Caliban verstoort Eindhovense zondagsrust

2015 is nog geen drie weken oud of Dynamo Eindhoven start het jaar goed met een zeer interessante line up; Any Given Day, Dream on, Dreamer, Bury Tomorrow en het almachtige Caliban. De Duitsers lieten in oktober weten dat er een Europese tour gepland stond met een ‘very special guest’. Na 2 maanden van spanning (”Zou het wellicht gecombineerd worden met een afscheidsshow van Maroon?”) kwam de aap uit de mouw: de speciale gast is Bury Tomorrow! De coreknapen vertrekken zondag 18 januari dan ook met opgeheven hoofd richting het Eindhovense podium.

Any Given Day

Het fijne van een avond metalcore in Dynamo, is dat het niet zo stampvol staat”, werd vorige week nog opgemerkt tijdens het uitverkochte optreden van Sabaton in 013. En niets blijkt minder waar, bij aankomst is het rustig. Zo rustig, dat het enigszins beschamend aanvoelt wanneer Any Given Day het spits afbijt. Wanneer zanger Dennis Biehl het podium bestijgt lijkt het alsof er een zonsverduistering over het publiek valt: wat een beest! De aanwezigen vragen zich zelfs af of Diergaarde Blijdorp weer één van hun inwoners kwijt is. Bij een dergelijke zilverrug hoort een bruut stemgeluid, het ziet er dan ook enigszins apart uit wanneer Biehl, tussen het brullen door zijn (quasi) zoete clean vocals laat horen. Hoewel de grote onbekende van de avond, passeert één bekend nummer de revue, Diamonds, een cover van (jawel) Rihanna! En het blijkt het verdomme nog goed te zijn ook!

Dream on, Dreamer

 Vervolgens betreedt  Dream on, Dreamer het podium. Het is inmiddels iets  drukker, maar ook dit vijftal krijgt de voetjes niet echt van de vloer. De  hardcore/metalcore van deze Australiërs is vergelijkbaar met die  van hun broeders  van Architects.  Muzikaal en vocaal zijn er veel  raakvlakken tussen beide bands te    ontdekken. Maar innoverend is het  optreden allerminst. Dit komt onder  andere  doordat de clean vocals van gitarist Zachary Britt niet echt zuiver  klinken. Ook doen  diezelfde Britt en  zanger Marcel Gadacz er goed aan  wat meer chemie te tonen  tijdens de  show, dit maakt dat het vocale aspect  maar als een geheel overkomt. Nu    voelt het een beetje als een tenniswedstrijd, waarbij de  toeschouwers afwisselend  naar links en rechts moeten kijken. Tel daar een matig gevulde zaal, samen met de  zondagse lamheid, bij op en we kunnen concluderen dat het optreden allerminst beklijft.

Bury TomorrowNa intensief hun ‘band-panty’ te hebben bewonderd bij de merchandise stand, komen de Britten van Bury Tomorrow voor de tweede keer in een jaar het Eindhovense publiek vermaken. De mannen beginnen met Man On Fire van de meest recente productie Runes (2014). Duidelijk is dat een fors deel van het publiek óók voor hen is gekomen: er wordt meer gesprongen en gezongen. De setlist bevat voornamelijk tracks van Runes en Union of Crowns (2012), met Knight Life en Lionheart van het laatstgenoemde album als afsluitende nummers. De band blijft een gevaarlijk spelletje spelen. De afwisseling van grunts en clean vocals die Bury Tomorrow hanteert is als koorddansen: één verkeerde beweging en het gaat verkeerd. Gelukkig kleuren de heren binnen de lijntjes en zetten ze een uitgebalanceerde show neer. Wel irritant is het constante verzoek van Daniel Winter-Bates om een flinke circle pit te starten: die is er de hele avond nog niet geweest en die gaat er ook niet komen, pech gehad.

CalibanNa bijna 3 uur is het tijd voor de metalcore van onze oosterburen van Caliban. Het podium is inmiddels fraai opgetuigd met artefacten die passen bij het artwork van Ghost Empire, het album uit 2014. Provisorische vogelverschrikkers en een groot spandoek van een stad vol dood en verderf vullen de achtergrond op. Anders dan tijdens Fortarock ’14, start de band nu met I Rape Myself van The Undying Darkness  (2006). Daarna volgen er twee meezingers; We Are The Many en Devils  Night. Het duurt niet lang of het publiek komt ein-de-lijk los. Toegegeven,  zaalomvattende circle pits en horizonvullende walls of death zitten er niet in, maar  Caliban peutert er het maximale uit vanavond. Oudgedienden en jonge fanaten  komen allen aan hun trekken, de Duitsers graaien uit bijna twee decennia aan  muziek. Forsaken Horizons is met 12 jaar op de teller zelfs een echte klassieker. Na  Memorial en Chaos-Creation bedankt het vijftal de aanwezigen met de meezinger Your Song, een ode aan hun fans. Caliban mag inmiddels liefst 17 kaarsjes uitblazen, maar in de studio en op het podium zijn de heren nog jong van geest. Met een puik album op zak en een grote fanschare achter zich ontbreekt het hen werkelijk aan niets. Wanneer het volgende bezoek aan Nederland niet tijdens de katholieke zondagsrust valt, gaat het dak er ongetwijfeld wél af!

Datum: 18-01-2015 | Locatie: Dynamo, Eindhoven | Bands: Caliban, Bury Tomorrow, Dream on, Dreamer, Any Given Day

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”24″ gal_title=”Caliban galerij”]

FacebookTwitter