Storytelling en superhelden bij Van Canto in 013

Veel capes en rakkatakka

In 2016 is het tien jaar geleden dat het debuutalbum van de Duitse a capella metalband Van Canto uitkwam. De groep, met een drummer en vijf zangers, baarde meteen opzien en schoot door tot de eredivisie van Duitse metal met een paar geslaagde covers van Nightwish’ Wishmaster en Metallica’s Battery. Inmiddels is de band verder dan melige covers en is er zelfs een conceptplaat uitgebracht. Ter ere van dit heuglijke feit trekt de band de weg op met in hun kielzog de machtige Grailknights en een resem aan derde supportbands.

De vorige keer dat Van Canto 013 aandeed was het concert stijf uitverkocht. Of dat dit keer weer zo is weten we niet zeker, slechts een bericht op Facebook dat er nog 40 kaarten beschikbaar waren liet ons weten dat het wel een drukke avond ging worden. Het optreden begint vroeg door een aansluitend evenement in de Jupiler Zaal, dus om half zeven staat Ragherrie al binnen.

In Duitsland wordt Van Canto bijgestaan door een wisselwerking tussen Victorius, Sinbreed, Winterstorm en Freedom Call, en bij een enkele Oostenrijkse datum komt Dragony opdraven als support. Nederland, België, Londen en Parijs krijgen End Of The Dream als openingsact, een female fronted metal band, geleid door de charmante zangeres Micky Huijsmans. De zaal is al voor driekwart gevuld wanneer het intro door de speakers schalt. We krijgen bombastische muziek, met een progressieve inslag, die het midden houdt tussen Evanescence, Epica en een tikje Within Temptation, vergelijkingen die als Nederlandse FFM-band voor de hand liggen. Bij vlagen neemt End Of The Dream ook een vleug Dream Theater mee, wat de variatie erg ten goede komt. Desondanks past de muziek niet helemaal bij de inslag van de avond, en soms kabbelt het dan ook wat voort zonder spannend te worden. Het slecht in de mix staan van de backing track is dan ook een gemis. In de zaal vinden we echter veel liefhebbers van het genre, en die reageren dan ook enthousiast.

End of the Dream
End of the Dream

Grailknights is de vaste support deze tour. Deze gemaskerde helden uit Grailham City strijden avond aan avond met hun aartsvijand Dr. Skull om de Holy Grail in handen te krijgen. Laat dat op je inwerken. De vorige keer dat Grailknights in Nederland stond was op Paganfest 2015, waar ze een te korte set speelden. Nu hebben Sir Optimus Prime en zijn kompanen maar liefst drie kwartier om het kwaad te verdelgen, en dat doen ze. Meteen vanaf de gloednieuwe opener Dead Or Alive zit de stemming erin, maar pas met het folky Morning Dew gaat het feest los. Er wordt met capes gezwaaid, stoere poses aangenomen, met spieren geflexed en veel gelachen. Tussen de nummers door roept zanger Sir Optimus Prime geregeld naar het publiek ‘Grailknights battlechoir!’, waarop het publiek terugroep ‘yes sire!’ Het is een melige bedoeling, zeker als er een roadie in paardenkostuum een fust bier komt brengen voor de helden en het publiek. Sinds de hervorming van de band zonder MacDeath op bass en grunts is Grailknights vooral power/folk metal geworden, maar met Rise Of The Black Knight wordt er nog wel wat gegrunt. Het meest hilarische moment komt wanneer gitarist Sovereign Storm het publiek leidt in een fitness oefening voor de ‘superhero muscles’ en iedereen squats en bicep-oefeningen laat doen op een discobeat. Dit staaltje machtsvertoon wordt gevolgd door de onovertroffen Superhero Medley, met themanummers van Power Rangers, Teenage Mutant Ninja Turtles en Spiderman. Vervolgens wordt in een hilarisch ‘gevecht’ Dr. Skull verslagen en krijgt het verhaal een goed einde. We vieren nog één keer feest met Grailquest Gladiators, dat luidkeels meegezongen wordt. Het plezier dat deze band teweeg brengt en hun onbeschaamde tongue-in-cheek take op het genre doet me denken aan wat ze zouden doen met een headlineshow…make it happen!

Grailknights
Grailknights

Maar de echte headliner is Van Canto. Met vijf zangers zou je denken dat er extra ruimte op het podium zou zijn, maar nee, de massieve drumkit van Bastian Emig neemt een prominente plek in. Het pas verschene album Voices Of Fire is een conceptplaat, met daarbij een fantasyroman genaamd Feuerstimme. De nuances van het verhaal laten we achterwege, maar er is een slechte draak, een koningin en een bard. Net als bij Symphony X vorige week staat het eerste deel van de show in het teken van het nieuwe album. Tussendoor vertelt Stefan Schmidt (die de middenhoge rakkatakkas en bumdididums doet, alsmede de solo’s) op melige wijze het verhaal. Dat zijn details, het gaat erom dat Clashings On Armor Plates de toon zet voor anderhalf uur Van Canto. Zanger Dennis ‘Sly’ Schunke’ neemt hierbij het voortouw met zijn krachtige zang, terwijl hij bijgezet wordt door Inga Scharf. De resem aan rakkatakkas en andere geluiden maakt het af, hoewel die in het begin niet zo goed te horen zijn en vooral de drums overheersen. Dragonwake zet de vrouwenzang wat in het spotlicht, maar met Battleday’s Dawn wordt het publiek uitgenodigd om volop mee te gillen. Het moet gezegd dat niet elk nummer even goed overkomt, maar zeker Firevows (Join The Journey) gaat erin als koek met simpele woohoo-zang.

Van Canto
Van Canto

Vanaf dan draait het om alle albums van Van Canto, hoewel door het tienjarig jubileum Dawn Of The Brave en Break The Silence er bekaait vanaf komen. De nadruk ligt op de nummers die Van Canto bekend maakten: de covers. Wel krijgen we Pathfinder, het nog altijd toffe Speed Of Light (geen Stratovarius-cover!) en het wat onbekendere To The Mountains. De hits zijn natuurlijk Wishmaster, Kings Of Metal (Manowar) en Rebellion (The Clans Are Marching) (Grave Digger). De zangers zijn beter gemixed en zelfs de basvocalen van nieuweling Jan Moritz zijn goed te volgen. Een momentje kippenvel krijgen we met The Bard’s Song (In The Forest) van Blind Guardian, waarop zelfs Bastian Emig zijn kit verlaat om te zingen. De toegift vangt aan met de laatste single The Bardcall, een puik power metal nummer, maar de hoeveelheid rakkatakka begint zijn tol te eisen. Zelfs de medley van The Mission met een stuk Battery tussendoor en afsluiter Fear Of The Dark (Iron Maiden natuurlijk) kunnen niet verhullen dat na anderhalf uur vocalen en drums de sleur begint in te treden. Waarschijnlijk een persoonlijk dingetje, want de rest van het publiek lust er zienderogen pap van. 

Verzadigd keren we huiswaarts. De setlist bevatte enkele verrassingen, maar stiekem hoopte een enkeling dat er een cover was vervangen door een hit als Badaboom, If I Die In Battle of Lost Forever. We kunnen echter altijd wel mierenneuken. Drie bands die drie prima shows gaven, ook al weken de genres nogal uiteen. End Of The Dream zonder overdreven poespas, Grailknights juist mét al die overdreven poespas en Van Canto ertussenin, met het voordeel van de cover aan hun kant. De volgende keer in de grote zaal?

Datum: 25-03-2016 | Locatie: 013, Tilburg | Line-up: End Of The Dream, Grailknights, Van Canto | Setlist Van Canto, Setlist Grailknights, Setlist End Of The Dream

Ragherrie wil Artur Miron bedanken voor zijn foto’s.

[Best_Wordpress_Gallery id=”137″ gal_title=”Van Canto in 013″]

FacebookTwitter