Karmaflow in Concert: The Rock Opera

Muzikale pluspunten wegen zwaarder dan matige randzaken

Karmaflow is een concept dat is ontwikkeld door HKU-student Ivo van Dijk (Xystus), iets dat eigenlijk begon als een interactieve videogame waar verschillende bekende artiesten van onder andere Cradle of Filth en Arch Enemy aan hebben meegewerkt. Zij werden ondersteund door het Nederlands Metropole Orkest, waardoor de game op zich al een rock opera te noemen is. Het project viel zo in de smaak dat de game is vertaald naar een echte interactieve rock opera, die afgelopen 18 en 19 januari te bewonderen was in Theater aan de Parade in Den Bosch. Ragherrie nam een kijkje bij dit unieke concept.

De sfeer in de foyer is in het begin nog rustig, maar naar mate de tijd verstrijkt stroomt de ruimte langzaam vol met metalheads, nerds en toch ook ‘gewone’ mensen. Er hangt een gezellige sfeer en het lijkt alsof de radio na een tijdje wordt overgenomen door iemand van de crew: plotseling knalt Metallica’s Enter Sandman door de foyer en ook vele andere lekkere nummers volgen. Het is vreemd: alsof je in een concerthal staat te wachten, maar dan in een net theater.

In de zaal is het eveneens gezellig en het is duidelijk dat iedereen er zin in heeft. Het is na twee minuten na aanvang eigenlijk ook al meteen duidelijk: we hebben te maken met een stelletje topmuzikanten. Dianne van Giersbergen (Xandria) opent met haar prachtige stem de voorstelling, begeleid door het Metropole Orkest en de band met onder andere Ivo van Dijk himself op drums. Voor een avond geweldige muziek met dijken van stemmen ben je bij Karmaflow aan het goede adres: geen enkele stem stelt teleur en geeft iedere keer opnieuw kippenvel.

Daarmee heeft Karmaflow geluk gehad: een geweldige cast met onder andere Marcela Bovio (Stream of Passion), Bas Dolamns (Xystus), Mariangela Demurtas (Tristania) en Henning Basse (Metallium). Geluk met hun stemmen, althans. Het acteertalent is bij velen nog ver te zoeken, wat bijvoorbeeld zorgt voor een ietwat knullige vechtscène tussen George Oosthoek (de “creator”) en Marcela Bovio (de “destroyer”) na de pauze. De prachtige kostuums van “stilist van de sterren” Ingeborg Steenhorst zorgen er gelukkig wel voor dat het het nog wel waard is om niet alleen te luisteren, maar ook om te kijken.

Het interactieve gedeelte valt helaas ook tegen. Juist datgene wat de rock opera uniek zou maken, zorgt voor veel verwarring. Zonder het kopen van het programmaboekje is er geen duidelijkheid over het gebruik, behalve dat het gedownload moet worden. Wanneer de app precies gebruikt moet worden, is dan ook een raadsel. Wanneer je niet in het bezit bent van een smartphone, ja die mensen zijn er nog, is het verhaal niet te volgen. Wanneer je echter wél meedoet met de app, word je zo afgeleid dat je niet meer naar het podium kijkt, maar naar je telefoon. Ook de ondersteunende teksten komen te laat binnen, waardoor je je telefoon constant in de gaten moet houden voor een nieuw bericht. Niet erg handig dus. Ook is de vormgeving van de app nogal basic en ziet het geheel er niet heel spannend uit. Een gemiste kans voor Karmaflow, hoewel het misschien nog wel gewoon een onderdeel is waarin nog veel ervaring opgedaan moet worden.

Ten slotte ontbrak het in de show aan een rode draad, een overkoepelend verhaal. Het publiek is als het ware de hoofdpersoon, de Karmakeeper, die verschillende werelden afgaat om keuzes te maken. Deze werelden worden één voor één afgegaan, maar de rode draad is nergens te vinden en het lijkt erop alsof er zes verschillende, losse stukjes worden opgevoerd, zonder begin of eind. Erg jammer.

Hoewel er meer minpunten dan pluspunten zijn bij Karmaflow, wegen de pluspunten nog altijd veel zwaarder dan de minpunten. Karmaflow is een prachtige voorstelling met geweldig mooie muziek en met schitterende kostuums, en dat is waar het om gaat. Goed, het interactieve deel werkte niet naar behoren, maar dat is een mooi leerpunt voor een, hopelijk, volgende keer.

Datum: 19-01-2015 | Locatie: Theater aan de Parade, ‘s-Hertogenbosch | Cast:  Karmaflow Band, Metropole Orkest, Arjan Janissen, Bas Dolmans, Daniel de Jongh, Dianne van Giersbergen, George Oosthoek, Henning Basse, Jesper de Kruijff, Lisette van den Berg, Marcela Bovio, Mariangela Demurtas, Michelle Splietelhof

 

 

FacebookTwitter