Interview met Sean Long van While She Sleeps

Onafhankelijk richting de top

De Britten van While She Sleeps zitten op een roze wolk en zijn voorlopig niet van plan daar vanaf te komen. Een nieuw album dat niets dan lovende kritieken ontvangt, een overvolle agenda met gigs over de hele wereld; dit metalcore-gezelschap heeft de wind in de zeilen. Hoogste tijd dus om eens te bellen met gitarist Sean Long.

Het kan verkeren. Was While She Sleeps tot voor kort nog een band die het nét niet leek te gaan maken, met de release van You Are We liggen de kaarten vandaag de dag volledig anders en lijkt het vijftal zich definitief bij de grote jongens binnen de scene te hebben geschaard. “Geweldig natuurlijk. We waren behoorlijk zenuwachtig toen de plaat uitkwam; ondanks dat we al enkele nummers online hadden gezet en de eerste reacties louter positief waren, is het altijd maar afwachten hoe een volledig album wordt ontvangen”, vat Long de periode rondom het uitbrengen van You Are We samen. “Het openbaren van je bloed, zweet en tranen is het meest geweldige en het meest spannende wat er is, ook wanneer je al meerdere releases op je naam hebt staan.”

You Are We is door en voor onze luisteraars gemaakt

Het is de mannen gegund, want makkelijk is het de afgelopen periode niet geweest. Ontevreden als ze waren met hun label Sony Music, besloten ze vorig jaar om het heft in eigen hand te nemen. “We vonden hetgeen ze voor ons deden onvoldoende, maar goed, als band je platenlabel achter je laten is wel een ding.” DIY als de heren zijn, besloten ze de mogelijkheden die het internettijdperk hen heeft te bieden met beide handen aan te grijpen. Via PledgeMusic werd een campagne opgestart, waarbij fans de mogelijkheid kregen While She Sleeps financieel te ondersteunen bij het maken van You Are We. “Echt awesome om te zien dat je fans tot zoiets bereid zijn. We hebben uiteindelijk meer binnen gehaald dan ons initiële streefbedrag, dus we hadden plots een rianter budget. Dat alles maakt You Are We nóg specialer voor ons. Het is echt door en voor onze luisteraars gemaakt.”

 

Werkwijze
Is dit onafhankelijk kunnen werken iets wat While She Sleeps vaker wil gaan doen, of is een contract bij een ander groot label meer waar de heren op mikken? “Het is zo goed gegaan, dat we nu zoiets hebben van ‘waarom niet’. Het is een ideale manier om in ieder geval in Europa en de UK onszelf weg te zetten. In Amerika is dat weer een iets ander verhaal, daarom sluiten we met het oog op de toekomst uiteindelijk niets uit. Het is ons nu in ieder geval gelukt, waarom zou ons dat in de toekomst niet weer lukken?” Gevoelsmatig ging de band weer een beetje terug in de tijd, ook een leuke bijkomstigheid. “Toen we als jochies onze eigen shit moesten regelen en er geen grote maatschappij achter ons stond om te ondersteunen en bij te springen. Ook dat maakt deze werkwijze erg vet.”

Terwijl wordt beweerd dat You Are We een stuk optimistischer van toon is dan Brainwashed uit 2015, durf ik dat toch een beetje in twijfel te trekken. Neem nou de titeltrack. ‘But you’re the hypocrites, it’s only hate you preach, and when we call for peace you call it anarchy’ klinkt nou ook niet echt opbeurend. “Optimistisch is misschien niet het goede woord. You Are We richt zich meer op problemen die mensen aan kunnen pakken, terwijl Brainwashed wat meer metal was; onderwerpen die wel van toepassing zijn op onze samenleving, maar waar iemand die de plaat luistert niet echt direct iets aan kan veranderen. De fans kunnen zich daarom meer herkennen in You Are We. Daar heeft het meer mee te maken, denk ik.” 

Welke track hij zelf het vetst vindt, daar is Long duidelijk over. “Ieder nummer heeft evenredig veel aandacht en liefde gekregen, dus echt één song opnoemen is eigenlijk onmogelijk voor me. Momenteel dig ik Wide Awake net iets meer dan de rest, maar dat kan morgen zomaar weer anders zijn!”

Touren
Dat het succes niet alleen positieve recensies oplevert toont ook de bomvolle agenda; de mannen staan tot in juni nog binnen de eigen landsgrenzen op diverse podia, daarna is de rest van de wereld aan de beurt, waaronder ook Graspop en Jera On Air. Is er iets waar Long zelf nog specifiek naar uitkijkt? “Azië! Zeker, echt geweldig om daar weer te mogen spelen. Onze Aziatische fans zijn zó loyaal, zó fanatiek en bovenal; zó ongelofelijk beleefd en beschaafd. Ik kijk er weer erg naar uit om te spelen in landen als Thailand, Taiwan en China. Maar ook Australië en Europa doen we met alle plezier aan hoor.” 

Fans kunnen zich meer herkennen in You Are We

En terwijl de telefoonverbinding qua kwaliteit nog wispelturiger blijkt dan een borderliner bedankt Ragherrie Sean Long voor het feit dat hij, ondanks het drukke schema, toch eventjes met Nederland wilde bellen. Wij gaan ze in ieder geval zien op onder meer Graspop, benieuwd als we zijn naar de live-versies van nummers die op plaat zonder enige twijfel tot de top van deze jaargang behoren.

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.