Interview met Sarke

Over black metal, Vikingen, bikers en zombies

De Noorse all-starband Sarke (met leden van Khold en DarkThrone in de gelederen) liet kortgeleden met conceptplaat Bogefod een vierde langspeler op de mensheid los. Ragherrie sprak met bandbaas Thomas “Sarke” Berglie.

Hallo Thomas, hoe staat het leven?
Thomas: “Hallo! Met ons gaat het prima. Druk vooral: veel interviews en er we hebben net een nieuwe video uit, voor het nummer Alternation:”

Het nieuwe album Bogefod is inmiddels uit, zijn jullie tevreden met de ontvangst tot nu toe?
“Dat klopt, sinds 11 maart ligt Bogefod in de schappen. De recensies zijn overwegend positief en ik kan me er over het algemeen ook prima in vinden. Het is prettig om aan de reviews te merken dat mensen echt hun best hebben gedaan om zich in de muziek en het concept van de plaat te verdiepen. Natuurlijk zijn er ook altijd recensenten die de naam Nocturno Culto (alias van Ted Skjellum, de zanger van zowel Sarke als DarkThrone, red.) zien en daardoor automatisch verwachten dat wij met Sarke underground necro black metal maken. Dergelijke vooroordelen zijn best wel shit.”

Over het concept gesproken: Bogefod gaat over een oud volksverhaal dat zich afspeelt in IJsland. Wij hadden eerlijk gezegd nog nooit van deze Eyrbyggja-saga gehoord. Hoe zijn jullie aan dit verhaal gekomen en waarom hebben jullie besloten juist deze saga tot onderwerp van jullie nieuwe album te maken?
“Sarke is betrokken bij een filmproject met de toepasselijke titel ‘Saga’. In het plot van die film komt de Eyrbyggja-saga voor; het is eigenlijk een meer dan duizend jaar oude zombie-legende. Ik had het gevoel dat die saga goed bij onze muziek zou passen. Het was dus de producent van ‘Saga’ die mij op het concept attendeerde en ons ermee in aanraking bracht. Hij wilde in eerste instantie Nocturno strikken voor een grote rol in de film. Aangezien er ook een band voorkomt in het verhaal, was het maar een kleine stap om heel Sarke bij de film te betrekken. De soundtrack vroeg ook om metalmuziek, dus ook daarvoor werden wij als band ingeschakeld. ‘Saga’ is een film geworden voor mensen die van metal, motoren, Vikingen en zombies houden.”

Sarke-band-2016

De release van ‘Saga’ stond eigenlijk gepland voor het najaar van 2015. De subtitel voor de film is “A black metal Viking biker-film with zombies” en op IMDB wordt de film als comedy gecategoriseerd. Ben je bang dat veel (black)metal fans er de humor misschien totaal niet van kunnen inzien?
“De film wordt later dit jaar eindelijk uitgebracht, dat weet ik zeker. Ik ben verder totaal niet betrokken bij het regelen van de distributie van ‘Saga’, dus ik kan er niet veel over zeggen. De film bevat ontegenzeggelijk de nodige humor, maar is ook vaak serieus. Veel leden van de ‘oude black metal garde’ hebben trouwens een geweldig gevoel voor humor; backstage wordt er wat afgelachen! De favoriete films/series van veel Noorse black metal-muzikanten zijn ‘Fawlty Towers’, ‘Black Adder’ en ‘Fleksnes’. Je hebt altijd idioten, maar ik ben totaal niet bang voor vervelende reacties.”

Wat vond je het moeilijkste onderdeel van acteren? En wat is makkelijker voor jou persoonlijk: een muzikant zijn in het echte leven, of er één spelen in de film?
“Muziek maken is voor mij echt een stuk makkelijker. Het spelen in deze film was geweldig; hoe vaak krijg je nou de kans om zoiets te doen? Het vervelendste aan acteren vond ik het vele wachten en het van buiten moeten leren van de tekst.”

“Muziek maken is voor mij echt makkelijker dan acteren”

Terug naar de muziek: Bogefod is wat ons betreft het sterkste en meest veelzijdige Sarke-album tot op heden. Was het een makkelijk album om te schrijven en op te nemen?
“Bedankt voor het compliment. We hebben deze keer wat meer tijd genomen om het album te schrijven. Ook hebben we het nieuwe materiaal veel vaker gerepeteerd vóór we de studio indoken, gewoon om alles perfect in de vingers te krijgen. Dat bleek geen overbodige luxe, want we hadden de studio-sessies tot in detail gepland. Het uiteindelijke opnemen verliep daardoor bijzonder soepel en we zijn erg tevreden met het resultaat: natuurlijk, rauw en helder, precies zoals we het voor ogen hadden.

De leden van Sarke zijn allemaal drukbezet. Gaan jullie wel uitgebreid op tournee om Bogefod te ondersteunen? We zouden jullie graag een keer in Nederland aan het werk zien…
“Ja, dat klopt, we zijn inderdaad allemaal erg druk met onze eigen projecten en we concentreren ons nu op de release van de film. Ik denk dan ook niet dat er een tour inzit voor de nabije toekomst. Helaas! We zullen tussen de bedrijven door wel wat losse shows en festivals doen maar er is nog niet veel gepland. Ik hoop ook dat we snel een keer naar Nederland kunnen komen, het is altijd erg aangenaam daar te spelen. We zien wel of er iets moois voorbij komt.”

Thomas, bedankt voor je tijd. Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
“Bedankt voor de interesse in Sarke. Ik hoop dat veel mensen de moeite zullen nemen om Bogefod te checken.”

FacebookTwitter