Ayreon Universe in 013

Magistrale show in Tilburg

Bij hoog en bij laag beweerde Arjen A. Lucassen, het meesterbrein achter Ayreon, dat zijn project nooit live zou spelen. Daardoor bleven de ‘Ayreonauts’ tot op heden verstoken van live-optredens van hun favoriete progressieve rock/metal-band, al werden er in 2015 wel een aantal exclusieve The Theater Equation-theateroptredens gegeven. Kennelijk smaakte dat naar meer, want we zijn op deze zaterdag 16 september 2017 getuige van één van de in totaal drie ‘Ayreon Universe’-shows die dit weekend in Poppodium 013 op het programma staan. In no-time waren de tickets uitverkocht en er worden fans uit meer dan 50 (!) landen verwacht dit weekend. En dat is bij aankomst direct te merken: zal het optreden net zo episch worden als de enorme wachtrij, die zich al vroeg op de avond door het Tilburgse centrum slingert?

Het antwoord is een volmondig ‘ja’. Als om 20:30 de zaallichten doven, trekt er een siddering door de zaal. En dan begint het spektakel! Er is duidelijk niet bespaard op de podiumaankleding, en het duurt niet lang voor we het eerste vuurwerk krijgen voorgeschoteld – zowel letterlijk als figuurlijk. Daar waar de theatershows van The Theater Equation twee jaar geleden louter putte uit het materiaal van het album The Human Equation uit 2004, is de setlist van Ayreon Universe een mooie bloemlezing van de volledige discografie van het project. De ‘vaste’ band bestaat voor de live-shows uit gitaristen Marcel Coenen, Ferry Duijsens, toetsenist/co-producent Joost van den Broek, bassist Johan van Stratum en natuurlijk drummer (en voor even zelfs zanger) Ed Warby. Het blik gastmuzikanten dat daarnaast nog wordt opengetrokken, is ronduit indrukwekkend. Zestien (!) vocalisten, waaronder Hansi Kürsch (Blind Guardian), Floor Jansen en Marco Hietala (allebei Nightwish), Tommy Karevik (Kamelot), Jonas Renske (Katatonia), Damian Wilson (ex-Threshold) en Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering, nu lekker bezig met Vuur) zijn vanavond van de partij. Daarnaast is er met Irene Jansen (het zusje van Floor), Marcela Bovio (ex-Stream of Passion) en Lisette van den Berg (Scarlet Stories) een bijzonder luxe achtergrondkoor geformeerd.

En dan vergeten we mensen als Mike Mills (Toehider) en Maggy Luyten (Nightmare) en zoveel anderen nog te noemen. U snapt het punt: er doen simpelweg te veel goede muzikanten mee om ze hier allemaal aan te halen en er gebeurt te veel om alles hier te benoemen. Het zorgt voor een enerverend schouwspel op het podium, met prachtige duetten, fijne samenzang en solo-partijen die ons metalen hart sneller doen kloppen. De dromerige progsongs en ook het wat stevigere werk komen live allebei prima uit de verf, waarbij de vocalisten zich op indrukwekkende wijze van hun taak kwijten, ook in de gevallen waarin zij een stem of rol vertolken die op plaat aan een andere gastzanger(es) werd toebedeeld. Het verhalende karakter van de nummers leent zich natuurlijk prima voor mooie en weldoordachte achtergrondprojecties, en bij vlagen lopen de teksten mee met de muziek. Het publiek in Tilburg zingt dan ook vrijwel onafgebroken mee en het zijn met name songs als Valley of the Queens, Day Sixteen: Loser, Computer Eyes en Everybody Dies die een onvergetelijke indruk achterlaten. Alle negen Ayreon-albums komen vanavond aan bod, en er is ook ruimte voor Intergalactic Space Crusaders van Star One, een ander project van Lucassen.

Hoewel het toch zeker niet koud is in de bomvolle 013, hebben wij regelmatig kippenvel. En we zijn waarschijnlijk niet de enigen; zowel artiesten als publiek staan de hele show – van in totaal bijna 150 minuten – met een dikke glimlach op hun gezicht te genieten van al het muzikale lekkers dat de revue passeert. Net als de koek een beetje op lijkt te zijn, is daar ‘mister Ayreon’ Anthony Lucassen himself (met gitaar) op het nummer The Castle Hall. Na een ontwapenende speech waarin alles en iedereen wordt bedankt, gaat de show nog even verder met Amazing Flight (zang door Arjen en Jay van Feggelen), waarna met Day Eleven: Love het doek lijkt te vallen. Ayreon zou Ayreon niet zijn als er niet gekozen werd voor een spetterend einde, waarbij de complete line-up nog één keer het podium betreed. En zo geschiedt het, met een Stare One-song die het licht mag uitdoen: The Eye of Ra. Van ons had het optreden nog wel een uurtje langer door mogen gaan, maar helaas! We zijn vanavond wel getuige geweest van een zeer exclusief (en misschien zelfs wel uniek?) optreden. De magistrale muziek van Ayreon is op plaat al een genot en dit live-optreden smaakte zonder enige vorm van twijfel naar meer. Misschien dat Lucassen na het succes van deze Ayreon Universe-shows wat eerder geneigd zal zijn om over een aantal jaar nogmaals het podium te beklimmen? Wie weet, we hebben geen glazen bol, maar hoop doet leven.

Datum: 16-09-2017 | Locatie: 013, Tilburg | Line-up: Ayreon
Setlist

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.