Ensiferum en bondgenoten veroveren Zwolle

Omnium Gatherum en Insomnium geven 4xum-tour extra kleur

Op donderdag 26 maart 2015 strijkt een tourpackage, bestaande uit drie interessante Finse metalbands, neer in Hedon te Zwolle. Headliner Ensiferum wordt op hun ‘One Man Army Tour’ vergezeld door nog twee andere acts uit hun thuisland wier bandnaam eindigt op “-um”, alsof ze het er om doen. Het is buiten behoorlijk koud en nat deze doordeweekse avond. Desondanks (om misschien juist wel daardoor) staat de kortgeleden prachtig verbouwde zaal al gezellig vol als om 20:00 uur de eerste band begint met spelen.

Dat is het Finse orkestje Omnium Gatherum. De melodieuze death metal staat het eerste deel van de set matig afgesteld maar gaandeweg wordt dat euvel gelukkig verholpen. De band speelt vanavond enkel materiaal van de meest recente albums, Beyond (2013, recensie hier) en New World Shadows (2011, recensie hier). In grofweg veertig minuten geeft Omnium Gatherum een aanstekelijke show weg, waarbij met name de energieke frontman Jukka Pelkonen de interactie zoekt met het publiek. Aan de enthousiaste reacties te zien weet de band de nodige zieltjes te winnen tijdens dit prima optreden, bestaande uit een zevental smakelijke brokjes muziek. De band verlaat de bühne dan ook onder een luid applaus.

Omnium Gatherum
Omnium Gatherum

De tweede band van vanavond, Insomnium, is al lang geen onbekende meer in Nederland. Eind 2014 kwamen de Finse treurwilgjes nog langs in Uden (als headliner, showverslag hier) en een half jaar daarvoor was de band te aanschouwen als support van Epica in 013. De band timmert dus flink aan de weg en dat blijft niet zonder resultaat. Het publiek reageert enthousiast op de set vol sfeervolle melodeath. Deze show is een goede bloemlezing uit het oevre van de band uit Joensuu. Invalgitarist Kari Olli neemt vanavond de cleane zangpartijen voor zijn rekening in de band waarin sinds een paar jaar ook  gitarist Markus Vanhala (eveneens actief in Omnium Gatherum) speelt. Muzikaal liggen beide bands, niet geheel verrassend, behoorlijk in elkaars verlengde. Insomnium is in alles eigenlijk de overtreffende trap van Omnium Gatherum: net wat strakker, net iets sfeervoller en ook de techniek staat vanavond ook wat beter. Nummers als Ephemeral, afkomstig van het meest recente album Shadows of the Dying Sun (2014, review hier) gaan erin als zoete koek en de set van Insomnium vliegt gewoonweg voorbij – altijd een heel goed teken. De Finnen spelen vanavond ‘gewoon’ een prima show waarbij ook de vocalen prima te horen zijn; dat was in het verleden wel eens anders.

Insomnium
Insomnium

Headliner Ensiferum tourt deze maand ter support van het vorige maand verschenen One Man Army (recensie hier). Wat je ook vindt van de recente studio-albums: live staat de folk metalband uit Helsinki altijd garant voor een leuk feestje. In december stond Ensiferum nog op Eindhoven Metal Meeting (verslag hier) en nu is de band weer terug in Nederland. Vanavond presenteren de heren en dame (op deze tournee opereert de band zonder keyboardspeelster Emmi Silvennoinen maar mét ex-Turisas accordeoniste Nette Skog) enkele nieuwe nummers, waarvan Axe of Judgement en Two of Spades het meest kunnen bekoren. Er is natuurlijk ook voldoende ruimte in de set voor materiaal van de eerdere wapenfeiten van de band. De eerste twee albums worden daarbij wel wat matig vertegenwoordigd; van debuutplaat Ensiferum wordt niets gespeeld en van de opvolger passeren alleen Into Battle en eeuwige afsluiter Iron de revue. Toch kan dit optreden, ondanks het gebrek aan ‘golden oldies’ zeker bekoren. De band lijkt goedgemutst en het publiek is enthousiast, al is het aan het lage aantal moshpits wel te merken dat het vandaag een doordeweekse avond is.

Ensiferum
Ensiferum

Uit het interview dat Ragherrie voor aanvang van de show deed met bassist Sami Hinkka (binnenkort hier te lezen) bleek dat de bands plus entourage last hebben van een griepepidemie. Of het er iets mee te maken heeft kunnen we niet beoordelen, feit blijft dat zanger Petri Lindroos vaak zonder adem lijkt te zitten en een aantal maal te laat zijn zanglijntjes inzet, waardoor hij te snel moet zingen om zijn volgende regel wél netjes op tijd te halen. Het zijn niet meer dan kleine schoonheidsfoutjes in een energiek optreden, waar zoals altijd bassist Sami de show steelt met zijn podiumpresentatie. Ook gastmuzikante Netta lijkt zich als een vis in het water te voelen, iets wat bij haar vorige broodheer Turisas bepaald niet altijd het geval was.

Met het epische nummer Victory Song komt er een einde aan de reguliere set. De encore begint vrijwel direct, zonder de doorgaans zo gebruikelijke lange pauze, met een bijzondere cover van Judas Priest-kraker Breaking the Law, met ieder bandlid op een ander instrument dan normaal (Sami: accordeon, Netta: zang, Petri: bas, Janne: gitaar en Markus: drums). Daarna volgt From Afar en zoals gezegd is het aan ‘hitje’ Iron om de show van anderhalf uur tot een goed einde te brengen. Als de laatste klanken zijn weggestorven, geeft de klok 23:50 aan. Het was een enerverende avond met drie goede bands die samen allemaal op hun eigen manier wisten te bekoren. Zulke sterke tourpackages zien wij graag!

Ragherrie wil Kay Lucas bedanken voor zijn foto’s!

Datum: 26-03-2015 | Locatie: Hedon, Zwolle | Line-up: Omnium Gatherum, Insomnium, Ensiferum | Setlists

[Best_Wordpress_Gallery id=”42″ gal_title=”Ensiferum Hedon 2015″]

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.