Behemoth en consorten in TivoliVredenburg

Een avond vol extreme metal zoals het hoort

In het zuiden des lands is het dan misschien carnaval op deze zesde dag van februari 2016, in Utrecht staat vandaag een tourpackage op de planken waarmee niet te spotten valt. Behemoth krijgt de kans om de Ronda-zaal van TivoliVredenburg te verscheuren. In het kielzog van de Poolse grootmeesters, komen nog een aantal interessante bands mee. De opkomst is dan ook, niet geheel verrassend, erg goed.

De avond wordt geopend door Inquisition. Dit black metal-duo uit Colombia laat duidelijk zijn oorsprong in thrash metal blijken door hun enkele gitaar en drums, met flink aangedikte teksten kosmologisch satanisme om de boel meer in black metal te houden. Van vrijwel elk album komt een song voorbij, met de nadruk op het in 2013 verschenen Obscure Verses from the Multiverse. De uitvoering oogt weinig energiek en het publiek kijkt dan ook onbewogen toe. De afwezigheid van een bas- of tweede gitaar is te merken en laat een gat achter dat niet goed wordt opgevuld. Het geheel blijft dan ook vrij eentonig en niet bijster interessant. Het optreden van de band, die vorig jaar rond deze tijd nog headliner was in Doornroosje, ziet er alles bij elkaar behoorlijk verloren uit op het grote podium van de Ronda-zaal. De bezetting van slechts twee man, waarvan slechts één duidelijk zichtbaar, geeft gedurende de hele show het gevoel dat de rest van de band nog moet opkomen. Jammer!

Inquisition
Inquisition

Entombed (of zoals we tegenwoordig dienen te zeggen: Entombed A.D.) start goed met sterke visuele ondersteuning van hun “grafthema”: onder het paarse licht kunnen we tijdens de eerste paar nummer nauwelijks iets van de bandleden zien. De Zweden beginnen met een ietwat plat geluid, maar komen na een paar nummers goed op gang. Op twee songs na, krijgen we louter materiaal uit de periode toen deze band nog “gewoon” als Entombed door het leven ging. Entombed A.D heeft het label ‘death ‘n’ roll’ opgeplakt gekregen, wat tijdens het gitaargescheur en de prima solo’s van de laatste paar nummers best gerechtvaardigd blijkt. Ze stralen in ieder geval veel meer energie uit dan Inquisition, en dat heeft direct zijn weerslag op het publiek: het komt meer en meer in beweging. De show is een feest van herkenning. Er wordt geëindigd met het lekkere Left Hand Path van het gelijknamige album uit 1990. De band speelt actief, en goed, en ook de interactie met de toeschouwers is goed. De moshpits beginnen ook steeds aanweziger te worden – altijd een primateken.

Entombed A.D.
Entombed A.D.

Na Entombed komt Abbath de zaal vermaken, en dat lukt moeiteloos. Vanaf het moment van binnenkomst maakt bandbaas Olve “Abbath Doom Occulta” Eikemo ons duidelijk waarom we hier precies zijn. Ze openen voortvarend met materiaal van het nieuwe self-titled album. Met To War en Winter Bane zit de vaart er meteen goed in, wat bij het publiek goed in de smaak valt. Iedereen komt in beweging. Over de split tussen Abbath en zijn oude band Immortal is inmiddels genoeg gezegd en geschreven, maar Eikemo heeft sindsdien een aantal sterke muzikanten om zich heen verzameld, die gezamenlijk een show neerzetten waarvan de intensiteit niet te miskennen valt. Eigenlijk is dit gewoon de tweede headliner van de avond: de show is uitstekend, en het publiek geniet met volle teugen. Dat we vijf “covers” (vier van Immortal en één van I) voor onze kiezen krijgen, is daarbij zeker geen nadeel.

Abbath
Abbath

Tegen de tijd dat de Poolse heren van Behemoth opkomen, is de zaal afgeladen. Bandleider Adam “Nergal” Darski begint het optreden met een kleine vuurshow – een ritueel om de show in te wijden. Daarop volgt het eerste nummer van het in 2014 verschenen The Satanist, de plaat die vanavond integraal ten gehore wordt gebracht. Vanaf de eerste minuut doet het publiek enthousiast mee. In tegenstelling tot bij de eerdere bands, is het licht en geluid direct goed afgesteld voor de headliner. De moshpits houden gestaag aan, en bij Ora Pro Nobis Lucifer, het vierde nummer, begint ook de vuurshow in alle ernst. Behemoth speelt goed, en de sfeer zit er het hele optreden lang goed in. Muzikaal is het zoals we gewend zijn van deze bijzonder professionele band: er is niks op de uitvoering aan te merken. Spontaniteit is (zoals meestal) ver te zoeken, maar niemand lijkt daar vanavond een zier om te geven.

Behemoth
Behemoth

Wel valt Behemoth een beetje uit de toon vergeleken met de bands die ze deze avond voorgingen, de blackened death metal klinkt melodischer, en stukken rustiger – of in elk geval meer genuanceerd – dan wat we de voorgaande uren te horen hebben gekregen. Desalniettemin is het nog steeds ruig genoeg, en gaan de gezichten van het publiek meestal verscholen achter een zwiepende bos haar. Nadat er met O Father O Satan O Sun! een einde is gekomen aan de reguliere set, volgen bij wijze van toegift nog vier songs uit het oudere oeuvre van de band uit Gdańsk.

Behemoth was het ontegenzeggelijke hoogtepunt van de avond, al maakte ook Abbath erg veel indruk. Inquisition wordt live toch wel gehandicapt door de beperkingen van een tweemansbezetting, terwijl Entombed vooral oerdegelijk blijkt. Een leuke, veelzijdige avond vol extreem metaal zoals het hoort.

Datum: 06-02-2016 | Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht | Line-up: Inquisition, Entombed A.D., Abbath, Behemoth | Setlist Inquisition | Setlist Entombed A.D. | Setlist Abbath | Setlist Behemoth

Ragherrie wil Artur Miron bedanken voor zijn foto’s.

[Best_Wordpress_Gallery id=”118″ gal_title=”Behemoth in TivoliVredenburg”]

FacebookTwitter