Interview met Dreamarcher

"We hebben nog zo'n twintig nummers klaarliggen"

Dit najaar kwam het piepjonge Dreamarcher met een geweldige gelijknamige debuutplaat. Het drietal oogst veel lof en ze toerden dit jaar al door Europa met Vreid en Kampfar, waarmee onder andere Eindhoven en Antwerpen werden aangedaan. Ragherrie sprak met bassist en zanger Ruben Aksnes over het begin, invloeden, de tour met Kampfar en Vreid en nog veel meer.

Kun je ons wat meer vertellen over het begin van de band? Hoe en wanneer besloten jullie om een band te beginnen en dit soort muziek te gaan maken?

“We zijn pas negen maanden geleden begonnen met Dreamarcher, maar we kennen elkaar al een tijdje. Ik en Kim spelen al samen sinds onze tiende, en we hebben vóór Dreamarcher al in heel veel andere bands gezeten. Er was al een soort voorganger, maar toen we besloten om er écht voor te gaan zijn we opnieuw begonnen en hebben we een paar hele goede gitaristen aangetrokken. Viljar (zang en gitaar, red.) en Kim (zang en drums, red.) studeerden samen jazz. Viljar raakte zijn interesse in jazz een beetje kwijt en het is een geweldige gitarist en een toffe gast, dus die keuze was snel gemaakt. Odd (zang en gitaar, red.) komt uit hetzelfde dorpje als Kim en Viljar. Die is wat jonger, maar hij is een toffe kerel en een zeldzaam muzikaal talent. Dus toen we een gitarist nodig hadden, zochten we een getalenteerde, toegewijde gast; iemand als Odd! Het feit dat hij uit dezelfde regio komt als wij hielp ook mee.”

_b5a6923-edit

Was de stijl van Dreamarcher gepland of is het eigenlijk meer ontstaan naarmate de tijd vorderde?

“Nee, dit was niet gepland; we wilden vooral iets nieuws proberen. Toen Deafheaven in 2013 met Sunbather kwam, dachten we: “Wauw, dit is helemaal nieuw en fris”, dus dat heeft ons heel erg geïnspireerd. En echt niet alleen de muziek, maar ook het idee dat je iets nieuws probeert, zonder gebonden te zijn aan genres of de verwachtingen van het publiek. Onze manier van werken is denk ik ook wel bepaald door het feit dat we een jazz-opleiding hebben gevolgd. Die lijn zullen we doortrekken op het volgende album, omdat we er nu twee leden bij hebben die niet hebben meegeschreven aan dit album.”

Hoe schrijf je je nummers en waar haal je inspiratie vandaan voor je teksten?

“Dat verschilt, maar meestal werken we eerst aan de muziek en daarna schrijven we de teksten. Meestal maakt één van ons een demo, waarna we met zijn allen gaan zitten om te kijken wat tof is en wat er beter kan. Daarna voegen we allemaal onze eigen elementen toe. Dus we schrijven vaak individueel voordat we een nummer samen spelen. De laatste stap is om het samen te brengen en ter plekke te kijken of er dingen zijn die toch niet zo tof zijn als op de demo en wat er dan beter kan. Vervolgens voegen we kleine dingetjes toe, tot het voor ons goed aanvoelt. De teksten zijn vaak geschreven vanuit persoonlijke ervaringen en issues waar we mee moeten dealen. We projecteren de teksten op een bepaalde plek of omgeving, zodat mensen zich er iets bij voor kunnen stellen.”

Op de website van Dreamarcher staat dat jullie zijn geïnspireerd door bands als The Mars Volta, Mastodon en Sun O))), maar de band heeft ook een hele unieke sound. Op wat voor manier hebben deze bands jullie beïnvloed?

“The Mars Volta heeft een bepaald soort ‘waanzin’ die we heel erg waarderen. Ze doen dingen die eigenlijk niet horen en hebben altijd hun grenzen verlegd. Mastodon doet veel dingen die wij óók doen. Ten eerste zijn we een kwartet, waarbij de drummer, bassist én een van onze gitaristen zingen (hoewel we dat natuurlijk niet van ze hebben gestolen). Ze hebben ook geweldige melodieën, zowel in de muziek als in de zang, die ons hebben geïnspireerd. Verder was Sun O))) een inspiratiebron; dat donkere, de kleine veranderingen in nummers die je niet hoort maar eerder voelt, zo mooi!”

We wilden vooral iets nieuws proberen

Beat Them Hollow bevat een hele interessante monoloog in het midden. Kun je ons vertellen waar deze monoloog over gaat?

“Deze monoloog is geschreven door onze producer, Ashley Stubbert. We wilden een monoloog hebben die te maken had met de rest van het album en die kon dienen als een soort introductie. Omdat Ashley op heel veel vlakken heel getalenteerd is, hebben we hem gevraagd om iets voor ons te doen; vervolgens heeft hij een verhaal geschreven op basis van zijn interpretatie van de teksten. Hij heeft er echt een verhaal van gemaakt dat feilloos bij het album past. Ik krijg nog steeds kippevel en tranen in mijn ogen als ik het hoor.”

Als ik dit album hoor krijg ik het gevoel dat alle nummers verbonden zijn qua sfeer. Is er een bepaald bindend concept?

“Ja en nee. Toen we begonnen met schrijven wisten we nog niet precies welke kant we op wilden, maar op een gegeven moment kwamen we erachter dat het album bol stond van contrasten. Rustige ambient-stukken, harde blastbeats en ga zo maar door. En dat contrast wilden we niet verbergen of verkleinen, we hebben er juist voor gekozen om de mooie stukken mooier te maken en de smerige stukken nog smeriger. Dat geeft denk ik een soort concept, waardoor je het gevoel krijgt dat het album één geheel is en dat er een idee achter schuilgaat. Ashley heeft echt geweldig werk geleverd en ervoor gezorgd dat het album zo goed klinkt.”

Wat is je favoriete nummer van Dreamarcher en waarom?

“Dat is een moeilijke vraag. Het verschilt een beetje per dag, maar nu is het denk ik Close Your Eyes. Dat nummer is leuk om live te spelen en ik had het idee dat het publiek het de afgelopen tour ook tof vond.”

Het album voelt als een soort muzikale reis, maar is wel een beetje kort. Betekent dat dat we binnenkort meer muziek kunnen verwachten?

“Ja, veel meer! We hebben al een stuk of twintig nummers klaarliggen voor het volgende album. Die halen natuurlijk niet allemaal de uiteindelijke release, maar dat hoeft ook niet. We willen echt een goed album maken. We zijn van plan om in april en mei op te gaan nemen; als alles meezit komt het album dan in de herfst van 2017 uit.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen tour met Kampfar en Vreid? Hoe reageerden de meer ‘traditionele’ black metalheads op jullie optredens?

“De tour was geweldig. We zijn als band echt gegroeid door veertien shows achter elkaar te spelen. Door Kampfar en Vreid voelden we ons heel erg op ons gemak tijdens de tour en het was heel gezellig. We wisten van tevoren dat het moeilijk zou zijn om de ‘traditionele’ black metallers te overtuigen, maar dat is nog aardig gelukt. We kregen veel positieve feedback, zelfs van de diehard black metalfanaten.”

Als het goed is komt het volgende album herfst 2017 uit

Zijn er nog andere bands waar je in de toekomst mee zou willen touren?

“We zijn hele grote fans van Cult of Luna. We hebben het idee dat we muzikaal wel op die band lijken, dus dat zou een droom zijn die uitkomt. En het zou natuurlijk fantastisch zijn om met Deafheaven te kunnen touren.”

Wil je nog iets kwijt aan jullie Nederlandse fans?

“Dankjewel voor het interview! Stay Dutch en, zoals iemand mij ooit vertelde, doe nooit iets wat ik niet gedaan zou hebben!”

FacebookTwitter