Black Mirrors, ’77 en Horisont in Merleyn, Nijmegen

Horisont bevestigt gestegen aanzien

Twee keer eerder konden we de Zweden van Horisont al in Nijmegen bewonderen. Eerder als voorprogramma van Graveyard en van Kadavar, maar deze avond staan ze er als headliner; een teken dat de heren in aanzien zijn gestegen. Horisont maakt stevige retro rock/metal, inclusief een psychedelisch sausje. Met een vers vijfde album uit, getiteld About Time, brengen de muzikanten deze maandagavond een bezoekje aan Merleyn en nemen ze met Black Mirrors en ’77 een uitgebreid voorprogramma mee.

Voor een tientje kun je naar binnen en daar wordt redelijk gebruik van gemaakt; de zaal is redelijk gevuld en de aanwezigen staan lekker verdeeld over de zaal te kijken.

Als eerste zijn de gasten van Black Mirrors aan de beurt, een band die twee dagen eerder in het Duitse Leipzig nog werd beroofd. Bij deze inbraak werd de bus opengebroken en zijn er diverse persoonlijke spullen weggehaald. Dit hoor je de laatste tijd toch vaak bij bands die op tour zijn, vet kut natuurlijk! Hopelijk kunnen ze de woede die ze er aan hebben overgehouden in hun muziek kwijt.

Vol overgave trapt Black Mirrors de avond af. Hoewel de stem van Marcella Di Troia af en toe wat eentonig klinkt, zit de sfeer er toch lekker in en wordt iedereen aangestoken door haar performance-vaardigheden. Gitarist Pierre Lateur gaat helemaal los en ook dat werkt aanstekelijk. Geen idee welke cover ze exact speelden op het einde, maar de energie die vrijkwam deed in ieder geval denken aan de beginjaren van Nirvana, maar dan met een retro-sausje.

Black Mirrors

Niet lang daarna swingen de wijde pijpen van de Spaanse band ’77 erop los. Qua energie vormt deze band hét hoogtepunt van de avond, zoals ze eerder eind 2014 ook al wisten te imponeren in Rotterdam, samen met het Noorse Audrey Horne. ’77 weet het publiek in ieder geval ook in Nijmegen aardig mee te krijgen met behulp van hun enthousiasme. Waar ze in hun begintijd werden vergeleken met AC/DC en Thin Lizzy, hebben ze inmiddels wel een eigen smoel weten te vormen, zonder dat de associaties met deze oudere bands compleet vervliegen. Rock ’n roll for sure; de vonken springen er behoorlijk vanaf!

’77

Horisont begint deze avond ietwat suf aan zijn optreden; misschien ligt dit ook wel aan het rock ‘n’ roll-geweld van ’77, vlak voordat deze Zweden het podium betreden? Hoe dan ook is Horisont een geval apart; de onderscheidende zang van Axel Söderberg en goed gecomponeerde nummers zijn van hoge kwaliteit. Dit blijkt ook wel als ze even op gang zijn; het publiek geniet met volle teugen! De songs van hun laatste uitgebrachte plaat About Time, uitgebracht via Century Media Records en de voornaamste reden van deze Europese tour, doen het prima. Ze spelen uiteindelijk zeven van de tien tracks die op deze plaat staan; het moge duidelijk zijn dat deze tournee in het teken staat van niets anders dan deze meest recente release.

Horisont

Als afsluiter komt Nightrider voorbij, het nummer waardoor ik, en met mij velen, de band heb leren kennen. Petje af voor deze Zweden! De mannen van Horisont tonen aan dat ze in ieder geval niet misstaan als headliner; benieuwd of ze de rest van de tour, die in totaal 38 optredens binnen nog geen twee maanden beslaat en ze onder meer naar Amerika leidt, net zo imponerend over blijven komen.

Datum: 20-03-2017 | Locatie: Merleyn, Nijmegen | Line-up: Black Mirrors, ’77, Horisont
Setlist Horisont

Ragherrie wil Gerard van Roekel bedanken voor zijn tekst en foto’s!

FacebookTwitter