Pelgrim werkt planmatig naar release toe

Debuutalbum Ephemera komt begin 2016 eindelijk uit.

Ongeveer een jaar geleden sprak ik het Tilburgse Pelgrim nog namens onze collega’s van 3voor12/Tilburg. Destijds hadden we het al over een albumrelease in de maak, die op dit moment nog steeds niet heeft plaatsgevonden. Maar begin 2016 moet het er toch echt van komen. Gitaristen Koen Scheepens en Kevin van der Ven, bassist Django van Loon en drummer Rik Torremans praten over Ephemera en laten ook meteen een nummer horen.

Wanneer een band een tijd niets van zich laat horen, bestaat het gevaar dat men er vanuit gaat dat de leden op hun krent zitten en geen reet uitvoeren. Rondom Pelgrim viel bitter weinig te melden in 2015, maar dit betekent allesbehalve dat de heren stil hebben gezeten. Procesmatig wordt er toegewerkt naar het uitbrengen van het debuutalbum Ephemera, dat de progcore band uit Tilburg eindelijk op de kaart moet gaan zetten. Kleine stukken op Instagram teasen de single die ze allereerst willen uitbrengen. “En dat slaat echt aan”, geeft Torremans aan, “maar je kunt slechts 15 seconden laten horen”. “Verder volgen we een schema dat we gezamenlijk hebben samengesteld”, vertelt Scheepens, “waarbij we toewerken naar een releaseparty”.

En die releaseparty, daarover zitten de heren momenteel nog in dubio. Scheepens: “We willen het sowieso in Tilburg doen, er is niets leuker dan in je eigen stad je plaat te releasen. Maar we twijfelen nog of we een eigen show opzetten of dat we in het voorprogramma van een andere, grotere band ons album willen vrijgeven. Er lopen momenteel enkele gesprekken rondom de tweede optie, maar wat dat precies gaat worden, dat houden we nu nog maar even voor onszelf”, bekent hij glimlachend. “We wachten dus nog even af. Tot die tijd is het ook lastig om tours te plannen, clips te droppen en optredens te regelen. We willen een sneeuwbaleffect creëren. Dan moeten we wel een releasedatum hebben”. Maar op welke tijdspanne moeten we dan rekenen? “Planning is om het ergens eind januari, begin februari te laten plaatsvinden”, zo teast bassist van Loon. Het is dus wachten op de aankondiging.

Bandleden Pelgrim. V.l.n.r: Koen Scheepens, Django van Loon, Wouter Zaman, Rik Torremans en Kevin van der Ven

Ephemera
Afwachten, dat doen we ook al een tijdje wat betreft Ephemera. Wat is er gebeurd dat het allemaal zo lang op zich laat wachten? Scheepens: “In de zomer van 2014 zijn we begonnen met de opnames van de drumpartijen, maar dit verliep niet echt vlekkeloos en daar zijn we uiteindelijk te lang mee blijven doorsukkelen. Uiteindelijk hebben we in december dat jaar besloten het ergens anders te proberen en zo zijn we bij Timo Cox, de producer van Ephemera, uitgekomen. Ook dat was even zoeken, voor beide partijen trouwens. Daarbij gaven we veel feedback over en weer. We waren allemaal niet direct tevreden, waardoor we wel veel van elkaar leerden maar het ook allemaal wat langer duurde, zij het in een super vriendschappelijke sfeer”.

De heren blijken over alles zeer eensgezind te zijn, zo ook wanneer wordt gevraagd naar de verschillen ten opzichte van eerder werk. “Het is volwassener, veel meer gestructureerd”, volgens gitarist van der Ven, wat alle overige bandleden kunnen beamen. “We zijn ook anders te werk gegaan, Koen (Scheepens, red.) schreef de muzikale basis van de nummers en vervolgens kwam dit tot leven in de repetitieruimte”, legt Torremans uit. “Dingen aanpassen, er allemaal eens goed voor zitten. We hebben er zelfs jazz in verwerkt”, lacht Scheepens. Van der Ven: “Dat is het mooie aan het feit dat we niet echt aan één genre zijn gebonden; hierdoor hebben we er allerlei invloeden in kunnen verwerken. Jazz, progressievere stijlen, metal- en hardcore, het kan allemaal”.

Tijd dus om eens wat te horen. En ook om wat te zien, Pelgrim is druk bezig video’s op te nemen bij de verschillende nummers, ook daarvan wordt een tipje van de sluier opgelicht. Ondanks enige technische mankementen blijken zowel het nummer als de clip super strak te zijn. Snel, snoeihard, djenty, versterkt met een aantal moddervette breakdowns; met de sound zit het wel goed. Een donkere video die zowel de spelende bandleden als een duister verhaal toont. Om spoilers te voorkomen laten we het hierbij, halverwege januari komt de clip uit. Houd daarvoor in ieder geval hun Facebook pagina in de gaten de komende weken, ook voor wat betreft de releaseparty.

FacebookTwitter