Dynamo Metal Fest: het verslag

Tot volgend jaar!

Eindhoven metal city! Na het zeer geslaagde debuut in 2015 is het op zaterdag 16 juli 2016 tijd voor de tweede editie van Dynamo Metal Fest. Plaats van handeling is de ‘heilige grond’ van IJssportcentrum Eindhoven, de plek waar zich in het verleden verschillende edities van het roemruchte Dynamo Open Air zich voltrokken. DMF 2016 kan pronken met een veelzijdig en interessant affiche – Ragherrie is erbij om verslag te doen; en dan niet alleen met foto’s en tekst. Net als afgelopen jaar maken we met RagherrieTV wederom een sfeerimpressie. Hou deze post in de gaten voor de laatste updates!

12:35 – Dynamo Metal Fest Bandbattle-winnaar Extremities mag vandaag het spits afbijten terwijl het terrein langzaam maar zeker volstroomt. Na een wat moeizaam begin (met matig geluid) komt de vaart er al snel lekker in. De set van een klein half uur, met daarin speciale aandacht voor de nieuwe ep Rakshasa, vliegt voorbij en wordt gaandeweg steeds vetter, groovender en smakelijker. Het publiek moet duidelijk nog even wakker worden en de Eindhovense band lijkt zich in eerste instantie geen raad te weten met de hoeveelheid ruimte op het podium. De opgefokte stukken, gekoppeld aan Riverside-achtige gitaar-intermezzo’s, zorgt langzaam maar zeker voor steeds meer meebewegende hoofden. Ondanks het (relatief) vroege uur kan Extremities terugkijken op een prima release show voor Rakshasa. Stay tuned voor de review van die ep!

Extremities
Extremities

13:25 – Over de show van Audrey Horne kunnen we kort zijn. Het is van begin tot einde één groot feest. De Noorse rockers, met Enslaved-gitarist Ave “Ice Dale” Isdal in de gelederen, winnen het inmiddels aangenaam volle IJssportcentrum voor zich met pakkende en meezingbare rocksongs. Het is welhaast onmogelijk niet mee te bewegen op de groovende klanken. De laatste twee albums, Pure Heavy (2014) en vooral Youngblood (2013) komen daarbij uitgebreid aan bod. Goedgemutst (in het geval van bassist Espen Lien zelfs letterlijk) en energiek slaan de mannen zich een weg door een fijne set die smaakt naar meer. Eigenlijk is een stralend zonnetje het enige dat er nog aan ontbreekt…

20160716-114820--Web Large
Audrey Horne

14:30 – De eerste serieuze moshpits van de dag vinden plaats tijdens de performance van ‘ons eigen’ Textures. De Tilburgers spelen vandaag een verkapte thuiswedstrijd en tillen het feest, schijnbaar moeiteloos, naar het volgende niveau met hun progressieve metal(core)-variant. De uitdagende muziek ligt misschien niet altijd even gemakkelijk in het gehoor; de onversneden energie en power maken er een bijzonder overtuigend geheel van. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het publiek drie kwartier lang smult van songs als New Horizons en Illuminate the Trail van het smakelijke nieuwe Phenotype. Wapperende haartjes, stuiterende moshpits en fijne, afwisselende muziek (opgeluisterd met de minstens net zo veelzijdige zang van frontman Daniel de Jongh) – Textures is vandaag duidelijk in topvorm. Lekker!

Textures
Textures

15:40 – Een dikke maand na hun optreden op het Nijmeegse FortaRock Festival zijn de death metal-veteranen van Obituary alweer terug in Nederland. De band valt vandaag in voor Life of Agony, die helaas genoodzaakt waren hun optreden op Dynamo Metal Fest af te zeggen. De programma-boekjes lagen op dat moment overigens al bij de drukker, zoals het daarin opgenomen speelschema bewijst. Het affiche is door de aanpassing ondertussen zeker niet minder interessant geworden: Obituary en Dynamo hebben een rijke gemeenschappelijke geschiedenis, dus het is geen wonder dat de weide voor het podium bomvol staat met oudere (maar gelukkig ook veel jongere) fans als de Amerikanen beginnen met spelen. De ongepolijste ‘no bullshit’ death metal en de oldskool setlist gaan er in als zoete koek; dus dat de show tussen de nummers door wel erg vaak stil ligt, vergeven we de de gebroeders Tardy en hun bandmaten direct.

20160716-135545--Web Large
Obituary

16:50 – De volgende oudgedienden die het podium betreden zijn de mannen van Sacred Reich. De Amerikaanse thrashers krijgen het publiek al snel aan het headbangen, moshen én knuffelen in de aangename zonnestralen. Ook Sacred Reich is een graag geziene gast in Eindhoven, getuige de herinneringen die zanger Phil Rind ophaalt aan eerdere shows in de lichtstad, met bezoekjes aan Café Altstadt en Dynamo Open Air 1998 in het bijzonder. De mannen hebben er zin in en naast ‘hitjes’ als Independent en Surf Nicaragua trakteren Rind en consorten ons ook op een heel fijne cover van War Pigs (Black Sabbath). Het speelschema klopt door alle verschuivingen ondertussen van geen kanten meer, al lijkt niemand van de aanwezigen daar ook maar een seconde wakker van te liggen.

17:00 – Zojuist is de eerste band voor DMF 2017 bekend gemaakt: Testament.

18:15 – Powerwolf is de belangrijkste oorzaak van het aangepaste speelschema voor vandaag; oorspronkelijk zou de band al om 15:55 spelen maar dat is dus flink wat later geworden. De show van de Duitse wolven is bijzonder gelikt en daardoor maar weinig spontaan. Toch ligt de muziek erg lekker in het gehoor en lukt het de geschminkte heren het veld in beweging (en de handjes op elkaar) te krijgen. Interactie met het publiek is er voldoende, waarbij opvalt dat het vooral toetsenist Falk Maria Schlegel is die over het podium op en neer rent en het publiek aanzet tot meeklappen en vuistpompen. Muzikaal is het allemaal even simpel als degelijk: symfonische power metal met veel meezingbare stukken. Amen & Attack!

Powerwolf
Powerwolf

19:50 – Tijd voor het volgende potje dampende oldskool metal! Deze keer is het de beurt aan Metal Church. De power/thrash metalband van de kale gitarist Kurdt Vanderhoof trekt veel bekijks in de (nog altijd aangename) zonnestralen, die rond dit uur half over het podium heen vallen. Grootste oorvanger van de Amerikaanse formatie (bouwjaar: 1980) blijft zanger Mike Howe, die met zijn bijzondere stemgeluid zorgt dat Metal Church van veel generatiegenoten te onderscheiden is. De frontman danst en paradeert vrijwel non-stop over het podium en het massaal toegestroomde publiek eet uit zijn hand. Het gaat er voor het podium misschien wat minder energiek aan toe dan eerder bij Sacred Reich of Obituary, vermakelijk is het optreden wel degelijk. Naast oud werk wordt de aandacht ook nog even gevestigd op het splinternieuwe XI dat in maart 2016 het levenslicht zag.

21:20 – De voorlaatste band van Dynamo Metal Fest 2016 is niet de minste: At the Gates. De Zweedse melodeath-pioniers hebben aan het begin van hun show te kampen met wat geluidsproblemen, maar daarna gaan alle remmen los en wordt dit optreden al snel één van de hoogtepunten van het festival. Voor wie de band recentelijk nog aan het werk zag, bijvoorbeeld tijdens FortaRock in the City, is de show van vanavond één groot feest der herkenning. Er komt flink wat materiaal van het nieuwste album At War With Reality voorbij, natuurlijk aangevuld met allesverzengende oudjes als Nausea en Blinded By Fear. Het tempo is lekker hoog en de setlist is goedgevuld. Als er dan ook nog zó strak wordt gemusiceerd, kan deze performance niet meer stuk.

At the Gates
At the Gates

23:10 – De headliner van deze tweede editie van DMF luistert naar de naam Anthrax. De Amerikaanse thrash metalband is terug van niet zo lang weggeweest; eind 2015 stond Anthrax nog meerdere malen op de planken in ons land; soms op eigen houtje maar ook als support van ‘Big Four’-collega Slayer. Vergeleken met die zojuist aangehaalde shows is het aantal covers vandaag toch een tikkeltje teruggeschroefd, al blijft er wel plek op de setlist voor bijvoorbeeld Antisocial (Trust). Optredens van Anthrax zijn zelden verrassend, en deze performance vormt daarop zeker geen uitzondering. Dankzij het sterke geluid én de fijne lichtshow (de zon is inmiddels achter de tribunes rond de ijsbaan gezakt) laat de headliner desalniettemin een prima indruk achter.

Anthrax
Anthrax

Als iets over 23:00 de laatste klanken van de toegift wegsterven komt daarmee een einde aan deze lange maar bijzonder vermakelijke tweede editie van Dynamo Metal Fest. Het was aangenaam druk op het terrein – en dat terwijl dit vandaag flink ruimer was opgezet dan in het debuutjaar. Over het geluid kunnen wij, enkele kleine uitzonderingem daargelaten, heel erg tevreden zijn en ook het bandaanbod mocht er wezen. Aan de samenstelling van het publiek was ook direct af te lezen dat veel bands die tot de ‘oude garde’ behoren hun aantrekkingskracht op de jongere generaties metalfans nog altijd niet hebben verloren. De sfeer was zoals het hoort: goed, gemoedelijk en vooral gezellig – wij hebben nu al zin in Dynamo Metal Fest 2017!

Voor in de agenda: de volgende editie van Dynamo Metal Fest zal worden gehouden op 15 juli 2017. De eerste band is (zoals hierboven te lezen was) bekend: Testament.

Datum: 16-07-2016 | Locatie: IJssportcentrum, Eindhoven | Setlists

Ragherrie wil Maarten de Boer en Marjolein Regterschot bedanken voor hun foto’s.

[Best_Wordpress_Gallery id=”170″ gal_title=”Dynamo Metal Fest 2016″]

FacebookTwitter