Ghost in AFAS Live

Papa houdt de eer hoog

Ruim een jaar na het geslaagde optreden in 013 keert Ghost alweer terug naar ons land voor een nieuwe show. Onder de noemer ‘Popestar Tour 2017’ krijgen de liefhebbers de kans hun Zweedse helden op 6 april 2017 aan het werk te zien op het nóg grotere podium van AFAS Live (de voormalige Heineken Music Hall) in Amsterdam – een kans die de fans van Papa Emeritus en co. natuurlijk niet aan zich voorbij kunnen laten gaan.

Het is dan ook lekker vol in de zaal maar voordat Ghost het podium betreed, valt de eer om de avond te mogen openen ten deel aan de space rock/prog rockband Zombi. De Amerikanen laten geen memorabele indruk achter met hun materiaal, waarvan een flink deel afkomstig is van het in 2015 verschenen Shape Shift. Slecht is het optreden overigens zeker niet en qua voorprogramma past de instrumentale ‘synthwave’ muziek nog niet eens zo heel slecht bij de headliner van vandaag, het pakt vanavond helaas alleen een beetje verkeerd uit. Aan de prestaties van de band of de songs ligt het niet; het publiek is gewoon duidelijk niet geïnteresseerd in de mellow klanken van Zombi. Dit is muziek die je met een goede koptelefoon op je muziekset moet luisteren, waarbij je alle klanken tot je binnen moet laten dringen, maar het blijkt niet echt geschikt om een zaal van het formaat AFAS Live op te warmen voor een hard rock/metal-avond.

Volgens een strak schema volgen gelukkig al snel de eerste klanken van Ghost. De set wordt geopend met het nummer Square Hammer van de ep Popestar. Lekker uptempo, net als het daarop volgende From the Pinnacle to the Pit. Papa Emeritus heeft de boel goed onder controle en hoewel veel elementen spontaan lijken, is over elk detail van de gelikte rockshow natuurlijk héél goed nagedacht. De vaart zit er goed in. Als de Sisters of Sin na Secular Haze het podium betreden is dat het teken dat de tijd rijp is voor Con Clavi Con Dio van het heerlijke debuut Opus Eponymous

De Zweedse ‘Nameless Ghouls’ trakteren Amsterdam op een vette show waarin Papa Emeritus laat zien een echte entertainer te zijn. Hij laat soms even de rust terugkeren door de interactie met het publiek aan te gaan, wat de show alleen maar sterker maakt. De muziek wordt uiterst strak gespeeld en je wordt voortdurend verrast door lichteffecten, confetti (tijdens Mummy Dust) en zelfs spuitend vuur. Als rockliefhebber of metalhead is het smullen geblazen van begin tot einde. Het publiek geniet dan ook zichtbaar en de setlist is goedgevuld; steeds worden we geconfronteerd met een volgend nummer waarvan je denkt: vet dat ze deze ook spelen, zoals Cirice en ook favoriet He Is. Ghost kan het grote podium van AFAS Live ten volle benutten en ze maken ten volste gebruik van de ruimte. De tijd vliegt en het duurt dan ook niet lang genoeg voor de koek alweer (bijna) op is en er wordt afgesloten met het fantastische kippenvel opwekkende Ritual.

Na een lange uitleg over de toegift waarin het vrouwelijk orgasme een rol speelt (een preek die door de oudgedienden in de zaal inmiddels gedroomd kan worden) kondigt Papa Emeritus dan toch echt het allerlaatste nummer Monstrance Clock aan. Een mooie afsluiting van deze sterke show van één van de beste metalbands die de laatste jaren zijn komen bovendrijven. Normaal gesproken zijn kleine podia vanwege de intieme sfeer te verkiezen boven de gigantische poptempels zoals AFAS Live, maar een band als Ghost met al haar theatrale toevoegingen past uitermate goed op een podium van dit formaat. De tourmachine gaat voorlopig nog even door, hopelijk keert Ghost snel terug naar ons land – misschien wel ter promotie van een nieuw album?

Ragherrie wil Frido Stolte bedanken voor zijn tekst.

Datum: 06-04-2017 | Locatie: AFAS Live, Amsterdam | Line-up: Zombi, Ghost
Setlist Ghost

Jouw foto’s bij één van onze artikelen? Solliciteer nu voor een functie als fotograaf!

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.