Blood Ceremony in Merleyn, Nijmegen

Wat is het toch fijn dat sommige bands live zoveel beter zijn dan op cd/vinyl

Op een normaliter zo duffe maandagavond presenteert FortaRock twee buitenlandse acts in de Nijmeegse Merleyn: Blood Ceremony, voorafgegaan door Admiral Sir Cloudesley Shovell. De laatste band neemt zichzelf niet al te serieus en is, mede daardoor, een lekkere opwarmer voor de hoofdact. Die is, op zijn beurt, live zoveel fijner dan op Spotify.

Over het algemeen is de spoeling op maandagavond redelijk dun voor wat betreft de bandjes die je kunt gaan bekijken. Vandaar ook dat de verwachting is dat het redelijk druk zal zijn in Merleyn. Mede omdat Blood Ceremony deze tour maar één keer in Nederland is. Het is echter erg rustig wanneer Admiral Sir Cloudesley Shovell, kort gezegd ‘The Shovell’ om klokslag 20.30 uur begint. Het trio wordt gevormd door bassist Louis Comfort-Wiggett en zanger/gitarist Johnny Gorilla die sinds begin van dit jaar worden aangevuld met de geweldige vrouwelijke drummer Serra Petale. Ze schudden een heerlijke bak herrie uit over het publiek die invloeden vertoont van onder andere Status Quo, Deep Purple en Motörhead. De stem van Gorilla heeft ook wel iets weg van die van Lemmy. Één van de oorzaken daarvoor prijkt fier uit zijn achterzak: een pakje shag van Drum.

Admiral Sir Cloudesley Shovell

De twee mannelijke leden van The Shovell zijn behept met enorme bakkebaarden. Ook voor het overige lijken ze rechtstreeks uit de 60’s of 70’s te zijn gestapt. Door deze knipogen naar de oude tijden en de humor die ze hebben (“Dit nummer is voor Matthias met het lekkere kontje”), zou haast niet opvallen dat ze stiekem eigenlijk best heel goed zijn. Jammer dat er na drie nummers nog geen 30 mensen in de zaal zijn om ervan te genieten.

Nadat The Shovell een kleine drie kwartier heeft gespeeld en de muzikanten zelf hebben geholpen met afbreken van de ene set en opbouw van de andere, is het de beurt aan Blood Ceremony. Het Canadese viertal, onder leiding van Alia O’Brien, opent met één van de nummers van hun laatste, vorig jaar verschenen album Lord of Misrule. Direct valt het verschil op tussen de mooie, gepolijste, gladde sound van het album en de rauwe, ongepolijste en vooral niet minder mooie manier waarop het nummer live wordt gebracht. O’Brien trekt weliswaar het gros van de aandacht naar zich toe, maar het meeste strakke geluid wordt toch echt door haar drie kompanen voortgebracht.

Blood Ceremony

Bassist Lucas Gadke, van wie meteen opvalt dat hij op blote voeten speelt, gitarist Sean Kennedy en drummer Michael Carrillo bakken de taart van psychedelic metal van de band, die door henzelf wordt beschreven als ‘flute-tinged witch rock’. Wat die door Alia bespeelde dwarsfluit betreft, moet gezegd worden dat het een hele mooie, markante plaatst inneemt in de nummers van Blood Ceremony. Tezamen met haar keyboardspel en vooral haar stem vormt het de kersen op die taart.

De invloeden van Jethro Tull en Uriah Heep, gecombineerd met de rauwe klanken die van het podium knallen, maken het een alleszins geslaagde avond. Des te teleurstellender is het dat zo weinig bezoekers vandaag hun weg naar Merleyn hebben gevonden. Het zaaltje is nog niet voor de helft gevuld, helaas. Maar degenen die wél zijn gekomen, hebben met volle teugen genoten.

Datum: 12-06-2017 | Locatie: Merleyn, Nijmegen | Line-up: Admiral Sir Cloudesly Shovell, Blood Ceremony

Ragherrie wil Gerard van Roekel bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter