Ayreon – The Theater Equation

Kippenvel van epische proporties

In 2014 was het alweer tien jaar geleden dat het meesterwerkje The Human Equation van Ayreon, het bekendste project van meester-componist Arjen A. Lucassen, verscheen. Een passend eerbetoon, in de vorm van een viertal exclusieve theatervoorstellingen onder de noemer “The Theater Equation”, is dan ook zeker op zijn plaats voor dit geweldige dubbelalbum. Onder de bezielende leiding van Yvette Boertje (voormalig manager van Lucassen) zijn er de voorbije maanden bergen werk verzet om dit gebeuren van de grond te krijgen. Ragherrie was aanwezig bij de zaterdagavondvoorstelling in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is een zéér bijzondere belevenis. Inhoudelijk volgt de voorstelling het album vrij nauw, met wat kleine nuanceverschillen waar niemand om maalt. Vanaf de eerste noten van Day One: Vigil tot aan de afsluitende tonen van het majestueuze en bombastische Day Twenty: Confrontation, is het smullen geblazen in de zaal. Het verhaal van The Human Equation, over een man die na een verkeersongeluk in coma raakt en een strijd voert met innerlijke demonen én geheimen uit het verleden, leent zich uitermate goed voor een theateradaptatie. De kostuums, het decor en de algehele aankleding zijn prima verzorgd. De muziek, tijdens deze uitvoeringen verzorgd door een band die onder andere bestaat uit meestergitarist Marcel Coenen (ex-Sun Caged), bassist Johan van Stratum (Stream of Passion) en celliste Maaike Peterse (Kingfisher Sky), mag er natuurlijk wezen. Het zou te ver gaan om hier iedereen te noemen die zijn medewerking heeft verleend aan deze uitvoering. Vaste Ayreon-drummer Ed Warby is in elk geval van de partij. Arjen A. Lucassen zelf ontbreekt zoals bekend; hij is echter wel als adviseur aan het project verbonden én ook aanwezig in het theater; daarover later meer.

De lijst van zangers die hun medewerking toezegden voor deze theaterproductie is om van te smullen. Natuurlijk is het jammer dat mensen als Mikael Åkerfeldt en Devin Townsend niet van de partij konden zijn om hun partijen van het album te herhalen; beide rollen worden echter bijzonder goed ingevuld door hun respectievelijke vervangers. Onder anderen Marcela Bovio (Stream of Passion, rol van “Wife”), Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering, als “Fear” in plaats van Åkerfeldt), Irene “het-zusje-van-Floor” Jansen (“Passion”) staan vandaag op de bühne, en maken indruk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de meesterlijke manier waarop James LaBrie (Dream Theater) vanavond, evenals op het album, de hoofdrol vertolkt.

Het voor de gelegenheid geformeerde Epic Rock Choir speelt ook een noemenswaardige rol, en voorziet de voorstelling vocaal van extra kracht. Tijdens publieksfavoriet Day Sixteen: Loser (met een glansrol voor fluitist Jeroen Goossens) wordt uitgebreid meegeklapt. Als tenslotte de gordijnen sluiten, blijkt dat ons nog één verrassing te wachten staat. Net als het album, eindigt ook de show met een computerstem en het afbreken van een “Dream Sequencer”-simulatie; de capsule gaat open en onder ovationeel applaus verschijnt de boomlange Arjen A. Lucassen himself. Een leuke toevoeging en een passend slot aan deze bijzonder smaakvolle voorstelling. Nadat de hele cast, zoals te doen gebruikelijk, nog éénmaal onder luide toejuichingen het podium heeft betreden, zit het er dan toch echt op. De roep om een toegift blijft helaas onbeantwoord.

De avond is werkelijk voorbij gevlogen. Het is misschien een kwestie van smaak, maar het deel van de voorstelling ná de pauze beviel ons (vanwege het wat meer theatrale karakter van de muziek zelf?) nóg beter dan het al bijzonder sterke eerste deel. The Theater Equation is, zowel op muzikaal als verhaal-inhoudelijk vlak, een perfect eerbetoon aan het concept van The Human Equation. De avond was één groot, ruim twee uur durend kippenvelmoment voor alle aanwezige Ayreon-fans.

Datum: 19-09-2015 | Locatie: Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam | Setlist

FacebookTwitter

3 responses to “Ayreon – The Theater Equation

  1. Helemaal mee eens, ik was er zaterdagmiddag en ik hebt menig maal mijn kippenvel “op de plaats rust” moeten aanzeggen, maar de artiesten en muziekanten hadden daar maling en en gaven gewoon weer een ‘geef acht!!’

    Briljante show

  2. Eerlijk gezegd niet mee eens ik vond vooral de geluidskwaliteit in deze zaal zeer onder de maat. In vergelijking met The Gentle Storm in de Melkweg in Amsterdam was dit concert vrij matig!

  3. Ik vond het zaterdag geweldig en eens met deze recensie. Ik deel beetje de kritiek over het geluid maar dat weggezet naar deze performance vol passie en vuur vooral veel kippenvel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.