Naglfar in Baroeg

Kort maar zeer krachtig

Black metal smaakt live doorgaans het beste op de late avond in een rokerig klein zaaltje waar je tussen de muziek door een speld kunt horen (maar niet zien) vallen. Aan al deze vereisten, behalve de allereerste, voldoet de show van vanavond in Baroeg, Rotterdam. Één dag na het optreden van Swallow the Sun, daarover binnenkort meer, is Ragherrie wederom aanwezig in het Rotterdamse, dit maal voor een package die bestaat uit drie interessante namen uit de black metal. Maar “late avond” kunt je dit echt niet noemen…

Het Britse Lychgate mag namelijk al om klokslag vier uur ’s middags beginnen met spelen. In drie kwartier voert de band ons mee op een duistere reis. De “moeilijke” black metal (met experimentele touches) van dit gezelschap voelt als een koortsdroom: beklemmend, soms lastig te volgen en altijd vol dreiging. De creepy kerkorgels, en andere samples, geven het statische optreden wat extra sfeer tussen de songs door. Deze show ligt het publiek duidelijk wat zwaar op de maag, zeker op dit vroege uur; het is bovendien niet altijd duidelijk wanneer een nummer nu precies is afgelopen en wanneer er slechts sprake is van een intermezzo binnen de compositie. Op een simpel “thank you” aan het absolute einde na, is er tijdens deze rite totaal geen interactie met de toeschouwers – toch is dit met recht een interessant optreden te noemen.

Het Amerikaanse Nightbringer bestaat al sinds 1999 en genereert dan ook al geruime tijd flink wat reuring in de underground. De black metal uit Colorado is, in vergelijking met Lychgate, stukken orthodoxer. Soms roept de band zelfs, vaaglijk, de schim van het legendarische Emperor op. Ook nu is er amper sprake van interactie met het publiek; toch weet het optreden muzikaal te boeien en staat Baroeg lekker vol. Aan korte songs doen de heren van Nightbringer niet; het repetitieve karakter van deze muziek is juist één van de sterke kanten aan dit songmateriaal; het brengt je na verloop van tijd in een soort duistere trance. Een lekker optreden van ongeveer vijftig minuten is het gevolg. Ideaal om de nekspieren vast wat mee los te maken voor de headliner van vandaag.

Naglfar-Aflyer

En dat is het Zweedse Naglfar. Het laatste wapenfeit van Naglfar band, Téras (review) dateert alweer uit 2012. De poses tussen de optredens van de band in Nederland laten zich bovendien meten in jaren. Tijd dus, wat ons betreft, voor een nieuw album én een ondersteunende tournee in de nabije toekomst. Maar eerst genieten we van het optreden van vanavond. Vanwege de ingetogen aard van beide supports, moet Naglfar het publiek nog een beetje zien te enthousiasmeren. Dat lukt, mede dankzij de portie smakelijke melodic black metal die op de aanwezigen wordt afgevuurd, bijzonder goed. Baroeg oogt echter, opvallend genoeg, wel minder vol dan tijdens Nightbringer.

Naglfar oogt bevlogen en de vaart zit er gedurende de hele show goed in; op wat probleempjes met de basgitaar na verloopt alles dan ook behoorlijk vlotjes. In nog geen uur werkt de band zich door een dozijn heerlijke songs, zoals Spoken Words of Venom en Blades. Van elk album uit de carrière van Naglfar komt materiaal voorbij. Uiteindelijk krijgen we als toetje nog het duistere Harvest voor onze kiezen, waarna de “semi-matineevoorstelling” er al weer opzit. De speeltijd had dan misschien wat langer gemogen; het credo “kort maar krachtig” gaat zeer zeker op voor de performance van Naglfar vandaag.

Een bijzonder aangenaam middagje (met een stukje avond) in Baroeg, verzorgd door drie compleet verschillende bands die allen onder de paraplu van de black metal kunnen worden geschaard. Dat de deuren al zo vroeg openen (en we uiteindelijk om 20:00 weer buiten staan) blijft opvallend, al komt het ons op een zondag niet eens zo slecht uit, met de drukke werkweek voor de boeg.

Datum: 29-11-2015 | Locatie: Baroeg, Rotterdam | Line-up: Lychgate, Nightbringer, Naglfar | Setlist Naglfar

FacebookTwitter