Kreator in 013

Een heerlijk avondje

Op een vrij koude donderdagavond, één dag voor pakjesavond, streken er vier metaltitanen neer in de 013 in Tilburg, namelijk headliner Kreator, Arch Enemy, de veteranen van Sodom en de Polen van Vader. De show was een paar dagen van te voren al uitverkocht, en aan de rij bij de deur te zien waren niet alleen Kreator en Arch Enemy, maar ook Vader, publiekstrekkers.

De zaal is propvol tijdens de show van Vader, maar toch valt het optreden niet helemaal goed bij het publiek. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de intensiteit van de muziek. Muzikaal gezien is Vader geen band voor vroeg op de avond, daar is het net iets te extreem en intens voor. Ondanks de wat lauwe reactie van het publiek heeft de band onder leiding van Piotr Wiwczarek (ja, ik heb mijn huiswerk gedaan!) er vanavond zin in en geeft een intense show weg, en nummers als Come and See My Sacrifice en Sothis zijn ondanks het feit dat ze niet helemaal goed vallen nog steeds geniaal. Er komen, waarschijnlijk vanwege tijdsgebrek niet veel nummers van het laatste werk Tibi Et Igni voorbij, maar toch is de setlist vanavond heerlijk. Tip voor de volgende keer: programmeer Vader later op de avond!

Dan is het tijd voor de Duitse rotten van Sodom, en volgens mij heeft het publiek daar minder trek in, want het lijkt wel of de zaal langzaam leegloopt. Met albums als Agent Orange, Persecution Mania en In The Sign of Evil op zak heeft Sodom een aardige undergroundreputatie en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor Tom Angelripper en consorten. Toch viel Sodom nogal tegen. Begrijp me niet verkeerd, de band speelt uitstekend, maar het simpele feit dat de band drie leden telt zorgt ervoor dat er een groot gat op het podium ontstaat en dat is zonde. Het zou slim zijn als de heren een tweede gitarist aantrekken, want het zou tof zijn om Sodom met twee gitaristen te horen en ik denk dat de liveshows er beter op worden. Verder was vooral het feit dat Angelripper tussen de nummers door Duits sprak behoorlijk vervelend. Mijn Duits is prima, en ik kon hem goed verstaan, maar het kwam wat denigrerend over. Het is eigenlijk maar een kleine irritatie want er komen geweldige nummers als Agent Orange, Outbreak of Evil en Sodomy and Lust voorbij, die de band nog steeds in de vingers heeft. Het was al met al een goede show, maar er is ruimte voor verbetering.

Na een vrij korte ombouwpauze is het tijd voor de band waar ik zelf het meest benieuwd naar was, namelijk Arch Enemy. De band heeft net het fantastische War Eternal uitgebracht en is nu voor het eerst op toer met twee nieuwe leden, de nieuwe zangeres Alissa White-Gluz en meestergitarist Jeff Loomis. De band trapt af met het titelnummer van de laatste plaat en het is meteen duidelijk dat zowel band als publiek er zin in hebben. Alissa White-Gluz is goed bij stem en zingt zowel de oude als de nieuwe nummers fantastisch. Wel heeft ze een wat hogere grunt dan Angela Gossow, maar daar lijken weinig mensen last van te hebben. Het is altijd afwachten wat er gebeurt wanneer een band van vocalist wisselt, maar White-Gluz wordt goed geaccepteerd door het publiek en past goed in de band. Jeff Loomis zit pas een week of twee bij de band, en aan zijn solo’s is dat niet echt te merken, die speelt hij alsof hij al jaren bij Arch Enemy zit. Wel is hij wat minder energiek dan de andere bandleden, wat op zich niet gek is als je meteen zulke complexe nummers moet spelen. Het is hem vergeven. De setlist is vooral geconcentreerd op nieuw werk, misschien omdat dat qua teksten wat makkelijker is voor Alissa White-Gluz. Gelukkig is ook het nieuwe werk geweldig en valt het ook bij  het publiek goed. Toch komen er ook een paar oudjes langs, al blijft het bij de verplichte nummers als We Will Rise, Nemesis en Dead Eyes See No Future. Arch Enemy was de grote winnaar van de avond. De show van de Zweden zat het best in elkaar en de band had er zelf ook veel zin in, en dat is goed om te zien. Wat mij betreft had Arch Enemy mogen headlinen.

Maar dat was niet zo en dus is het tijd voor Kreator. Het momentum van de band lijkt een klein beetje weg. Het laatste album Phantom Antichrist dateert alweer van begin 2012, dus is het wel eens tijd voor iets nieuws. Kreator opent na een behoorlijk apocalyptisch intro met Violent Revolution van het gelijknamige album, en het geluid staat veel te hard, met name de drums, maar na een paar nummers wordt dat gelukkig verholpen. De setlist bestaat eigenlijk voornamelijk uit de bekende nummers, er zitten, op Voices of the Dead en de Iron Maiden-cover The Number of the Beast na, niet echt veel verrassingen bij en als je Kreator al vaak gezien hebt is dat natuurlijk jammer. Toch blijven nummers als Extreme Agression, Pleasure To Kill en Phobia heerlijk om op te headbangen. Ik had wel graag wat meer verrassingen gezien. De band is met Sodom op toer, dus het had me leuk geleken als Tom Angelripper bijvoorbeeld een stukje mee had gespeeld, het is eigenlijk een gemiste kans. Ondanks dat zit de show goed in elkaar en het publiek gaat helemaal los. De band heeft flink uitgepakt, met pyro’s, steamcannons en zelfs een soort van vlammenwerper waar stoom uit komt, al heb ik geen idee hoe zo’n ding heet (CO₂-werper klinkt immers zo lullig). Leermomenten: wat meer verassingen in de setlist en vooral niet je oude maten vergeten!

Uiteindelijk was het een vervroegd heerlijk avondje in Tilburg, met vier fantastische bands, al klopte de volgorde niet echt. Met name Arch Enemy en Vader maakten indruk en deze bands mogen wat mij betreft snel terugkomen!

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.