Into The Forest III: het verslag

Into The Forest is terug. Het folk metal-festival in Dynamo, Eindhoven is toe aan haar derde editie. Na het zeer geslaagde feestje in 2015, mogen dit jaar twee bands op herhaling, aangevuld met een aantal nieuwe gezichten. Wij halen onze konijnenvellen op bij de stomerij, onze drinkhoorn uit het vet en onze kilt uit de kast en begeven ons vol goede moed naar de Lichtstad.

Na welgeteld anderhalf nummer kunnen we de eerste moshpit noteren bij openingsact Vanaheim. Hoewel het geluid nogal wat te wensen over laat en het nog bijzonder vroeg is, kan dat de zaal allemaal maar weinig schelen: een feestje bouwen lijkt het voornaamste doel. De folk metal van Vanaheim leent ingrediënten uit zowel het meer dansbare als het meer serieuze segment van het genre, wat zorgt voor een veelzijdige show. Aan de praatjes tussen de songs door kan misschien nog wat geschaafd worden, op basis van dit optreden zijn wij bijzonder benieuwd naar de binnenkort te verschijnen ep van dit gezelschap uit Tilburg.

Vanaheim
Vanaheim

Ook tijdens Firtan wordt duidelijk dat de knoppendraaiers van dienst nog even flink moeten opwarmen. De Duitsers, die duidelijk goed naar meer black metal-georiënteerde genregenoten hebben geluisterd, nemen de tijd voor hun doorgaans lange songs, waarbij de hoge shriekvocalen niet aan iedereen besteed blijken te zijn. Firtan heeft een personele link met één van de andere bands die vandaag op het programma staat: bassist Oliver König fungeert namelijk met enige regelmaat als live-gitarist bij Finsterforst. Het publiek is ook tijdens het optreden van Firtan nog altijd bijzonder vrolijk, waardoor de beweging en interactie wederom niet uitblijft. Door het uitgesponnen karakter van de songs wapperen er om ons heen al flink wat haren. Goede opwarmer voor de nekspieren!

Bij het optreden van Nothgard is het vervolgens opvallend druk. Ook in dit geval is er sprake van overlap in het personeelsbestand; dit is namelijk de ‘andere band’ van Equilibrium-gitarist Dom. R. Crey. Zijn Nothgard kan vandaag op veel bijval rekenen in de inmiddels erg volle Dynamo. De epische melodic death metal is weliswaar niet echt ‘folk’ te noemen, maar past toch prima binnen de kaders van het festival. Fanatieke reacties uit het publiek zijn niet van de lucht, iets wat alleen maar verder wordt versterkt door het in het publiek gooien van een grote opblaasbare strandbal. Het songmateriaal, waarvan een fiks deel afkomstig is van het recentelijk verschenen album The Sinner’s Sake, smaakt prima, al moet de band het duidelijk meer van energie en inzet hebben dan van pure originaliteit. Het publiek smult van de toegankelijke melodeath-klanken – het feest is nu pas echt begonnen!

Nothgard
Nothgard

Het tweede podiumpje is een nieuwe toevoeging aan het concept van Into The Forest. Terwijl in het atrium de liefelijke (neo)folk-klanken van Laguz opklinken, wat zorgt voor een welkome pauze tussen al het metalen geweld, neemt de rij voor de muntjesautomaat inmiddels epische proporties aan. Menigeen bestelt tijdens de ombouwtijd rustig een drankje aan de bar, of neemt op het dooie gemak een kijkje op de festivalmarkt, waar naast bandmerch ook de nodige heidense parafernalia te koop zijn. In de zaal wordt ondertussen nog lekker geklooid met de eerder genoemde strandbal, die het optreden van Nothgard glansrijk blijkt te hebben overleefd.

Het voetballen stopt abrupt als de volgende band zich aandient; en dat zijn oude bekenden van deze zaal. Op Into The Forest II was het geluid bij Finsterforst niet om over naar huis te schrijven. Dit jaar is dat euvel gelukkig verholpen, waardoor de set van vandaag overtuigt tot de laatste seconde. Er zit wel een opvallende tweedeling in de show van vandaag. Na een serieus begin, met wat nieuwer episch werk, komt de show pas echt goed op gang met het jolige (cover)werk van de nieuwe ep #YØLØ, inclusief bizarre danspasjes, rare lichtgevende brillen en gastoptredens van jan en alleman. Er wordt gedanst, gesprongen en vooral veel geheadbangd voor het podium, waar het kwik inmiddels flink begint op te lopen. Finsterforst eindigt na al dit feestgedruis toch nog op een serieuze noot: met het epische titelnummer van de meest recente langspeler, Mach Dich Frei uit 2015. Indrukwekkend en vermakelijk tegelijk.

Finsterforst
Finsterforst

Aansluitend verzorgt het Zaltbommelse Pyrolysis een pot dansbare folk op de second stage. Het is alsof je bij een Ierse pub naar binnen stapt: druk, warm en ook hier is de stemming opperbest. Het bier vloeit rijkelijk en er moet wel iets heel vreemds gebeuren, wil de sfeer deze avond nog verpest worden.

Ook de volgende band op het hoofdpodium is terug van weggeweest: Heidevolk speelde afgelopen jaar op de vorige editie van Into The Forest, en net als Finsterforst had ook de Gelderse band toen te maken met erg matig geluid. Vanavond hebben we totaal geen reden tot klagen tijdens een ouderwets sterke show, die lekker venijnig wordt geopend met Winter woede. Er is veel overlap met de setlist van vorig jaar, al heeft de band nu flink wat minder speeltijd. Dat het Engelstalige Vinland nog altijd niet door alle fans gewaardeerd wordt (er klinkt zelfs wat uitgelaten boe-geroep op uit de in carnavalsstemming verkerende zaal, dus dat zullen we maar niet te serieus opvatten) is ergens wel begrijpelijk: de formule van Heidevolk stoelt immers voor een belangrijk deel op de Nederlandstalige teksten. Toch wordt ook Vinland vanavond, net als elk ander nummer, uit volle borst meegezongen. De stemming is geweldig en de vaart zit er lekker in, waardoor het optreden er naar de smaak van velen al veel te snel weer op zit. Met de vaste afsluiter-annex-cover Vulgaris Magistralis (Normaal) komt er een einde aan een bloedheet uurtje vol smakelijke folk metal van eigen bodem.

Heidevolk
Heidevolk

Alsof een stel willekeurige straatmuzikanten direct na een nacht zuipen uit de kroeg werden geplukt en vervolgens samen op het podium zijn gegooid, zo klinkt de feestelijke rommelpolka van gelegenheidsensemble NoordPolka. We zullen dit optreden vol flauwe humor (‘hallo Tilburg!’) maar niet te serieus nemen, dat doen de muzikanten zelf duidelijk ook niet. Met nummers als Blut im Polka (Blut im Auge van Equilibrium) en Inis Polka (Inis Mona, van Eluveitie – oftewel LVT volgens NoordPolka) krijgt de band de toeschouwers aan het hossen, dansen en breekt er te pas en te onpas een polonaise uit, die alsof het de normaalste zaak van de wereld is dwars over het podium gaat. Goed is het zeker niet, maar de slordige en spontane aanpak zorgt wel voor een mooi feestje.

Headliner Equilibrium heeft het podium versierd met twee plastic bomen, inclusief al even kunstmatige kraaien. Ook de symfonische elementen zijn nep; ze komen namelijk van een harde schijf. Tot zover het gezeur, want de show is bijzonder energiek en tovert al snel een brede grijns op ons gelaat. Frontman Robse heeft kennelijk besloten tussen de nummers door lekker in het Duits te blijven babbelen, waardoor sommige opmerkingen een beetje doodslaan in de bomvolle zaal, al begrijpen de meeste toeschouwers de essentie van zijn voordrachten gelukkig wel. De set leunt zwaar op materiaal van het eerder dit jaar verschenen Armageddon, en net als bij Heidevolk doet ook in het geval van de Duitsers de keuze voor Engelstalige songs (zoals Born to be Epic) de wenkbrauwen lichtelijk fronsen. Het is even wennen en wat ons betreft zijn (en blijven) het toch vooral de nummers in het Duits die het meeste indruk maken, zoals het opvallend vroeg gespeelde Blut Im Auge van het onvolprezen en tot op heden onovertroffen meesterwerk Sagas. De heren van Equilibrium lijken zich, net als de toeschouwers, prima te vermaken in Eindhoven en spelen een sterke set die zwaar is voor de nekspieren. Met een andere regelrechte kraker die afkomstig is van Sagas, Unbesiegt, komt er een einde aan het reguliere deel van de set. Wat volgt is een flinke, goedgevulde toegift, inclusief Der Stürm van debuutplaat Turis Fratyr, die uiteindelijk wordt besloten met Heimwärts (ook van Sagas) en het nieuwe knallertje Eternal Destination.

Equilibrium
Equilibrium

Into The Forest III bleek in alles een stap voorwaarts vergeleken met de editie van 2015. Het geluid was dit jaar beter, de sfeer was van vroeg tot laat opperbest en de zaal stond lekker vol. Wij kunnen vast verklappen dat er voor volgend jaar een Into The Forest IV op de planning staat, en dat lijkt ons nu al een feestje dat niemand mag missen!

Bekijk hier de sfeermovie van RagherrieTV!

Datum: 02-10-2016 | Locatie: Dynamo, Eindhoven | Setlists

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijnr foto’s.

[Best_Wordpress_Gallery id=”184″ gal_title=”Into The Forest 2016″]

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.