In Flames in de Effenaar

Moeizaam begin; energiek einde in Eindhoven

Metalshows op een doordeweekse dag komen vaak maar moeilijk los. Dat is ook het geval als In Flames op dinsdag 10 november 2015 de Eindhovense Effenaar met een bezoekje vereert. Optredens van de Zweedse melodeath-giganten uit Göteborg staan normaliter altijd garant voor een uitgelaten feestje. Vandaag begint het allemaal wat moeizaam, maar gelukkig gaan de woorden van Arie Ribbens uiteindelijk toch nog op: “Brabantse nachten zijn lang, ze komen vaak langzaam op gang. Ja maar dan, ja maar dan!”.

Eigenlijk zou het lokale Burn the Iris ook spelen, maar wegens problemen met het tijdschema komt dat optreden te vervallen. Zodoende is Black Temple vanavond de enige support-act. De Zweden brachten kortgeleden hun debuutplaat It All Ends uit via Razzia Notes Records, het platenlabel van In Flames-zanger Anders Fridén. Ze zullen hun plekje als voorprogramma wel voornamelijk daaraan te danken hebben, want muzikale overlap met de headliner is er totaal niet. Black Temple maakt gruizige (en relatief simpele) stonerrock met een vleugje grunge. De band oogt op alle fronten als een garage-band en neemt uitgebreid te tijd om tussen de songs door met het publiek te babbelen, wat de flow niet echt ten goede komt. Mede daardoor slaat de vlam geen moment in de pan; zelfs het mollen van basgitaar en drumstel aan het einde van het laatste nummer kan daar geen verandering in brengen.

Black Temple
Black Temple

Dat het vandaag dinsdag is, merkt zoals eerder gezegd ook headliner In Flames. Het publiek heeft duidelijk nog wat meer tijd nodig om goed warm te draaien, wat bij Anders Fridén de vergelijking oproept met de hyperbeleefde en stille crowds in Japan. Niet bepaald een compliment voor de toeschouwers in Eindhoven, dus. Halverwege de set gaat de knop gelukkig om, met een energiek en luidruchtig tweede deel van het concert tot gevolg. De tand des tijds heeft de scherpste randjes aan de muziek van In Flames weliswaar al lang geleden doen afslijten, waardoor het met melodic death metal anno 2015 nog maar weinig te maken heeft, toch weet de band live nog altijd te bekoren. Ook vanavond zit de show weer prachtig in elkaar; het podium hangt en staat vol met “LED-rasters” die het optreden in alle gewenste kleuren en patronen visueel aankleden.

In Flames
In Flames

De songkeuze en -volgorde voor vanavond is toch wel een tikkeltje opvallend. Na een handjevol nieuwe songs helemaal aan het begin, waarbij ook de nieuwste plaat Siren Charms (review) goed vertegenwoordigd is, krijgen we in de reguliere set verder enkel nog (midtempo) materiaal uit de “middenperiode” (en van daarvoor) te horen. Opvallend, aangezien In Flames de laatste jaren steeds maar zo ontzettend weinig ouder werk speelde. Die golden oldies slaan ondertussen wel een stuk beter aan; er wordt flink gecrowdsurfed en gepit, met het heerlijk opgefokte Take This Life als hoogtepunt en afsluiter. In de daaropvolgende toegift van maar liefst vijf nummers krijgen we dan wel weer wat nieuwer materiaal voorgeschoteld alvorens er, zoals de laatste jaren vaker, wordt afgesloten met My Sweet Shadow, waarna het terugblikken kan beginnen.

In Flames gaf deze doordeweekse avond een bijzonder professionele en energieke performance weg in Eindhoven. Vreemd dat er totaal geen aandacht werd besteed aan het naderende afscheid van Daniel Svensson, die aan het einde van deze tour zijn plekje achter de drumkit na zeventien jaar zal opgeven. Enfin, na een ietwat valse start kwam het ook met de publieksparticipatie uiteindelijk in orde. Fridén en consorten leken vooral het aanzwellende “bier en tieten” erg te kunnen waarderen; met grapjes over het geslachtsdeel van gitarist Björn Gelotte tot gevolg. Ook de band zal uiteindelijk tevreden zijn. Deze dinsdagavond begon gevoelsmatig als een maandag, maar eindigde uiteindelijke toch nog als iets wat leek op een zaterdagavond.

Datum: 11-10-2015 | Locatie: Effenaar, Eindhoven | Line-up: Black Temple, In Flames | Setlist

Ragherrie wil Patrick Spruytenburg bedanken voor zijn foto’s.

[Best_Wordpress_Gallery id=”89″ gal_title=”In Flames in de Effenaar 2015″]

FacebookTwitter