Enslaved in Biebob, Vosselaar, België

Sterke muzikale avond in Vlaanderen

Bijna precies een jaar nadat we de progressieve (black) metalband Enslaved voor het laatst aan het werk zagen (toen in de Jupiler Zaal van 013 in Tilburg) zijn de Noren wéér op tournee in de buurt. Wegens een overvolle agenda verkiezen we de show in Vosselaar (België) op 26 november 2017 boven het optreden in Utrecht van kort daarvoor. Shows van Enslaved zijn eigenlijk altijd bijzonder sterk en interessant en met een nieuw album op zak én een nieuwe toetsenist in de gelederen, is er vooraf al genoeg om over te praten. 

Maar eerst onze volle aandacht voor de support-act van vanavond. Het is nog niet bepaald druk in Biebob als de eerste klanken van Hemelbestormer opklinken. De extreme post-metal van de Vlaamse band blijkt ook duidelijk niet aan iedereen in Biebob besteed, wat de afwachtende houding van het publiek voor een stuk verklaart. Toch is datgene wat we krijgen voorgeschoteld bijzonder interessant. Lange instrumentale composities met veel herhalingen en een lekker rauwe vibe beuken ons (en gelukkig meer lieden in de zaal) langzaam maar zeker in een soortement trance. ‘Uitdagend’ is misschien de beste term om het optreden mee te omschrijven. Statische muzikanten, helemaal geen podiumbelichting en slechts sporadisch wat (non-verbale) interactie met het publiek zorgen dat we nauwelijks van een ‘show’ in de klassieke zin van het woord kunnen spreken; toch bevalt dat Hemelbestormer ons wel. De temperatuur in Biebob wordt hoe langer hoe meer aangenaam en ondanks de compromisloze aanpak, zijn wij wel fan van Hemelbestormer. Reden genoeg om die vorig jaar verschenen plaat Aether maar eens te gaan checken binnenkort!

Na een vlotte ombouwpauze maken we ons op voor het volgende optreden. Headliner Enslaved bracht kortgeleden met E de zoveelste heerlijke plaat uit hun carrière uit. De Noorse progressieve black metalband trapt dan ook af met het kersverse Storm Son, waarna de sfeer er meteen lekker in zit. Nieuwe toetsenist Håkon Vinje vervangt zijn voorganger Herbrand Larsen zowel op plaat als live met verve; ook vanavond zal iemand die niet op de hoogte is van de personeelswisseling weinig verschil horen tussen Enslaved anno 2017 en anno 2016 of 2015. De cleane zang van de benjamin van de band – Vinje is een jaar jonger dan de band zelf – komt prima uit de verf op zowel nieuwe als oudere songs.

Enslaved

Het is smullen geblazen in Vosselaar: shows van Enslaved zijn eigenlijk altijd goed en hoewel veel elementen voorspelbaar zijn, zoals de lollige praatjes tussendoor en de hilarische aankondigingen van de bandleden door zanger/bassist Grutle Kjellson, is de setlist elke tour weer een verrassing. Natuurlijk prijken er een aantal songs van het splinternieuwe E op de lijst; naast opener Storm Son komen ook The River’s Mouth en Sacred Horse nog voorbij. Ook Convoys to Nothingness en Return to Yggdrasil hebben een plekje bemachtigd en beide nummers kunnen de goedkeuring van het Vlaamse publiek hoorbaar wegdragen. Naast het nieuwere meer progressieve werk, is er ook voor fans van de oudere sound van Enslaved genoeg te beleven. Zelfs een niet erg voor de hand liggende (en ellenlange) song als Vetrarnótt wordt ingepast en zorgt voor wat extra pit.

De spelvreugde spat van het podium en Enslaved blijkt vanavond in topconditie. De tijd gaat bijzonder snel voorbij en na een korte drumsolo wordt het epische Allfǫðr Oðinn ingezet, bij wijze van toegift. Uiteindelijk wordt de show, naar onze smaak veel te vroeg, afgesloten met het magistrale Isa, waarna de handen nog één keer lang en luid op elkaar gaan voor de heren van Enslaved. Ondanks de altijd ongelukkige zondagavond was het lekker warm in Biebob (en dan drukken we ons nog zacht uit!) en lieten zowel Enslaved als Hemelbestormer een erg goede indruk achter. Er is eigenlijk maar één noemenswaardig minpunt te verzinnen: het is bijzonder jammer dat het morgen weer maandag is…

Datum: 26-11-2017 | Locatie: Biebob, Vosselaar, België | Line-up: Hemelbestormer, Enslaved
Setlist Enslaved

Ragherrie wil Kay Lucas bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter