Interview met Undawn

''Door de recente gebeurtenissen in de wereld heeft het album nu een extra lading gekregen.''

Op 11 december is Justice is…. ter aarde gebracht, het tweede wapenfeit van de jonge Nederlandse metalcore-honden van Undawn. Een alleraardigste plaat vonden we, zoals hier te lezen is. Des te meer reden om frontman Michiel Brinkhuis eens flink aan de tand te voelen.

Stel jullie eens voor!
“Wij zijn Undawn, een melodische metalcore band uit Dedemsvaart (Overijssel). We brengen onze melodische metalcore met een sterke nadruk op meeslepende jams, gitaarsolo’s en grunts/screams versus meerstemmige cleane vocalen. Daarnaast vormen onze teksten een belangrijke rol. In totaal bestaat Undawn uit vier leden en draaien we vanaf 2007 mee. We zijn begonnen als ‘Symphony of Destruction’ en wonnen de nationale Metal Battle in 2009. Een jaar later veranderden we de bandnaam en in 2011 brachten we ons debuut Jumpers uit. Dit heeft ons mooie dingen gebracht zoals supportshows voor Soulfly en Textures, een tour door Oostenrijk én een tour door Nederland genaamd ‘The Metal Experience’. Op 11 december is ons tweede album Justice is….uitgekomen.”

Weet je nog wat de eerste metalplaat was die je helemaal kapot draaide?
“Zeker weten! Voor mij was Hybrid Theory van Linkin Park de eerste stap naar metal. Toen ik de underground indook was ik helemaal weg van Children of Bodom. De melodie, de solo’s: het was voor mij echt smullerij van de bovenste plank. Daarna kwamen al snel bands als Soilwork en In Flames, maar ook As I Lay Dying en Parkway Drive. Momenteel luister ik veel naar TesseracT, Bring me the Horizon en Tool. Maar ook Pink Floyd blijft heerlijk.”

Wat zijn jullie grootste muzikale invloeden?
“Onze drummer (Tom) is helemaal gek van drummers als Gavin Harrison (Porcupine Tree) en Mike Portnoy (ex Dream Theater). Bands als Rush zijn voor Leon, onze ‘gitaarmartelaar’, een enorme inspiratiebron. Voor mij zijn het vooral Pink Floyd en metalcore bands als Parkway Drive waar we live vooral enorm tegenop kijken. Het enorme plezier wat zij hebben als band, daar identificeren wij ons ook mee. Thijs houdt van de Amerikaanse metalcore van bijvoorbeeld Of Mice & Men en Memphis May Fire.”

Lekker een hapje eten met de familie Cavalera, wij konden ons een mindere maandagavond voorstellen.

Jullie zitten met drie familieleden in één band, is het jullie dan ook met de paplepel ingegoten?
“Tom en ik zijn broers en Thijs is onze achterneef. Het voelt wel alsof we allemaal broers zijn, ook Leon. Onze families doen veel aan muziek, dus we kunnen wel degelijk zeggen dat het ons met de paplepel is ingegoten. Toch hebben onze ouders zich weinig bemoeid met het maken van muziek. Ze hebben ons lekker laten aanklooien en hebben ons altijd de muzikale vrijheid gegeven. We konden er op deze manier zelf achter komen waar onze drive ligt.”

Hoe was het om ‘afscheid’ te nemen van zowel een broer als een bandlid?
“Jord heeft op een gegeven moment afscheid genomen van Undawn omdat hij andere muzikale ambities had. Hij zit op de Popacademie in Leeuwarden en kwam erachter dat zijn passie bij andere muzieksoorten lag. We zijn goed uit elkaar gegaan en zien elkaar nog regelmatig. Jord steunt ons als band en heeft als buitenstaander’ een fijn kritisch oog. Hij is vervangen door Leon, welke we vooral kenden via het uitgaansleven in Zwolle. We merkten direct dat hij en onze bassist Thijs ook goed konden zingen, vooral tweestemmig pakte dit geweldig uit. Daarnaast is hij ook een geweldige gitarist, die solo’s eruit pompt alsof zijn vingers elk moment in de fik kunnen vliegen.”
Undawn-band-2015

Jullie hebben in het voorprogramma gestaan van grootheden als Textures en Soulfly. Vertel eens iets hierover!
“Soulfy was onwijs gaaf. Lekker een hapje eten met de familie Cavalera, wij konden ons een mindere maandagavond voorstellen. We hebben vervolgens een brute show weggegeven en ál onze CD’s waren uitverkocht! Na het optreden hebben we nog biertjes gedronken met de bassist en drummer. Hele normale en vriendelijke kerels, zoals het hoort. De mannen van Textures zijn ook echt super fijne gasten. We hebben lekker met ze geouwehoerd en gezellig wat biertjes genuttigd. En…wat..een…band is dat zeg! Oprecht Nederlands trots.”

In wat voor opzichten zijn jullie de afgelopen jaren veranderd?
“We zijn in alle opzichten volwassener geworden. Zo experimenteren we live veel en maken we er ook echt een show van. ‘Gewoon’ nummertjes spelen, daar doen wij niet aan. We willen het publiek raken bij gevoelige stukken en bij de lurven pakken tijdens de agressieve passages. Onze live sound hebben we geperfectioneerd en we hebben een eigen geluidsman, we komen dus altijd maximaal tot zijn recht. Op CD zijn we vooral op zoek gegaan naar de boodschap die we willen vertellen en hebben we het album meer gelaagdheid en dynamiek gegeven. Justice is…moest een album worden wat in je hoofd gaat zitten. Van het artwork tot de muziek en onze live performance: het album moest gaan ademen. We zijn trots op het resultaat!”

Zit er een boodschap achter Justice is….?
“Zeker weten. Justice is…gaat over wat gerechtigheid eigenlijk is. In What Justice Is beschrijven we bijvoorbeeld de wereld door de ogen van een rijk – en een arm persoon. Ze bekijken de wereld beiden op een manier welke zij rechtvaardigen. Uiteindelijk laten we de luisteraar de conclusie trekken: ”Assume you wouldn’t know your place, knowledge blocked. Create a veil of ignorence and bliss. Define for yourself what justice is”. Bekijk voor jezelf wat gerechtigheid daadwerkelijk is, zonder dat je beïnvloedt wordt door alle factoren om je heen, zoals media, opvoeding, vrienden etc. Concreet is het album een uitnodiging om meer na te denken over gerechtigheid, vrede en respect. Door de recente gebeurtenissen in de wereld heeft het album nu een extra lading gekregen.”

Wat verstaan jullie dan eigenlijk onder gerechtigheid?
“Gerechtigheid is voor ons eerlijkheid en gelijkheid. In Coming Home omschrijven we hoe een groot bankier klaar is met het leventje wat hij leidt. Hij is klaar met het oplichten van mensen en wil het liefst genieten van vrijheid en de dingen die hem wél gelukkig maken. Het leven gaat immers niet alleen over geld: ambitie en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Iedereen heeft ook hier recht op.”

Iedereen heeft recht op ambitie en creativiteit.

Hoe zijn jullie aan het werk gegaan bij de productie van Justice Is….?
“Onze band is een democratie. Dit zorgt ervoor dat het veel tijd kost, maar iedereen wel tevreden is met het eindresultaat. Het schrijven begint in de oefenruimte waar de fundering wordt gelegd. Tijdens de pre-productie wordt deze als het ware ingekleurd. Tom is de schrijver van praktisch alle teksten. Hij geeft meestal een aanzet waar wij als zangers goed op door kunnen gaan. Uiteindelijk hebben we van elk nummer een pre-productie gemaakt en hebben we het hele album in één week opgenomen met Tommie Bonajo van Tomsterproject Studios. Hij heeft er een vette productie van gemaakt met een heel eigen geluid. We waren overdonderd door het resultaat.”

Wat voor tourplannen staan er in het vooruitzicht?
“We zijn druk bezig met het plannen van een tour maar hier kunnen we nog niet veel over zeggen. Ik zou zeggen, houdt het in de gaten!”

Wat voor ambities heeft Undawn?
“Het kan ons niet gek genoeg. We willen touren, veel shows spelen en heel veel genieten. Live spelen doen we tenslotte het allerliefst. We kunnen zo allemaal ons ei kwijt in de band. Justice is… wordt 11 december wereldwijd uitgebracht via ons platenlabel Graviton Music Services dus we stromen nu keihard door. Kortom: gooi ons maar op de bühne!”

Bedankt voor de openhartigheid!

FacebookTwitter