Interview met Battle Beast

"Wij leggen onszelf geen beperkingen op"

Battle Beast lijkt niet te stoppen. Na drie albums is de koek nog niet op en oogst Bringer Of Pain bij de gehele muzikale pers hoge scores en ‘album van het jaar’ nomineringen. Ook al waren we bij Ragherrie niet zó enthousiast over het nieuwe werk, feit blijft dat de Finse band een goede formule te pakken heeft. Hoog tijd dus om de heren en dame even aan de tand te voelen, voordat het ensemble op tour gaat. Zangeres en frontbeest Noora Louhimo vond te tijd om even te babbelen.

“Het was een uitdaging om dat album aan te prijzen, omdat het niet voelde al een product van de hele band. Unholy Savior was meer Anton (Kabanen, ex-gitarist) zijn soloproject. We hadden ook niet de beste verstandhouding toen. Voor Bringer Of Pain zijn de media unaniem: het beste album van Battle Beast! Natuurlijk zijn er ook mensen die ons niet kunnen uitstaan, maar we kunnen niet iedereen tevreden houden, en dat willen we ook niet; dat is de basis van rock n’ roll.”

In 2015 scheidden de wegen met Anton, die vrijwel alle songwriting voor zijn rekening nam. Wat dreef jullie tot die beslissing?
“We hadden al langer problemen met Anton, en na veel onbevredigende discussies besloten we om hem te ontslaan. We hadden te veel persoonlijke en artistieke verschillen die niet opgelost konden worden en Battle Beast is een band, geen soloproject.”

Hoe veranderde die wissel het schrijfproces?
“Totaal. In plaats van een persoon schrijft de hele band mee aan het album. Vooral Joona, onze nieuwe gitarist heeft veel input gehad. Hij is een geweldige toevoeging aan de band gebleken.”

We moesten Anton ontslaan; Battle Beast is geen soloproject

Bringer Of Pain klinkt veel meer keyboardgedreven. Ging dit vanzelf?
“De meeste nummers komen van onze toetsenist Janne, dus is het wel logisch dat er veel keyboardstukken op staan. Als ik het album schreef zou het waarschijnlijk meer vocaal gedreven zijn geworden. Maar het belangrijkste is, zoals op elk album van ons, dat de melodie en mijn zang zo goed mogelijk klinken.”

Het album lijkt ook wat verder weg te drijven van metal en meer poppy te klinken. Was er een bepaalde richting die jullie wilden inslaan?
“We hebben altijd veel stijlen in onze muziek gegooid, maar dit keer gingen we wel wat verder. We voegden inderdaad meer hard rock en pop toe, mengden dat met de Battle Beast-magie, et voila! Ik denk dat we ons kenmerken door dingen te proberen, en mensen waarderen dat.”

Ook zijn de teksten minder science fiction en fantasy en lijkt er meer gelinkt te worden naar ‘echte’ onderwerpen. Is er een rode draad op het album?
“Nee, niet echt. Er zijn inderdaad meer ‘real life stories’, maar we hebben nog steeds teksten over Berserk en fantasiewerelden op dit album, vooral van mij en Joona. We halen overal inspiratie uit, en leggen onszelf geen beperkingen op. Iedereen krijgt de mogelijkheid iets op tafel te leggen.”

Een van de tracks die ons opviel was Familiar Hell. Waar gaat dat nummer over?
Familiar Hell gaat over de angst voor verandering. Het biedt verschillende perspectieven op dat onderwerp. Zoals een kritische benadering vanuit de media, waarin iemand als het ware gevangen zit, zonder mogelijkheid om verder te komen. In de videoclip worden deze media ook behandeld. Er zijn te weinig handen die álle macht binnen de media hebben. Het is makkelijk één bepaalde waarheid te horen, als we de maar media gebruiken om onze eigen vooroordelen mee te versterken en te bevestigen. De hoofdpersoon is verward en verdwaald. Ze krijgt geen antwoorden op haar vragen, omdat ze ze vraagt in de ‘familiar hell’ waarin ze vastzit.”

De track Lost In Wars bevat een gastoptreden van Amorphis-zanger Tomi Joutsen. Hoe kwamen jullie met hem in contact?
“Janne vroeg hem gewoon over de telefoon. Voor mij kwam een droom uit, want hij is één van mijn favoriete mannelijk vocalisten. Zijn rauwe sound is perfect voor dat nummer.”

Eén van de meest opvallende nummers is Dancing With The Beast, dat een pop/dance ballade is. Waarom hebben jullie besloten zo’n nummer op het album te zetten. Waren er geen twijfels over de vraag of het erbij zou passen?
“Totaal niet, heb geen angst! Touch In The Night zat in hetzelfde hoekje en werd één van onze populairste nummers. We willen de verschillende luisteraars verschillende luisterervaringen bieden. Volgens mij gaan de fans het wel gaaf vinden.”

Dat Tomi Joutsen mee wilde werken was als een droom die uitkomt

Op Bringer Of Pain bestaat in ieder geval geen tekort aan pakkende melodieën en refreinen. Waar beginnen jullie met het schrijven van nummers? Veranderde de aanpak dit keer veel?
“Er waren verschillende manieren. Sommigen schreven alleen, andere nummer schreven we juist samen. Janne heeft het album geproduceerd en opgenomen. Hij was zeer bekwaam, waarschijnlijk de meest professionele producer waar we ooit mee hebben samengewerkt.”

Zijn er nog doelen voor Battle Beast anno 2017?
“Wereldoverheersing, hahaha! Vroeg of laat komt het wel.”

Wat als Battle Beast de Metal Battle niet had gewonnen in 2010, waar waren jullie dan als band, als er nog een band was?
“Dat weet ik niet (Noora zat destijds nog niet in de band), maar ik denk dat we wel nog hadden bestaan, op de één of andere manier.”

Over een paar weken gaan jullie op een enorme Europese tour met Majesty en Gyze, zijn er plekken waar jullie naar uitkijken?
“Elke venue. We hebben ongelofelijk veel zin om ons nieuwe materiaal te spelen en onze nieuwe gitarist te introduceren. Maar het blijft wel spannend om naar een plek als Portugal te gaan, waar we nooit geweest zijn, en daar onze fans te ontmoeten.”

Bedankt voor het interview, is er nog iets dat je tegen de Nederlandse lezers wilt zeggen?
“Ja! We willen ieder van jullie ‘love beasts’ bedanken voor de steun door de jaren heen. Haal Bringer Of Pain in huis voor de beste wekker elke morgen.  We zien jullie op toer. Let’s roar together!”

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.