Children of Bodom in 013

Alleraardigst goedmakertje

Oorspronkelijk zouden Sylosis en Children of Bodom op 18 november de supports vormen voor Lamb of God tijdens de gezamenlijke show in 013. Maar het liep allemaal anders. LoG gelaste het optreden op het allerlaatste moment af, vanwege indicaties over mogelijke aanslagen, waardoor veel fans onverrichter zake huiswaarts moesten keren. Het Internet ontplofte vervolgens over de keuze van de Amerikanen om te cancellen; uiteindelijk zegde Lamb of God zelfs de volledige Europese tournee af. Children of Bodom en Sylosis besloten echter stug door te gaan. Als “goedmakertje” voor de Nederlandse fans, werd al snel voor 30 november 2015 een vervangend optreden gepland. Plaats van handeling is, opvallend genoeg, de intieme Jupiler Zaal, de voormalige Kleine Zaal, van 013.

Sylosis maakt als eerste band van de avond direct indruk. De smakelijke mix van thrash en melodeath biedt ieder wat wils: snelle headbangstukken worden afgewisseld met meer ingetogen passages, vaak met een melancholische ondertoon. De Britten hebben met Dormant Heart (review hier) een nieuw album te promoten, waarvan vanavond dan ook de nodige songs de revue passeren. Het optreden valt duidelijk in de smaak bij het publiek in de gezellig drukke zaal; er zijn zelfs wat moshpits (en een wall of death!) te bespeuren. Op een nare bas-frequentie die af en toe onze trommelvliezen teistert na, is het een optreden om van te smullen. Sylosis is live een prima band en een ideaal voorprogramma voor de headliner van vandaag.

Sylosis
Sylosis

Hoewel de show officieel niet is uitverkocht, is het behoorlijk vol als Children of Bodom begint aan hun set. Hoe vaak krijg je de kans om een band van deze statuur in zo’n klein zaaltje te aanschouwen? Niet vaak, en dus is dit een buitenkansje. Het publiek is gemêleerd; zowel metalheads die een avondje jeugdsentiment willen opsnuiven als jongere fans van de Finse band zijn aanwezig. Er lijkt echter geen zege te rusten op de combinatie CoB-Tilburg dit jaar, want hoewel de show van vandaag gelukkig wél doorgang vindt, is bandbaas Alexi Laiho verschrikkelijk grieperig. Het is te merken; zowel aan zijn gitaarspel als zijn kortademigheid tijdens het zingen. Ook blijkt achteraf dat er twee songs (I Hurt en Silent Night, Bodom Night) zijn geschrapt van de setlist. Dat het optreden daardoor wel erg aan de korte kant is, vergeven we CoB echter graag.

De show is namelijk gewoon ontzettend vermakelijk. Een grijns van oor tot oor laat zich maar lastig onderdrukken als de band aanstekelijke metalsongs als Bodom Beach Terror of Hate Me! inzet. Ook van het nieuwste opus I Worship Chaos (review) komen twee nummers voorbij, waarvan vooral de thrashy titeltrack ons in positieve zin verrast. Het publiek schreeuwt oud en nieuwer werk moeiteloos mee en gaat los tijdens de gevarieerde show; het zijn vooral de “klassiekers” die de haren aan het wapperen krijgen, met het heerlijk meebrulbare Hate Crew Deathroll voorop. Uiteindelijk komt er met “vaste toegift” Downfall een einde aan de show.

Children of Bodom
Children of Bodom

In een klein uurtje schotelden de heren van Children of Bodom ons een heerlijk potje dampende melodieuze deathmetal voor. De avond was van begin tot eind een heerlijk goedmakertje voor de afgelaste show van twaalf dagen eerder. De intieme setting in de Jupiler Zaal van 013 voegt zeker iets toe aan de showbeleving; leuk om dit een keer meegemaakt te hebben. Toegegeven: het was zeker niet het allerstrakste optreden van CoB ooit; al heeft iedereen daar vandaag (terecht) maling aan. De energie en sfeer maken alles meer dan goed goed. Complimenten voor de manier waarop de zieke Alexi Laiho zich, op pure wilskracht, door de set heen worstelt. Zoals de grote kleine man zelf al zei: “tweemaal cancellen is geen optie”. We wensen hem beterschap!

Datum: 30-11-2015 | Locatie: 013, Tilburg | Line-up: Sylosis, Children of Bodom | Setlist Children of Bodom

Ragherrie wil Kelly Thans bedanken voor haar foto’s.

[Best_Wordpress_Gallery id=”97″ gal_title=”Children of Bodom in 013″]

FacebookTwitter

One response to “Children of Bodom in 013

  1. Nare basfrequenties? Niet toevallig in de war met die heerlijk penetrerende gedigitaliseerde gongslagen van Ali op zijn Roland SPD SX die bij verscheidende Sylosis nummers gebruikt worden en die het net nóg wat epischer maken zonder te overdrijven. Heerlijk, af en toe zo, die dreunende zaalvloer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.