoelen neer en gaan ze even hard verder met wat akoestische versies van onder andere Hulde aan de kastelein, Het bier zal weer vloeien en Naar de hal der gevallenen. Tijdens dit gedeelte van de show komt zanger van het eerste uur, Jesse ‘Vuerbaert’, even een mopje meezingen.

Heidevolk

Deze show is een mijlpaal in de geschiedenis van Heidevolk en vele oude bekenden zijn erop afgekomen. Oud-leden van de band, waaronder Kevin ‘Vruchtbaert’, die als laatste de band heeft verlaten. Ook vrienden en familie van de band, die volop verhalen van voeger ophalen, zijn in Arnhem te vinden. De tijd dat ze nog met veertig man bij de ouders van de drummer sliepen na een optreden. Of die tijd dat ze vanuit huis t-shirts verkochten en allemaal moeders aan de lijn kregen die er één voor hun kinderen wilden bestellen.

Na het akoestische gedeelte komen er nog een aantal nummers en als afsluiter, je kon er op wachten, Vulgaris magistralis. Inmiddels zijn we al een flinke tijd onderweg en we hebben geluk dat er een beeldschijf wordt opgenomen, want dat betekent dat er sommige nummers overnieuw gespeeld moeten. Nehalennia en Walhalla Wacht doen we nóg een keer en het publiek moet terug naar de oorspronkelijke positie. Ach, en Rowan ‘Roodbaert’ krijgt er geen genoeg van; nóg een keer Vulgaris erachteraan en het feest is compleet!

Het was een geweldige show en een fantastisch optreden. Benieuwd hoe Heidevolk zich zal ontwikkelen in de aankomende vijftien jaar. De ene kant van mij mist de ‘originele’ Heidevolk en de shows van vroeger, waarbij er drinkhoorn-drinkwedstrijden werden gehouden om een Gelderse worst te winnen. Maar anderzijds: kleintjes worden groot en we moeten maar meegroeien. Op deze manier is ouder worden helemaal niet erg.

Datum: 25-06-2017 | Locatie: Luxor Live, Arnhem | Line-up: Vanaheim, Heidevolk
Setlist Heidevolk

Ragherrie wil Gerard van Roekel bedanken voor zijn tekst en foto’s.

FacebookTwitter