Female Metal Event II (FemME II) in Effenaar

Een enerverende ervaring

Zaterdag 17 oktober staan er maar liefst 15 bands op het programma. Het is ook de dag waarop opvallend veel artiesten niet bij één maar bij twee bands op het podium verschijnen. Afgetrapt wordt om klokslag half één met een modeshow. Onder de naam Back to ROOTS Fashion keert ontwerpster Ingeborg Steenhorst (I Style Stars) ook dit jaar terug op FemME om haar creaties te tonen. Haar creaties variëren van lekker stoere en relatief casual kleding, tot prachtige jurken die minder voor alledaags gebruik lijken te zijn bestemd. De synergie tussen mode en muziek wordt verder versterkt door de begeleidingsband, waarvan de zangers en zangeressen zich ook in mooie outfits hebben gestoken. De grote zaal van de Effenaar is opvallend goed gevuld op dit vroege uur – het is ook weer eens wat anders, zo’n modeshow.

Modeshow
Modeshow

Het uit Finland afkomstige Unshine mag daarna het puur muzikale programma van vandaag openen in de kleine zaal. De band omschrijft hun geluid zelf als “druid metal”, en daar kunnen we ons wel in vinden. Het is allemaal niet bijzonder baanbrekend, maar wel prima muziek om even rustig helemaal bij wakker te worden. De muziek klinkt liefelijk en rustgevend, met af en toe een folky touch. Jammer dat alle toetsen meelopen op band en dat de zaal niet beter gevuld is.

Vorig jaar functioneerde de muziek van Karmaflow nog als begeleiding tijdens de modeshow, dit jaar is het multidisciplinaire project, onder leiding van Xystus-drummer Ivo van Dijk, terug. De catwalk in de grote zaal is inmiddels afgebroken als de show begint. Het optreden kent een valse start door wat gedoe met intro-samples. De band laat zich daar echter niet door uit het veld slaan. Het theatrale optreden zit goed in elkaar, al voegt het bijzonder korte gastoptreden van Mariangela Demurtas (Tristania, die later vandaag zullen spelen) op Bird Goddess eigenlijk maar erg weinig toe. De prachtige kostuums, verhalende songs en afwisselende zang maken ook vandaag indruk.

Karmaflow
Karmaflow

Sin7SinS komt ook uit Nederland en timmert al de nodige tijd serieus aan de weg. De show van vandaag (in de wederom goed gevulde kleine zaal) oogt dan ook professioneel en is erg aangenaam om naar het luisteren. Muzikaal is het afwisselend catchy en heavy, zonder overbodige poespas. Zangeres Lotus beschikt bovendien over een prettige stem. Misschien niet de meest ingewikkelde of vooruitstrevende muziek, al ligt het daardoor allemaal wel goed in het gehoor. We kunnen dus kort zijn over dit geslaagde optreden, het is namelijk bijzonder vermakelijk.

Daar Xandria helaas heeft moeten afzeggen wegens een blessure van hun drummer, is het programma in de grote zaal enigszins omgegooid. Het Nederlandse Nymeria neemt de plaats in van Stream of Passion, die op hun beurt het tijdsslot van Xandria overnemen. Nymeria, met een vrouwelijke toetsenist in de gelederen, is de eerste band op FemME dit jaar zonder vrouwelijke (achtergrond)zang. Verandering van spijs doet eten: de melodic death metal van de Tielse groep klinkt helemaal niet verkeerd, al hadden de Dani Filth-achtige speenvarken-screams van zanger Marnix van Malsen niet zo gehoeven. Omdat het nog vroeg is en flink anders klinkt dan de overige bands op FemMe, slaat de show van Nymeria helaas toch een beetje dood als bier in een vet glas.

In de kleine zaal staat vervolgens een andere vervanger, al was het in dit geval al wat langer bekend. End of the Dream speelt (in plaats van Effloresce) een alleraardigste set. Leuke songs, prima zang en een bijzonder goedgevulde kleine zaal kenmerken dit optreden. Het Bossche gezelschap heeft er zichtbaar zin in, en die gretigheid werkt aanstekelijk. Toch die in eigen beheer opgenomen debuutplaat All I Am (2015) maar eens een keertje gaan checken dus, want dit optreden op FemME bevalt ons wel!

Terug naar het hoofdpodium voor Stream of Passion. Op donderdagavond verzorgde de band al een prachtig akoestisch optreden na de filmpremière van “Soaring Highs and Brutal Lows” (zie artikel). Nu is de groep dus terug voor een reguliere show. Zangeres Marcela Bovio verontschuldigt zich tijdens het optreden: ze is niet honderd procent fit vandaag. Hoewel je dat helaas wel kunt horen aan haar stem, veegt Stream of Passion “gewoon” alsof het de normaalste zaak van de wereld is, de vloer aan met het gros van de bands van vandaag. De volle zaal komt voor het eerst vandaag echt los. Opvallende noviteit op de setlist is I Have a Right, een cover van Sonata Arctica, verder voelt het optreden vooral vertrouwd. Zuurpruimen als wij zijn hebben we nog wel één kleine kanttekening: de toetsen overstemmen de gitaren soms een beetje. Het mag de pret niet drukken.

Stream of Passion
Stream of Passion

Misschien wel de meest aangename verrassing van deze hele FemME-editie is Scarlet Stories. De progressieve metal, met soms zelfs elementjes van Opeth, maakt een bijzonder sterke indruk. In deze band vinden we trouwens ook gitariste Carmen Raats en zangeres Lisette van den Berg terug, die eerder vandaag al met Karmaflow op de mainstage stonden. Scarlet Stories is compleet anders dan de veel andere bands van vandaag en waait als een frisse wind door de kleine zaal.

Luciferian Light Orchestra is dat andere project van Christofer Johnsson, de bandbaas van Therion. Zijn psychedelische retrorock-formatie heeft vanavond tijdens hun allereerste optreden (een primeur dus!) veel personele overlap met Therion zelf, dat later vandaag zal spelen. Dit wordt “opgelost” door de Therion-leden in maskers te hullen, al weet natuurlijk iedereen wie het zijn. De muziek zelf is occult, op een goede manier ouderwets en aanstekelijk. Van nervositeit voor het live-debuut lijkt geen sprake te zijn; LLO zet een bijzonder professioneel optreden neer dat smaakt naar meer.

Het optreden van Dyonisis uit het Verenigd Koninkrijk valt eigenlijk vooral op omdat er gebruik wordt gemaakt van een drumcomputer. De computerbeats verlenen de zweverige muziek een new-wave-achtige gothic-vibe. De band beschikt over twee zangeressen, waarvan één weet te overtuigen en de ander niet. De aparte muziek is duidelijk “anders” maar weet niet echt te boeien. Daarvoor gebeurt er muzikaal helaas te weinig dat ook maar enigszins spannend genoemd kan worden.

The grand dame van de Nederlandse female fronted-scene, Anneke van Giersbergen, blaast vervolgens met haar The Gentle Storm iedereen in de bomvolle grote zaal omver. Ze doet dit, bijgestaan door onder andere Johan van Stratum en Marcela Bovio (beide eerder ook al op de bühne met Stream of Passion) en vaste Ayreon-drummer Ed Warby. De stemmen van Anneke en Marcela klinken prachtig samen; iets wat beide zangeressen op donderdagavond ook al bewezen tijdens de “pre-party”. Naast materiaal van het erg sterke album The Diary (review hier) komen vandaag ook covers voorbij van Agua de Annique, Ayreon, Devin Townsend Project en natuurlijk The Gathering. Met name Strange Machines (The Gathering) met Anneke op zang blijkt één groot kippenvelmoment. The Gentle Storm kroont zich met dit sterke optreden tot de grote winnaar van FemME II.

The Gentle Storm
The Gentle Storm

Net als het allemaal wat te liefelijk en zoet lijkt te worden, is daar het Duitse Cripper. De ongecompliceerde thrash/death met vrouwelijke “zang” hakt er stevig in en is bijzonder energiek. De band komt vandaag in de donkere kleine zaal stukken overtuigender uit de hoek dan afgelopen jaar op het hoofdpodium van de Effenaar tijdens de Eindhoven Metal Meeting. De opzwepende ritmes en de “niet zeiken maar rammen”-mentaliteit werken als een driedubbele espresso. Precies wat we even nodig hadden!

Tristania is één van de bekendste symfonische metalbands wereldwijd. De droevige muziek is prachtig maar toch meer geschikt om rustig naar te luisteren dan om er een feestje op te bouwen. Desalniettemin staat de grote zaal wederom ramvol als de Noren aftrappen. Zangeres Mariangla is duidelijk beter bij stem dan tijdens haar gastoptreden bij Karmaflow vroeger op de dag. De mooie muziek staat tijdens deze set duidelijk meer centraal dan het show-element.

Als Xandria niet was vervangen door Nymeria, was Purest of Pain de enige band op heel FemME II geweest zonder vrouwenzang. Ook hier zien we trouwens weer wat bekende gezichten terug. Gitariste Merel Bechtold speelde eerder vandaag al mee met The Gentle Storm en zanger Jesper de Kruyff verzorgde ’s middags al de harsh vocals bij Karmaflow. PoP zelf gaat met hun aanstekelijke mix van (melodische) death metal en metalcore lekker verder waar Cripper eerder ophield. Lekker hoor!

Headliners van vandaag (en eigenlijk van heel FemME) zijn de oude rotten van Therion. De symfonische “opera metal” blijkt ook live bijzonder boeiend. Nummers als Lemuria en Åsgard zijn en blijven een genot om naar te luisteren. De nieuwe live-zangeres Chiara Malvestiti kwijt zich prima van haar taak en ook de stem van haar collega Linnéa Vikström (inderdaad de dochter van frontman Thomas) maakt indruk. Het zegt alles over de kwaliteit van dit theatrale optreden dat de grote zaal van de Effenaar tot het einde toe goed gevuld blijft. Voor een grote groep mensen zit het festival er na Therion wel op. Eerlijk gezegd is onze accu na twee dagen muziek ook wel behoorlijk leeg.

Therion
Therion

In de kleine zaal mag Lovelorn Dolls als uitzwaaiband fungeren voor de die-hards die na twee dagen FemME nog energie hebben. De dansbare muziek van het Belgische ensemble doet ons besluiten toch nog even te blijven plakken. Frontvrouw Ladyhell doet haar uiterste best om het laatste restje energie uit de aanwezigen te peuren. Leuk is ook vooral het gastoptreden van zangeres Margriet Mol (Asrai) tijdens het nummer Happy Valentine. Het is officieel al zondag als er een einde komt aan de show, en daarmee aan het hele festival.

FemME II was een enerverende maar aangename ervaring. Op eigenlijk alle fronten heeft het festival een fikse sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van de debuuteditie. Net als in een groot museum waar zoveel prachtige kunst hangt dat zelfs de mooiste schilderijen op een gegeven moment nog maar weinig indruk maken (omdat je het simpelweg allemaal niet meer kunt opnemen) is het wel zaak dat FemME in de toekomst de afwisseling goed blijft bewaken. Overdaad schaadt en wij waren dan ook blij met “afwijkende” bands, zoals Cripper en Purest of Pain, tussen alle groepen met zoetgevooisde zangeressen door.

Het wegvallen van Xandria was bijzonder jammer en ongetwijfeld voor sommige aanwezigen een fikse domper, zeker gezien de opvallend grote hoeveelheid Xandria t-shirts in het publiek. Dergelijke zaken heb je als organisatie echter totaal niet in de hand; misschien Xandria als “goedmakertje” maar direct vastleggen als eerste band voor FemME III? Daarover gesproken: voor volgende edities van dit festival zal de huidige organisator, Ton Dekkers, de nodige hulp krijgen van de crew van JBM events en de expertise achter Metal Female Voices Fest. Dat belooft veel goeds! Ook de data voor FemME III werden reeds bekend gemaakt: het weekend van 23 en 24 september 2016. Wij noteren het nu vast in de agenda en zullen u allen op de hoogte houden met betrekking tot nieuwe namen en andere aankondigingen. Tot volgend jaar!

Datum: 16-10-2015 | Locatie: Effenaar, Eindhoven | Setlists

Overzicht | Donderdag | Vrijdag | Zaterdag

Ragherrie wil Andre Schröder bedanken voor zijn foto’s

[Best_Wordpress_Gallery id=”79″ gal_title=”FemME II (zaterdag)”]

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag