FemME Clubtour in PopEi

La-Ventura, Sleeping Romance en Kingfisher Sky trotseren vrijdag de 13e

Op 13 november 2015, een kleine maand na het uiterst geslaagde FemME (Female Metal Event) II in de Effenaar, doet de organisatie van dat festival het nog eens dunnetjes over. Plaats van handeling voor deze “FemMe Clubtour” is het eveneens in Eindhoven gesitueerde PopEi, alwaar drie female fronted bands op het programma staan.

Het is vandaag vrijdag de 13e. Jammer genoeg lopen er, toevallig of niet, allerlei zaken niet helemaal volgens planning. Je zou er bijna bijgelovig van worden. Met name de techniek laat het afweten vandaag. Zo heeft opener La-Ventura (vorig jaar nog te bewonderen op FemME I) te kampen met een microfoon die het enkel goed doet als zangeres Carla van Huizen hem bijna in haar mond stopt. Tot overmaat van ramp hoort Carla zichzelf ook nog eens niet goed, zo blijkt halverwege. Optimaal zijn de omstandigheden in het nogal lege PopEi dan ook niet; toch doen de Zeeuwen van La-Ventura hun uiterste best om er een feestje van te maken. We krijgen een aantal nieuwe songs te horen van de deze maand verschenen self-released EP 2.0 en die nummers bevallen. Afgesloten wordt uiteindelijk met het lekkere Song for an Idiot. La-Ventura maakt erg leuke muziek die lekker pakkend is, zonder te zoet of voorspelbaar te worden. Hopen dat dat nieuwe album er snel komt!

La-Ventura
La-Ventura

Met fikse vertraging begint dan eindelijk de tweede band, Sleeping Romance. Deze groep komt uit Italië en maak muziek die toch een stuk bombastischer en “symfonischer” klinkt dan de overige twee bands van vanavond. PopEi is nog altijd akelig leeg en ondanks de dansjes van zangeres Federica en de komische praatjes van gitarist Federico, blijven de publieksreacties een beetje mat. Ook nu is het geluid trouwens niet om over naar huis te schrijven. Napalm Records tekende dit gezelschap kortgeleden en dus gaat het vizier van de band na de huidige mini-tournee vol op de toekomst. Het kan dus zomaar zijn dat vanavond één van de laatste keren is dat er zoveel materiaal van de prima debuutplaat Enlighten (2013) wordt gespeeld. Een vermakelijk optreden van een sympathieke band.

Sleeping Romance
Sleeping Romance

Het is inmiddels al 23:00 geweest als Kingfisher Sky het podium betreedt. De band speelde afgelopen maand ook al een sterke show in Eindhoven, toen op FemME II zelf. Opvallend genoeg staat het geluid in PopEi direct een stuk beter als Kingfisher Sky begint – met uitzondering van de cello dan. De stress-niveaus van celliste Maaike Peterse stijgen zienderogen, tot ze uiteindelijk de wanhoop nabij lijkt te zijn: ze hoort zichzelf compleet niet tijdens het eerste deel van de show, die daardoor al snel even stil komt te liggen. Na veel vijven en zessen worden de zaakjes opgelost en kan er weer gelachen worden on stage. De band lijkt zich er al snel bij te hebben neergelegd dat dit nu eenmaal zo’n avond is dat alles tegenzit, en ondergaat het allemaal met een fikse dosis aanstekelijke humor. Gelukkig slaat dit over op het publiek, wat tot de warmste publieksreacties van de avond leidt.

Kingfisher Sky
Kingfisher Sky

Het tempo van de show ligt door al het gedoe wel vrij laag. Muzikaal is er helemaal niets aan te merken op de heerlijke sfeervolle songs van Kingfisher Sky. Nummers zoals bijvoorbeeld Hallway of Dreams en Brody blijven leuk en ook het materiaal van het meest recente, en zeer sterke, album Arms of Morpheus (2014, review) is bijzonder boeiend. Het is inmiddels al na middernacht als er een einde komt aan deze muzikale avond. Bands als La-Ventura en Kingfisher Sky zijn een frisse wind in het “female fronted metal”-genre dat helaas overloopt van de commerciële Nightwish-klonen. De opkomst was weliswaar bedroevend, toch konden de toeschouwers de show duidelijk waarderen. De drie bands lieten zich bovendien niet door alle problemen uit het veld slaan en deden hun uiterste best een goede show neer te zetten, chapeau!

Langzaam druppelt gedurende de avond (en nacht) het gruwelijke nieuws over de aanslagen in Parijs binnen. Het onwerkelijke gevoel is onbeschrijfelijk en zet een domper op deze toch al verre van vlekkeloze vrijdag de dertiende.

Datum: 13-11-2015 | Locatie: PopEi, Eindhoven | Line-up: La-Ventura, Sleeping Romance, Kingfisher Sky

Ragherrie wil Wendy Steenmans bedanken voor de foto’s.

[Best_Wordpress_Gallery id=”91″ gal_title=”FemMe clubtour 13-11-2015″]

FacebookTwitter