Amon Amarth terug naar TivoliVredenburg, Utrecht

Ook de nieuwe generatie fans weet de ijzersterke, maar voorspelbare show te waarderen

Het is een paar uur voor de show als TivoliVredenburg het bordje ‘uitverkocht’ op de deur hangt. Hoewel het Zweedse Amon Amarth de laatste tijd vaak in Nederland is te zien, zoals laatst in Tilburg, zijn de Zweedse Vikingen nog steeds ongekend populair. Ook de supports liegen er deze keer niet om: met het Finse Omnium Gatherum en het eveneens Zweedse Dark Tranquility mag de package van vanavond bestempelt worden als eentje van hoge kwaliteit.

Wegens omstandigheden kwam de redactie pas bij de laatste tonen van Omnium Gatherum de volle TivoliVredenburg binnen. In de wandelgangen kon echter de balans opgemaakt worden: de zaal stond al goed vol toen de heren het podium betraden, en kon hier en daar op bijval rekenen in de vorm van zelfs een kleine pit. De echt overtuigende reactie bleef helaas uit, mede dankzij het slechte geluid waar de band mee te kampen had.

Dark Tranquillity kon vervolgens op meer bijval rekenen. De melodische death metal band uit Göteborg presenteert vandaag het nieuwste album Atoma, waarmee het grootste gedeelte van de setlist gevuld wordt. Oudjes als The Treason Wall, Terminus (Where Death Is Most Alive) en de klassieke afsluiter Misery’s Crown worden niet vergeten en vormen hoogtepuntjes in de set. De band staat enthousiast te spelen en Mikael Stanne bespeelt het publiek met gemak, hoewel de spreekwoordelijke echte vlam in de pan uitblijft. Dark Tranquillity laat met deze show een sterke indruk achter, hoewel ze hier en daar een aantal steken laten vallen. De charismatische Mikael Stanne is een geweldige frontman die het publiek op de wenken bedient, maar het blijkt overduidelijk dat de man niet de beste grunter is. Zijn cleans zijn helder en krachtig, de grunts juist het tegenovergestelde. Ach, het is een kleine smet op een verder ijzersterke show.

Meteen vanaf de start is het duidelijk waar de volle zaal voor gekomen is: Amon Amarth. De band stond nog geen half jaar geleden in Tilburg, maar keert nu alweer terug met een vrijwel identieke show. De echte fans weten wat dat betekent: het onlangs verschenen Jomsviking zal nu ook weer een centrale rol vervullen. Er wordt wederom krachtig afgetrapt met Pursuit of Vikings, waarna het tempo meteen wat inzakt met 4 nieuwere nummers: As Loke Falls (van Deceiver of the Gods uit 2013), First Kill, The Way of the Vikings en At Dawn’s First Light volgen elkaar in rap tempo op en het publiek slikt het als zoete koek. Het maakt allemaal niks uit, als er maar gefeest wordt, iets wat de charismatische frontman Johan Hegg zeker kan beamen. Het publiek eet uit zijn hand, waardoor het hem al gauw vergeven is wanneer hij op sommige momenten buiten adem overkomt.

De avond vliegt voorbij en Amon Amarth zet wederom een waar spektakel neer, waarbij het nodige randvermaak niet geschuwd wordt. Zo bestaat het podium uit een gigantische vikinghelm met trappen waar de band veelvuldig overheen rent. Ook komen tijdens meerdere nummers acteurs in stijl het podium op: vechtende vikingen, vikingen met pijl en boog, vikingen met banners, niks is te gek. Als dan ook nog de ‘Midgardserpent’ vanachter het podium oprijst tijdens afsluiter Twilight of the Thunder God gaat het dak er helemáál af.

Het publiek genoot, maar de kritische vraag blijft hoe lang het leuk blijft. Met 4 shows van Amon Amarth in Nederland per jaar is het bijna onmogelijk om de band te missen, en hoewel de band shows levert van uitstekende kwaliteit, blijft voor de echt kritische kijker het gevoel hangen dat het allemaal wel weer erg voorspelbaar was. Amon Amarth is nog steeds ongekend populair, en kijkend naar het aantal jonge gezichtjes weten ze nog steeds een nieuw publiek aan te spreken. De heren zijn echter goed in wat ze doen, waardoor de fans met een gerust hart kunnen aftellen naar de volgende keer dat de band er, ongetwijfeld, wederom een feest van gaat maken op festival ‘Into the Grave’.

Datum: 23-03-2017 | Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht | Line-up: Amon Amarth, Dark Tranquility, Omnium Gatherum
Setlist Amon Amarth | Setlist Omnium Gatherum

 

FacebookTwitter