Sólstafir in Doornroosje

Een avond heerlijke moeilijkdoenerij

Het nieuwe gebouw van Doornroosje mag er wezen. Ter ere van de nieuwe zaal, en omdat er een erg interessante tourpackage de Nijmeegse poptempel aandeed, vertrok Ragherrie op woensdag 12 november 2014 naar Gelderland om verslag te doen. Doornroosje is eindelijk met de tijd meegegaan. De nieuwe kleine “Paarse Zaal” is groter dan de “grote” zaal op de oude locatie aan de Groenewoudseweg en oogt, mede door het hoge plafond, een stuk ruimtelijker dan de claustrofobische oude zaal. De bereikbaarheid van het nieuwe muziekcomplex, pal naar Nijmegen CS, is uitmuntend, zeker aangezien er sinds kort ook een nieuwe parkeergarage is aangelegd op niet meer dan een steenworp afstand van het station. De “nieuwbouwgeur” die nu nog in “De nieuwe Roosje” hangt, zal mettertijd verdwijnen. Nijmegen mag als stad blij zijn met deze nieuwe zaal; wat een verschil in uitstraling tussen het oude oude gebouw/graffitikunstwerk en de strakke huidige locatie. En, misschien wel het belangrijkste, ook de nieuwe apparatuur (en daaruit voortvloeiend: het geluid tijdens concerten) is prima, zoals deze avond zou blijken.

Het is 20:00 uur als Obsidian Kingdom uit Spanje de boel in gang zet. De band uit Barcelona doet dit met een progressieve vorm van extreme metal, waarin elementen uit zowel death al black zijn terug te horen. In een half uur raast de bass-gedreven muziek ons om de oren. De bandleden, allen voorzien van bizarre artiestennamen, maken zich wellicht ietwat schuldig aan overacting met betrekking tot hun podium-presence (keyboardspeler Zer0 Æmeour Íggdrasil in het bijzonder) maar wat de band ons aan songmateriaal presenteert, mag er gewoonweg wezen. Zanger Rider G Omega brult vol overtuiging zijn teksten in de microfoon. Dat hij daarbij ook de nodige “consumptie” produceert, is overigens wat minder prettig.

Vervolgens mag het eigenwijze Noorse doomrockcollectief Sahg doen waar de band goed in is. De “Southern Stoner Sabbath”-stijl van de band ligt lekker in het gehoor, de nummers zijn log maar groovend en de set wordt dan ook geen moment saai. Een prima optreden met over de gehele linie een lekker fuzzy gitaargeluid. De charmante zang van Olav Iversen, inclusief Ozzy-esque onvaste stembuigingen, past prima bij de muziek. Niet de aller makkelijkste muziek, al weet het publiek in de inmiddels vol gestroomde Paarse Zaal er duidelijk wel raad mee. Sahg laat vanavond een sterke indruk achter.

De muziek ligt niet altijd makkelijk in het gehoord, de bandleden komen behoorlijk stug over en voor moshpits hoef je niet bang te zijn. Toch is Sólstafir een waarlijk geweldige band. De kracht van het kwartet uit IJsland ligt hoofdzakelijk in het optrekken van ingetogen muzikale mistbanken en het scheppen van bezwerende geluidslandschappen. Met black metal heeft de muziek al lang niets meer te maken; de unieke mix van progrock en post-metal van tegenwoordig is prachtig. Melancholische melodieën en getergde vocalen zorgen voor een geloofwaardig en duister muzikaal eindresultaat. Vanavond is daarop geen uitzondering. De Vikingcowboys maakten recentelijk indruk met hun nieuwe werkstuk Ótta (lees de recensie hier) en van die plaat komen dan ook maar liefst vijf tracks voorbij. Voor nummers van de vorige plaat, Svartir Sandar, blijft gelukkig ruimte. Ook van het carri1erebepalende Köld worden twee tracks ten gehore gebracht. Niet geheel toevallig worden de titeltracks van deze drie platen allemaal gespeeld. Het is vanavond in Doornroosje anderhalf uur lang genieten geblazen van Sólstafir’s unieke muzikale moeilijkdoenerij, verpakt in een negental uitgesponnen composities.

Tegen de tijd dat de toegift, bestaande uit de geweldige tracks Fjara en Goddess of the Ages, ten einde is gekomen, is het grootste deel van het publiek in trance door de bezwerende klanken die Sólstafir weet te creëren. Het publiek gaat niet echt los, dat past ook niet bij deze muziek, maar aan de gezichten is te zien dat vrijwel iedereen gegrepen wordt voor de IJslanders op het podium. Een goed optreden en wij kijken nu al uit naar de set van Sólstafir op Roadburn 2015!

Datum: 12-11-2014 | Locatie: Doornroosje (Paarse Zaal), Nijmegen | Lineup: Obsidian Kingdom, Sahg, Sólstafir |Setlist

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.