Soilwork heerst in 013

Ook HateSphere maakt indruk

De verbouwde popzaal 013 in Tilburg begint langzaam maar zeker weer een beetje vertrouwd te voelen – en dan met name de kleine zaal, waar het gros van de metalshows zich momenteel afspelen. Volgende in de even veelzijdige als interessante lijst van shows, is de performance van Soilwork op een koude donderdagavond, 10 december 2015.

De Jupiler Zaal van 013 is nog behoorlijk leeg als de eerste tonen van T.A.N.K. (Think of A New Kind) klinken. De Kleine Zaal van 013 (of Jupiler Zaal, moeten we tegenwoordig officieel zeggen…) stroomt gelukkig snel voller tijdens het optreden van de Fransen. Muzikaal verdient de opener geen originaliteitsprijs; de melodeath met thrash-invloeden is een tikkeltje voorspelbaar maar wel lekker energiek en zeker niet slecht uitgevoerd. Bovendien doen de bandleden keihard hun best het publiek op te zwepen, wat best aardig lukt, al vergeten de heren en passant wel een beetje de muziek voor zich te laten spreken. De performance voelt gekunsteld (lees: gechoreografeerd) aan, al kun je dat natuurlijk ook als ‘professioneel’ bestempelen. We zullen verder maar niet teveel woorden vuilmaken aan de tenenkrommende cleane zang; die is niet altijd zuiver en haalt de flow uit de lekkere stampmuziek. We vermoeden overigens dat dit vooral komt doordat zanger Raf zichzelf niet goed hoort. Toch laat T.A.N.K. horen wel degelijk wat te kunnen. Met name het gelijknamige nummer maakt indruk en zet de nekspieren aan het werk.

Dan voelt de daaropvolgende beukshow van HateSphere toch stukken spontaner en losser. Er is veel ruimte voor grapjes, waarbij zanger Esse tijdens het nummer Iconoclast vrijwel iedereen in 013 zo gek krijgt ‘de Strnad’ te doen (een rare wapperbeweging; kennelijk de signature move van zanger Trevor Strnad van The Black Dahlia Murder, met wie HateSphere dit nummer opnam). Ook muzikaal maken de Denen indruk. De smakelijk groovende mix van agressieve death en thrash metal wordt met een indrukwekkend enthousiasme gebracht. Geen wonder dat deze positieve vibe al snel overslaat op het publiek. Het tempo ligt hoog en voorzichtig breken de eerste moshpitjes uit. De band raast door een veelzijdige set, waarbij ook materiaal van het recentelijk verschenen New Hell (2015) voorbij komt. Zowel band als zaal blijven met een grote glimlach achter na deze show – een duidelijker teken dat de hardste band van de avond iets goed deed, bestaat niet. Wij zijn onder de indruk van HateSphere, en lekker opgewarmd bovendien!

2658860-edit2

Bij Soilwork gaan de knoppen vervolgens direct op standje elf. De Zweedse melodieuze/alternative metal-machine geeft vanavond een oerdegelijke en aanstekelijke performance weg waar eigenlijk niets op valt aan te merken. Vanaf de openingstonen van titeltrack The Ride Majestic, is het feest in Tilburg. Het publiek gaat los en vermaakt zich kostelijk. Ook de bandleden, met nieuwe bassist Marcus Wibom en gitarist Sylvain Coudret voorop, genieten zichtbaar met volle teugen. Het nieuwste wapenfeit, The Ride Majestic (review hier) is inmiddels een paar maanden uit, zodat het publiek genoeg tijd heeft gehad om deze songs goed te leren kennen. Er wordt dan ook luidkeels meegezongen wanneer we een handjevol nummers van deze plaat voor onze kiezen krijgen. En live sluit het nieuwe spul vrijwel naadloos aan op het materiaal van voorgaande platen.

Verder zijn het vooral de ‘usual suspects’ die voorbij komen. Ook liefhebbers van het oude werk komen aan hun trekken, en dan niet alleen omdat zanger Björn “Speed” Strid herinneringen ophaalt aan eerdere optredens van Soilwork in 013. Nee, met Bastard Chain en The Chainheart Machine worden er ook ‘gewoon’ wat songs gespeeld die jaren geleden al op de setlist stonden. Deze oudjes weten de nekspieren nog altijd stevig in beweging te krijgen, en dat is lekker. In een moordvaart knalt Soilwork er een elftal songs uit, waarna met het heerlijke Stabbing the Drama wordt afgesloten. Of toch niet..

Iedereen kent de rituelen met betrekking tot metalshows en toegiften inmiddels wel, toch verrast Soilwork met hun encore. Het is niet zozeer dát er een toegift komt of de songkeuze – het is meer de lengte van de toegift, die bestaat uit maar liefst vijf nummers. Let This River Flow en Late For The Kill, Early For The Slaughter werden natuurlijk nog verwacht, evenals het smakelijke Rejection Role. Het nieuwe (en ingetogen) duistere nummer Whirl of Pain is op de valreep toch een kleine verrassing te noemen. Met Spectrum of Eternity komt er, en deze keer is het serieus, een einde aan dit optreden van Soilwork.

De temperatuur is inmiddels flink gestegen in 013 – dat is meestal een goed teken en vanavond is daarop geen uitzondering. T.A.N.K. liet helaas een dubbel gevoel achter, HateSphere verraste in positieve zin, en Soilwork gaf een onvervalste masterclass. We kunnen nog wel een blik superlatieven opentrekken, maar het volstaat te zeggen dat dit gewoon een erg leuke en vermakelijke metalshow was. Hier lusten wij, en aan de publieksreacties te zien velen in 013 met ons, wel meer van.

Datum: 10-12-2015 | Locatie: 013, Tilburg | Line-up: T.A.N.K., HateSphere, Soilwork | Setlist

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.